Babahordozók: hogyan használjuk, hogy a babának és a mamának is jó legyen?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Babahordozók: hogyan használjuk, hogy a babának és a mamának is jó legyen? Hogyan kíméld a hátat és a derekat már a várandósság alatt? Hogyan kell kiemelni a babákat a kiságyból, hogy később ne szenvedj a porckopástól? Hogyan emelgesd és hordozd a babákat, kisgyermekeket úgy, hogy megkíméld magadat? Hogyan kíméld a hátat és a derekat már a várandósság alatt? Hogyan kell kiemelni a babákat a kiságyból, hogy később ne szenvedj a porckopástól? Hogyan emelgesd és hordozd a babákat, kisgyermekeket úgy, hogy megkíméld magadat?

A babavárás hónapjaiban folyamatosan változik testünk, testtartásunk. A méh növekedése nyomást fejt ki a medence érrendszerére, a medencealapi izmokra és szalagokra. A hormonok lazítják az ízületi szalagokat, így a szülés közeledtével egyre rugalmasabb lesz a csontok közötti összeköttetés.

Ízületi problémák és derékfájás a kismamáknál
A terhesség alatt a testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelése nő jelentős mértékben. Emellett a várandós nők nagy részénél csökken a lábboltozat magassága, a láb hossza pedig 2-10 milliméterrel nő. Mindezek következtében a terhesség alatt sokan küzdenek különböző ízületi problémákkal. Az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet a derékfájdalom, hátfájással pedig szinte minden kismama küzd.

Az anyukák jobban tűrik a baba emelgetését, cipelését, mint az apukák
Sok nő tölti mindennapjait otthon a háztartásban, gyereket nevelve. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es kutatása rámutatott, hogy az olyan hétköznapi aktivitásokat, mint a házimunka vagy a kisgyermekek cipelése, emelgetése, a férfiak jóval nagyobb arányban érzik megterhelőnek, mint a nők.

Ez az adat azonban inkább azt mutatja, hogy a nők ezzel kapcsolatban sokkal kevesebbet panaszkodnak, holott lenne rá okuk. Akik heti 1,5 óránál többet foglalkoznak gyerekek emelgetésével és hordozásával, azok egyharmada szenved térdfájdalomtól, és majdnem ugyanennyien (26%) számolnak be derék, illetve gerinctáji problémákról.

Ha nem múlik a fájdalom, keress fel szakembert!
Az édesanyák ezeket a fájdalmakat sokáig képesek elviselni, csendben szenvednek akár évekig. Leggyakrabban a gyerek két éves korára a panaszok már nyugtalanítóvá válhatnak, és komolyan befolyásolhatják az érintett nők életvitelét. Fontos, hogy amennyiben ilyen jellegű fájdalmaid vannak, még időben keress fel egy szakembert!
 

Hogyan emeld fel és hordozd a babát?


Tippek - Így emeld meg a babákat, gyerekeket
- Tanulj meg helyesen emelni: ne a derekadat terheld, hanem a lábizmot használd, a mozdulatot egyenes háttal végezd.
- Sose fordulj meg emelés közben, fokozottan ügyelj arra, hogy ne csavard meg derekadat.
- A kisebb gyerekeket ne a hónuknál fogva, hanem a bordájuknál emeld fel, ujjaiddal félkört formálva, különben akár ínhüvelygyulladást is kaphatsz.
- A nagyobb gyerekeket tanítsd meg segíteni: emeléskor kapaszkodjanak a testedbe.
 
Tippek - Így hordozd a babát
- Amikor babakocsit választasz, ne csak a dizájnra figyelj, hisz a legtöbb mutatós darab úgy van megtervezve, hogy ahhoz, hogy kényelmesen tudd őket tolni, előre kell görnyedned. Tartsd szem előtt: a legfontosabb szempont, hogy elég magasan legyen számodra a babakocsi fogantyúja, és könnyedén mozogjon
- Többféle méretű hordozókendő létezik, melyet minden esetben a baba életkorához, mozgásfejlettségéhez igazítva válassz ki.
- Újszülöttek hordozásakor a minden irányban rugalmas, pamutból kötött hordozókendő ideális választás.
- Fontos, hogy a kendőt mindig megfelelően szorosra, de kényelmesre kösd! A megfelelő szorosság azt jelenti, hogy a tested olyan szorosan simul a babáéhoz, hogy bármerre is hajolsz, a gyermek szinte nem távolodik el tőled.
- Ügyelj arra, hogy a háta és a feje is megfelelően legyen megtámasztva. A kendő megkötésekor a baba csípője mellett a gerincére szintén ügyelj.
- Figyelj a kisbaba lábtartására is, hogy a hordozóeszköz ne csak a baba popsiját támassza meg alulról, hanem teljes hosszában a combjait is - egészen a térdhajlatokig.
- A baba teste mindig feléd forduljon, soha ne legyen neked háttal!
- Ha nagyobb a baba, hátadhoz is kötheted. Ebben az esetben fontos, hogy a vállad felett előre kilásson a gyermek, és hagyj megfelelő kendőhosszúságot elalvás esetén a baba fejének megtámasztásához.
- Túrázáshoz léteznek speciálisan a baba hordozásához kifejlesztett hátizsákok. Ha szerettek kirándulni, szerezz be egy ilyet.

Babahordozó kendő felkötése - nézd meg a videót a helyes technikáért!




Tippek - Így cipeld a babákat, kisgyermekeket
- Ha a kisgyermeket magadhoz ölelve viszed, nem terheled a gerincedet.
- Ügyelj arra, hogy a gyerekeket soha ne tartsd csak az egyik csípődön.
- Az édesanyák igen ügyesen végeznek több dolgot párhuzamosan. Azonban fontos tudni, hogy ha az egyik kezedben gyermekedet tartod, a másikkal pedig például telefonálsz, jelentősen megterheled mindkét válladat és nyakizmodat, ami nyakfájáshoz vezethet.

Forrás: izuletor.hu
Fotó: babywearingdallas.com

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.07.09