Főoldal > Cikkek > Betegségek > Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk! - Szülők Lapja

Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk!

Szülőklapja képKáros vagy sem, ha a forró autóban felejtett ásványvizes palackból iszunk? Kioldódnak-e veszélyes és káros anyagok a pet palackból, ha azt a tűző napon hagyjuk? Hogyan tároljuk, meddig fogyasszuk az ásványvizeket? Élelmiszeripari és vegyészmérnököket kérdeztünk a témáról.


Szerző: Szülők lapja
2015-06-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Amióta Facebook létezik, nem telik el nyár úgy, hogy ne terjednének villámgyorsan a tűzforró autóban hagyott ásványvizek veszélyeire figyelmeztető posztok.
Némely felhívás a hőség által okozott műanyag kioldódásának káros hatásaira, míg mások a benne lévő bacik fertőzésveszélyére hívják fel a figyelmünket. A témában Tóth Pál műanyagipari vegyészmérnököt, dr. Torkos Ágnes gyermekorvost, valamint a NÉBIH élelmiszer biztonsági szakembereit kérdeztük, hogy a kétségeket és tévedéseket egyszer és mindenkorra eloszlassuk.


A hőség és a hosszú tárolás kedvez a mikróbák elszaporodásának
A vonatkozó jogszabályok az ásványvizek esetében az egészségre veszélyt jelentő mikroorganizmusok előfordulására „zéró toleranciát” írnak elő. „Ez azt jelenti, hogy a jogszabályoknak megfelelő ásványvízben nem lehet olyan mikroorganizmus, amely tovább szaporodva, a minőség megőrzési időn belül felbontva a palackot, megbetegedést okozhat. Azonban az ásványvíz előállítása során, még az előírások szerint teljesen zárt technológiai rendszer esetén is bekerülhet 1-2 mikroorganizmus egyes palackokba. Biológiai törvényszerűség, hogy a mikrobák eloszlása nem egyenletes és amennyiben a palack szájánál a kupak közelében akár csak 1-2 mikróba előfordul, nem zárható ki, hogy az tovább szaporodik, különösen akkor, ha a környezeti hőmérséklet kedvez a szaporodásuknak (pl. autó csomagtartója, tűző nap). A szaporodás esélye az idő előrehaladtával szintén növekszik.” - tájékoztatnak bennünket a NÉBIH élelmiszeripari mérnökei.  

Mentes vagy a „bubis” ásványvíz? Felbontás után hol szaporodnak könnyebben a bacik?
„Amennyiben felbontás után visszazárjuk a palackot, abban a mennyiség csökken, a palackban levő levegő térfogata nő, ami elősegíti a levegőt kedvelő, úgynevezett aerob baktériumok szaporodását. Ilyen baktérium például a Pseudomonas aeruginosa, amely a NÉBIH vizsgálatai során a kifogásolt minták egy részében a kifogásolás okaként kimutatásra került. A baktériumok szaporodását gátolhatja a széndioxid jelenléte, tehát a mentes ásványvizekben könnyebben kialakulhat a fenti folyamat, mint a szén-dioxiddal dúsított ásványvizekben.” - teszi hozzá a hatóság.

Hogyan tároljuk, meddig fogyasszuk az ásványvizeket?
A szabály tehát az, hogy a felbontatlan palackokat ne tároljuk szobahőmérsékletnél magasabb hőfokon, a jelölésen kötelezően feltüntetésre kerülő minőség megőrzési időn belül fogyasszuk el az ásványvizet. A gyártó az alkalmazott technológia, annak körülményei, a rendelkezésére álló ismeretek, elméleti és gyakorlati tapasztalatok és az általa elvégzett vizsgálatok alapján határozza meg a minőség megőrzési időt. A lejárt minőség megőrzési idejű termék elfogyasztása a fogyasztó felelőssége.

PET palack - kioldódhat-e belőle káros anyag a kánikulai hőségben?
A Poliethylen terephtalát röviden PET olvadáspontja valahol 210-270 C fok között van, kiváló ellenállási képesség jellemzi gyenge savakkal, lúgokkal, olajokkal, zsírokkal, aromás szénhidrogénekkel szemben. „Olyan  polimer, ami ennyi anyagnak köztük gyenge savaknak, lúgoknak ellenáll, az bizton ellenáll szobahőmérsékletet jóval meghaladó akár 50-70 C fokos hőmérsékletnek is. Olvadáspontja olyan távol van a környezeti magas hőfoktartománytól, ami bizton garantálja, hogy az említett hőtatományban semmi káros anyag ne váljon ki.” - válaszolja Tóth Pál vegyészmérnök arra a kérdésünkre, hogy a forró autóban hagyott perpalackból kioldódhat-e káros anyag. „Az élelmiszeripari felhasználásra kerülő minden anyag (ilyen az ásványvíz is) olyan szigorú vizsgálatokon, majd folyamatos ellenőrzésen esik át, hogy teljes bizonyosan kizárható a normál felhasználási tartományban bármi károsító hatás bekövetkezzen. Világszerte ezt alkalmazzák élelmiszerek tárolására, illetve szállítására.” - teszi hozzá a műanyagipari szakember.

Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk!
Az autóban hagyott ásványviz veszélyes lehet az egészségre! - Ilyen posztokkal lehet találkozni a Facebookon


Az ásványvíz palackok előírására szigorú előírások vonatkoznak

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Az ásványvíz palackok anyagára tehát szigorú előírások vonatkoznak, amelyek előírják, hogy a vízzel érintkező palack anyagából nem oldódhatnak ki olyan összetevők, amelyek veszélyeztethetik az egészséget és elváltozást okozhatnak a víz összetételében és érzékszervi tulajdonságaiban. A palack anyagának gyártója köteles megfelelőségi nyilatkozattal igazolni, hogy az anyag megfelel ezeknek az általános, valamint a műanyagokra vonatkozó speciális előírásoknak, valamint ezt vizsgálati eredményekkel is kell dokumentálnia.

A fenti követelményeknek való megfelelést az anyagnak a várható felhasználási körülmények (adott élelmiszer vagy élelmiszercsoport, hőmérséklet, tárolási időtartam) a figyelembe vételével kell az anyag gyártójának biztosítania. Az ásványvíz palackozó élelmiszer vállalkozásnak rendelkeznie kell a palack anyagára vonatkozó megfelelőségi nyilatkozattal, vagyis csak olyan palackokba töltheti az ásványvizet, amely dokumentáltan megfelel a fenti előírásoknak. A NÉBIH által vizsgált PET palackok esetében kifogásolás nem történt.

Amennyiben lejárt terméket találtok a vásárlás során, jelezzétek az üzlet személyzetének, vagy akár a NÉBIH munkatársainak az ingyenesen hívható zöld számon (06-80/263-244).

Mi történik a vízzel, ha már beleittunk, és úgy hagyjuk a forró autóban?
Megint más kérdés az, hogy mi történik a vízzel, ha az üvegbe beleiszunk, és úgy hagyjuk a forró autóban. "Az autóban lévő ásványvízbe általában beleisznak az emberek, ritka szokássá vált, hogy poharat vinnének magukkal bármilyen útra. Az ivás során a száj flórából könnyen bejuthat baktérium az üvegbe mely a továbbiakban szaporodásnak indul, és az állás idejétől függően komoly csíraszámot is elérhet. Ez az édes teáknál, gyümölcsleveknél, cukros üdítőknél hatványozottan igaz, hiszen a cukor is rendelkezésre áll a szaporodásukhoz. 

Amikor a felnőtt a következő alkalommal fogyasztja, esetleg enyhe gyomorpanaszt érezhet- Bár a gyomorsav sok bejutó baktériumot elpusztít, de ennek ellenére is előfordulhat több napos állás után gyomor bélrendszeri tünet.
Ha gyermek fogyasztja kisebb baktérium szám elég a tünetek kiváltásához, ami lehet hasmenés-hányás, torokfertőződés vagy egyéb. Nyári időszakban ajánlott, hogy inkább kis üveges vizet vegyenek az emberek. Legyen pohár személyre szólóan, de legalább is saját üvege legyen mindenkinek. Felnőttek sokféle baktériumot hordozhatnak a garatjukban, ami nekik nem okoz problémát, de egy olyan embernek, aki fogékonyabb, vagy még nem találkozott azzal a kórokozóval, komolyabb betegséget okozhat" - mondja dr. Torkos Ágnes gyermekorvos.

Szakértők a témában:
Tóth Pál vegyészmérnök,
dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának szakemberei

Kezdőfotó: FreeDigitalPhotos
Fotó a cikkben: Facebook

Címkék: ásványvíz, NÉBIH, pet palack, káros anyag, veszélyes ásványvíz, hőség, kánikula, élelmiszerbiztonság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kánikula lesz hétvégén: itt várnak ingyen vízzel és tovább nyitva tartó strandokkal
Kánikula lesz hétvégén: itt várnak ingyen vízzel és tovább nyitva tartó strandokkal

A következő napokban igazi kánikula lesz, csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok. Tovább melegszik a levegő, vasárnap akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Tudd meg, mit kell tenned, hogy elviselhetőbb legyen neked és gyermekednek a hőség.

tovább a cikkre
Veszélyesek-e a gyermekekre és a kismamákra a vizsgálatokon megbukott ásványvizek? - a hatóság illetékese válaszol

Utánajártunk, veszélyesek-e a csecsemőkre a lefoglalt ásványvizek? Hogyan hat a kismamákra és a magzatra a káros baktériumokkal és magas nitrition koncentrációval szennyezett ásványvíz? A hatóság illetékesét kérdeztük, aki felhívja a figyelmet a lefoglalt ásványvizek egészségkárosító hatására, és elmagyarázza, hogy miért kellett a vizeket visszahívni a boltok polcairól.

tovább a cikkre
Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket ivással?

Immunrendszerünk jó működéséhez elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. A hideg idő beköszöntével is kellő figyelmet kell erre fordítani, hiszen nem mindegy mikor, mennyit és mit iszunk.

tovább a cikkre
Szabad-e a szökőkutakban fürdőzni? - A szökőkutak vize, mint potenciális fertőzőforrás

A szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, ennek ellenére főleg a nyári kánikulák idején vannak olyanok, akik a szökőkutak vizében szeretnének felüdülést keresni. Az ÁNTSZ, illetve az Országos Környezetegészségügyi Intézet kifejezetten arra kér mindenkit, hogy tartózkodjon ettől.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza