2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Betegségek > Újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek sétáltatása télen - Mikor szabad levegőre vinni a babát? Gyermekorvos - Szülők Lapja

Újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek sétáltatása télen - Mikor szabad levegőre vinni a babát? Gyermekorvos válaszol

Szülőklapja képMikor szabad babakocsis sétára vinni a télen született babákat? Mi a veszélye annak, ha az újszülöttek hirtelen, átmenet nélkül kerülnek a téli hideg levegőre? Hogyan sétáltassuk télen a nagyobb babákat, kisgyerekeket? Veszélyes tud-e lenni a csecsemőkre, babákra a kinti mínusz fokok? Gyermekorvos válaszol.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2016-01-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>
- A babák, kisgyermekek téli sétáltatása kapcsán alapvetően a józan ész az, amire a szülőnek támaszkodnia kell, ugyanakkor a nagyobb betegségeket elkerülendő nem árt egy-két ezzel kapcsolatos szabályt és elvet betartani – mondja dr. Torkos Ágnes gyermekorvos.


Újszülöttek, csecsemők téli levegőztetése


Az újszülött babák téli sétáinak megkezdését nem szabad siettetni
Újszülötteknél az első vizsgálat során azt javasoljuk, hogy szülés után 2 héttel vigye a szülő lakáson kívüli levegőztetésre a babát, amit a hideg téli hónapok felülírhatnak, ugyan úgy mint a forró nyári kánikula. Az újszülött légutai a születés előtti nedves környezetből hirtelen egy száraz, valóban levegővel érintkező környezetbe kerülnek. A csecsemőnek ezt is szoknia kell, ehhez is kell alkalmazkodnia a kisbaba szervezetének.

Gyakran észleli a szülő, hogy tüsszög a csecsemő. Nem feltétlenül kell megijedni, mert a tüsszögéssel sokszor a légutakba került port, szöszöket igyekszik a csecsemő eltávolítani, vagyis nem feltétlenül megfázásról van szó.

Télen a hirtelen hőmérséklet-változáshoz alkalmazkodnia kell a baba szervezetének a születés előtt megélt kellemes 36,5 fok után, tehát újszülötteknél különösen fontos a fokozatosság betartása, és semmiképpen ne siettessük a dolgot.

A téli sétáltatáshoz szoktatás a szoba átszellőztetésével kezdődik
Eleinte javasolt a szobát alaposan átszellőztetni, beengedni a friss levegőt, a radiátort lejjebb tekerni, és a felöltöztetett csecsemőt ebben a hűvösebb térben tartani, azaz szoktatni a légútjait a hűvösebb környezethez. Ezen a hőmérsékleten akár altatható is. Ha nincsenek kint mínuszok, akkor pár nap szoktatás után rövid időre kivihető a baba - ez eleinte 15 perc körüli időtartam legyen. Itt sem javasolt a sietség, fokozatosan emeljük az időtartamot.

Ha van a háznak zárt verandája, szélfogó része, ahol a hőmérséklet a kinti és a szobai közötti érték, akkor ott természetesen hamarabb lehet emelni a levegőn töltött idő hosszát. Majd csak ezt követően lehet a mínusz fokokba sétára vinni a csecsemőt. Az 1 hónapnál idősebb babákat már óvatosan szoktatgathatja a szülő a mínusz fokokhoz úgy, hogy először csak rövid ideig töltenek kint időt (eleinte ne legyen több mint 15 perc), majd egyre többet tartózkodnak a hideg levegőn.

A téli sétáltatás aranyszabálya: inkább többször rövidebb idő a hideg levegőn
Téli sétáltatáshoz azokat a babakocsikat tartom alkalmasnak, amelyeknél legalább részben zárható a kocsi, mert akkor kevésbé éri a közvetlen hideg a babát. Érdemes amellett, hogy a babát több rétegnyi ruhába öltöztetjük és a fejét, végtagjait is védjük sapkával, kesztyűvel, vastag pléddel jól kibélelni a kocsi belsejét is, hogy az minél lassabban hűljön át.

Inkább vigyük ki a babát naponta kétszer vagy háromszor rövidebb időre mint egyszer, de 2 órára. Utóbbi esetben a légutak nyálkahártyája nagyon áthűl, ezzel a csillószőrök működése károsodhat. A baba fogékonyabbá válik azokra a vírusokra vagy baktériumokra, amelyek jelen vannak a környezetében, a szülő vagy testvér által prezentálva. Emellett természetesen az immunrendszerük is éretlen, ezért a fertőzés nehezebb lefolyása, elhúzódása várható.

A babákat -5 fok alatt csak indokolt esetben vigyük levegőre
Mínusz 5 fok alatt csak akkor vigyék ki a csecsemőt ha feltétlenül szükséges, és akkor is csak rövid időre, például el kell menni a testvérért az óvodába. Ha közben meleg folyadékkal pár korttyal meg tudják itatni a csecsemőt, az nem ártalmas, de hideg folyadékot, ami lehűlt az úton, ne adjunk a babáknak.


