Főoldal > Cikkek > Betegségek > Vízparti nyaralás babával, kisgyermekkel - a tenger, a tavak és a medencék veszélyei - Szülők Lapja

Vízparti nyaralás babával, kisgyermekkel - a tenger, a tavak és a medencék veszélyei


Mire ügyeljünk a strandon, Balatonnál és a tengerparton a kisbabákkal és kisgyerekekkel? Higiénia szempontjából melyik víz a legkedvezőbb a babák számára? Miért ártalmas a babákra, ha nem tiszta a medence vagy a tavak, folyók vize? Babaúszás oktató szakértőnk írása strandhigiéniáról és a vízparti nyaralás veszélyeiről.

Szerző: Karsay Lilla
2014-08-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Karsay Lilla
babaúszás oktató
kérdezd szakértőnket a témában >>

Tombol a nyár, így természetes, hogy mindenki vízközelbe vágyik, legyen ez tengerpart, a Balaton, esetleg a strand. A higiénia okozza a legnagyobb fejtörést a nyaralási helyszín megválasztásánál, mert egyáltalán nem mindegy a csecsemők és a kisgyermek számára, hogy milyen higiéniás környezetbe kerülnek. Vegyük tehát sorra a szóba jöhető helyszíneket elsősorban a higiénia szempontjából:

Tengerpart - mire kell odafigyelni kisbabákkal és kisgyerekkel a nyaralás alatt?
Tisztaság
Sok szülő tévesen azt gondolja, hogy a tenger vize káros lehet a kisbabákra, egyrészt a víz tisztaságában nem bíznak, másrészt tartanak a só okozta esetleg szem- és bőrirritációtól. Nos, jó hír, hogy szennyezettséget tekintve legkevésbé a tengervíztől kell tartanunk.
A strand környezete sokat elárulhat (pl. ha tele van szeméttel a part, jó eséllyel a vízben is található vagy épp onnan került ki).

Gyakorlatok vízben
A különböző irritációkat sajnos kevésbé lehet kivédeni, hiszen ha még túl pici a baba, akkor nem tudjuk rávenni, hogy csukja be a szemét a víz alatt, viszont ha mégis szeretnénk különböző víz alatti gyakorlatokat végezni (szigorúan olyat, amilyet korábban már a babaúszás alkalmával az oktató felügyelete mellett elvégeztünk), akkor inkább többször, de kevesebb merítéssel tegyük. Bőrirritációt okozhat egy meglévő seb, melyet a só csíp, de az érzékeny bababőrt, mely kiszáradásra hajlamos, szintén kellemetlenül érintheti - ez ellen a megfelelő krémekkel való kenegetés ajánlott.

Balaton és egyéb édesvizek - veszélyek és lehetőségék babákkal és gyerekekkel
Tisztaság
Ahogy a tengernél a só biztosította a fertőtlenítést, úgy ez az édes vizeknél sajnos ez már nincsen jelen - a víz tisztaságát leginkább egy kis utánajárással tudjuk ellenőrizni. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen figyelmeztetés elhangzik azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeket fertőzés fenyegetheti, akkor inkább kerüljük el ezeket a strandokat. Nagyon sok kíváncsi kisbaba vagy kisgyermek hajlamos a víz ’kóstolgatására’, még úgy is, ha a szülőknek egyébként esze ágában nem lenne a víz alá vinni őket.

Gyakorlatok a vízben
Másik problémás tényező lehet megint csak a babaúszós szülőknél, ha gyakorlatokat szeretnének végrehajtani a vízben/víz alatt, hogy ha a víz nem átlátszó annyira, hogy lássuk a baba arcát merítésnél, akkor az is nagyban veszélyeztetheti gyermekünk testi épségét. Eszerint tehát fokozott odafigyeléssel, figyelembe véve a víz tisztaságát és hőmérsékletét nyugodtan lehet a kicsiket a vízbe vinni.

Medencés strandok - mennyire tiszta a medencék vize?
Tisztaság
Kisgyermekes szülők talán a legkényelmesebb megoldásnak a medencés strandokat találják, mert a gyermekmedencékben a kicsik jól érzik magukat. Ahogyan azt fent is említettem, a strand tisztaságát leginkább a környezetből tudjuk lemérni. Tehát, ha már az öltözőben és mosdókban is azt tapasztaljuk, hogy nem fordítanak túl sok figyelmet a higiéniai előírásokra, akkor jó eséllyel a medence vize sem lesz az előírásoknak megfelelő. Egy felnőtt szervezete valószínűleg elég ellenálló ahhoz, hogy ezt meg se érezze, kisbabáknál azonban nagyon komoly fertőzéseket lehet összeszedni a higiénia hiánya miatt.

Medence
Fontos, hogy a medence vízforgatós legyen, lehetőleg olyan, amely 2-3 óra alatt átszűri a medence vizét. Általában a medence vize is jóval melegebb szokott lenni a strandokon a gyerekmedencékben, ami egyrészről kedvező, hiszen a csecsemők hőszabályozása még éretlen, emiatt a kihűlés veszélye fenyegethet. 28 és 35 °C között változhat a medence víz hőmérséklete, az optimális 30-32°C. Ez a hőfok egyénenként változhat, viszont számolni kell azzal, hogy minél melegebb a víz, annál inkább kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának. A meleg medencéknél továbbá arra kell odafigyelni, hogy a termálvizes medencékbe szigorúan tilos kisbabával vagy kisgyermekkel bemenni, amire jó eséllyel a strandon is felhívják a figyelmet.

Szerző: Karsay Lilla
Fotó:Bébiúszásoktatók Első Országos Egyesülete

 

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 

Címkék: baba, kisgyermek, vízpart, családi nyaralás, higiénia, babamedence, gyerekmedence, Balaton, bébiúszás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nyaralni mész babáddal, kisgyermekeddel? - ezekre figyelj oda az etetésüknél!

Mit szabad és mit nem szabad ennie a kisbabának a vízparti nyaralás során? Mikortól ehetik a kisgyerekek a tenger gyümölcseiből készült ételeket? Miért jobb kerülni a hideg gyümölcslevest és a majonézes salátákat a hőségben? Dietetikus szakértőnk a nyaralás alatti csecsemőtápláláshoz ad tippeket, amivel sokszor tisztában vagyunk ugyan, csak néha elfeledkezünk róluk.

tovább a cikkre
Hasznos tippek a nyári tábor előtt

Mikor érett a gyerek a nyári táborra? Hogyan készítsük fel a gyereket a táborozásra? Hogyan kezeljük, ha nehezen viseli gyermekünk a különlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai táborozásra készülő gyerekek szülei számára.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek - így óvd őket a nyáron!

A várva várt nyári szünidő sajnos nemcsak a pihenést, véget nem érő játékot, hanem számos lehetséges veszélyt is jelent a kicsik számára. A tapasztalatok szerint, nemcsak a kellemes élmények, hanem a gyermekeket ért balesetek száma is növekszik a nyári hónapokban.

tovább a cikkre
Nyári szünet - napirend kialakítása és tippek iskolásoknak

Mivel töltsék a gyerekek a vakációt? Hogyan lehet kialakítani egy jó napirendet? Mivel tölthetnék hasznosan a nyári szünetet a kisiskolások? Kell-e tanulni nyáron, vagy pihenjen a gyerek?

tovább a cikkre
Nyári veszélyek

A szép idő megérkeztével fölszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól. Gyakran azt hisszük, hogy most már mindent lehet. Persze sok mindent igen. Így például lehet enni a sok jó friss, magyar zöldséget és gyümölcsöt. Végre nem mirelitet, konzervet, vagy drága, de íztelen importárut kell fogyasztani.

tovább a cikkre
Egészségügyi doboz összeállítása a nyaraláshoz

Bár a nyaralás kapcsán elsősorban a kikapcsolódás, pihenés, vízpart jut eszünkbe, sajnos gyakran szembesülünk a nyári időtöltés kellemetlen velejáróival is. Az iszapos víz gyakran okoz fül-, illetve szemgyulladást, a napozás leégést és a gyerekek jókedvű rohangálása közben is előfordulnak kisebb balesetek, melyekre jobb, ha előre felkészülünk.

tovább a cikkre
Nyári versek

Végre itt a nyár! A hosszú nappalok, a perzselő meleg, a nagy lubickolások, a strandolás időszaka. Hangolódjunk át a nyári szünetre, a jó időre néhány kedves kis verssel.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Karsay Lilla - babaúszás oktató

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Narancslé

Narancslé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm narancs Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Házimunka gyerekeknek: 7 indok, hogy miért vond be a gyereket a házimunkába már pici korától!

vissza vissza