 

12 hónapos kor feletti babák téli levegőztetése


A fokozatos hozzászoktatás elve minden kisbabára érvényes
Az 1 év fölötti babáknál természetesen az enyhe mínusz fokokban is bátrabban ki lehet mozdulni a lakásból, de itt is fontos a fokozatos hozzászoktatás, és az elv, hogy inkább legyen kint kétszer fél órát a gyermek, mint egyszer másfelet.

A kissé hűvös, 0 fok körüli átmeneti helyiségek igen alkalmasak az altatáshoz, de mínusz fokokban nem javallott a déli alvás 1-2 óráját kinn tölteni. Alvás alatt a keringés lelassul, a nyálkahártyák vérellátása is csökken, ugyan úgy a nyálkahártya védekező képessége csökken és fokozottabban állhat fenn a fertőzés veszélye.
 

3 év feletti kisgyerekek téli levegőztetése


Örökmozgó bölcsődés, óvodás korú gyerekeknél már kisebb az áthűlés veszélye
3 év feletti kisdedek szeretnek a szabad levegőn játszani, mozogni. Szintén a fokozatosság elve és a kétszeri rövidebb időtartam a célravezető. 3 év feletti kisgyermekek esetén általában a gyermekek tiltakozása az, ami nehéz feladat elé állítja a szülőt, hiszen ők jól érzik kint magukat a levegőn, nem érzik a légutak áthűlését. Mivel játék, mozgás közben a keringés és légzés fokozottabb, ez melegíti a szervezetet és a légutakat is, tehát kisebb az áthűlés veszélye, mint a csecsemőknél.

Minél kisebb a baba, kisgyermek, annál inkább ajánlott a fokozatosság
A téli levegőztetésre, illetve kinti játékra alapvető szabály, hogy minél kisebb a gyermek, annál inkább ajánlott a fokozatosság, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás hatására a nyálkahártya beduzzadhat, a csecsemő szűk légutak miatt nehezebben kap az orrán levegőt, elindulhat a fokozott vérkeringéstől egy váladéktermelés - ez zavarhatja a kisgyereket, sírósabb nyugtalanabb lehet tőle, esetleg ez megzavarhatja a nyugalmát szoptatás alatt.
Óvodás korban ennek már kisebb a jelentősége, de akkor is elindulhat egy nyálkatermelés, ami hamar rendeződik és kevésbé zavaró.

Ezeket a teákat kínáljunk babáknak, kisgyerekeknek télen
Téli időszakban jótékony hatású folyadékként:
  • a hársfa tea,
  • időnként kamilla tea,
  • nagyobb  gyermekeknél kakukkfű,
  • lándzsás útifű tea
adása az, ami segíti a légutak tisztulását, csökkenti a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: momsanity.com

Címkék: újszülött, csecsemő, baba, téli levegőztetés, téli séta, mínusz fokok, hideg levegő

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

5 téli vers gyerekeknek - hóemberről, szánkóról, hóesésről
5 téli vers gyerekeknek - hóemberről, szánkóról, hóesésről

Itt a tél és olyan téli gyermekverseket válogattunk, amit könnyen megtanulhatnak a gyerekek annyira fülbemászóak. Melyik gyermek ne szeretné a hóemberépítést, a szánkózást, vagy a hóesést? És mi mindegyikhez ajánlunk egy versikét, de akár a nagyszülőket is meglephetitek vele.

tovább a cikkre
C-vitamin szükséglet - Mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyerekeknek ősszel és télen? Hogyan kell adagolni?
C-vitamin szükséglet - Mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyerekeknek ősszel és télen? Hogyan kell adagolni?

Mennyi C-vitamint szedhetnek a csecsemők a gyermekorvosi ajánlás szerint? Miért tilos nagy dózisban adni a C-vitamint a csecsemőknek, babáknak? Mire ügyeljünk az anyatejes és mire a tápszeres táplálás esetén a C-vitamin kapcsán? Gyermekorvos válaszol.

tovább a cikkre
Az újszülött baba első napja - gyönyörű videó arról, hogyan telik egy újszülött életének első 24 órája

Gyönyörű videómontázst készített az apuka Hosanna Lynn újszülött kisbaba első napjáról, melyben a rendkívüli nap eseményeit követi nyomon. A szívhez szóló képösszeállítás bemutatja, mi történik az újszülöttel és anyukájával a csecsemő életének legelső napján.

tovább a cikkre
Mondókák sétáláshoz

Már jár a baba?
Akkor sétáljatok együtt minél többet, mi pedig összegyűjtöttük hozzá a legkedvesebb sétáltató mondókákat.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek öltöztetése télen - Mikor nem szabad kivinni a babát levegőztetni?

Ki lehet vinni a babákat télen a levegőre? Mennyi ideig lehetnek kinn a hidegben? Milyen ruhát kell rájuk adni? Nagyon gyakori kérdések az anyukáktól, főleg első kisgyermek esetén.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a kórházból eltűnt 10 éves kisfiút

vissza vissza