Tejfogak - Mikor bújnak ki az első fogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Tejfogak - Mikor bújnak ki az első fogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését? Mikor bújnak ki az első fogacskák babáknál? Mi a helyes módja a tejfogak megtisztításának? Elkerülhető-e a tejfogak szuvasodása? Mi a teendő, ha a tejfogak teljesen elfeketedtek a cukros italoktól? Gyermekorvos válaszol. -  Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ártalmas a kisgyermek általános egészségi állapotára, károsan befolyásolja a rágást és a beszédet - mondja dr. Szabolcs Andrea gyermekgyógyász.

Mikor bújnak ki a baba első fogacskái?
A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Elsőként legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Néhány apró "gyógymóddal" segíthet kisbabája rossz közérzetén, ha ínyét ujjára csavart tiszta, nedves gézzel masszírozza. Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait, mivel nyugtatja az érzékeny ínyt.

5 tanács - hogyan tisztítsd a baba fogait?
1. Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése.
2. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával.
3. A baba egyéves kora körül már használhatunk fogkefét. A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók.
4. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni. 5. A fogkrém kiválasztásakor feltétlenül kérje ki fogorvosa tanácsát! A kisbabának használjunk kifejezetten tejfogakra készült, csökkentett fluorid tartalmú gyermekfogkrémet, amelyből naponta egyszer borsónyi mennyiséget alkalmazzunk a fogmosásnál.

Elkerülhető-e a tejfogak szuvasodása?
Egy kis odafigyeléssel mindenképpen. A kisgyermekek foga általában a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még a tej szopogatása miatt is romlik. Éppen ezért, ha lehetséges, soha ne használjunk cumisüveget nyugtatónak. Ha mégis ragaszkodik gyermeke a cumisüveghez, figyeljen arra, hogy elalvás előtt és étkezés után az üveg csak tiszta vizet tartalmazzon. A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik az egészséges fogak fejlődésében. Próbálja meg korlátozni a nassolást. Ha gyermeke ragaszkodik az étkezések közti evéshez, adjon neki répát, almát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy joghurtot.

Tejfogak - Mikor bújnak ki az első fogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését?

Hogyan kell helyesen megmosni a kisgyermek fogait?
1. A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál.
2. Helyezzük a fogkefét a fognyak-íny határára, és apró gyengéd úgynevezett sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
3. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.
4. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk.
5. Végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
6. Fogmosás végén figyeljen arra, hogy gyermeke alaposan kiöblítse a száját!

Cukorkáriesz – a tejfogacskák fekete csontként ülnek a fogínyben
Egy szülő a következő kérdést tette fel nekem egy alkalommal: "Kétéves kislányomnak egyre rosszabbak a fogai. Amikor kibújtak akkor gyönyörű, fehér "egér fogacskái" voltak. Fél éve észlelem, hogy elülső fogai megbarnultak, szinte megfeketedtek, a gyökerüknél letöredeztek. Gyermekem sok teát fogyaszt, még mindig cumisüvegből. Ez lehet a baj?"

A szülő nagyon pontosan írta le a cukorkáriesznek nevezett fogelváltozás tüneteit, illetve a baj okát is eltalálta. Miről is van szó kissé részletesebben. A cukorkáriesz, akkor keletkezik, ha a fogakon lévő lepedék, amelyben rengeteg baktérium van, savképződés révén a fogzománcot megtámadja. A folyamat annyira előrehaladhat, hogy a tejfogak csak fekete csonkként ülnek a fogínyben. A metszőfogakat, és szemfogakat különösen gyakran érinti. Ebben a káriesz féleségben a legfőbb kóroki tényezők a cukros teák, vagy a cumisüvegből szívott édes szörpök, amelyeket a gyermek dacból vagy kedvtelésből állandóan szopogat. A cukor szájban lévő baktériumok révén savakká erjed, amely a fogzománcot megtámadja. A baj kezelése nem egyszerű feladat, illetve a cukorkáriesz kialakulása után már nehéz látványos eredményt elérni. A kárieszes rész megtisztítása, speciális védő "lakkok" hozhatnak némi eredményt, ezért forduljon gyermek-fogorvoshoz.

Hogyan kerülhető el a tejfogacskák csúnya elszíneződése, elváltozása?
Ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb. Mindenekelőtt rá kell szoktatni a gyermeket, hogy a cumisüvegben csak olyan italokat kapjon, aminek nincs vagy alacsony a cukortartalma. Természetesen ihat cumisüvegből, de ez ne a gyermek megnyugtatását, lefoglalását szolgálja, hanem az ivás elősegítését. Ne engedje, hogy a cumisüvegből önállóan igyon, majd a cumisüveg cumiját szopogassa, rágcsálja, a cumisüveg a szájában lógjon. Talán lassan rá kellene szoktatni a pohár használatára, így elérhető, hogy ne legyen órákig folyamatosan cukor tartalmú folyadék a szájában.

Ebben az életkorban fokozatosan szoktassuk rá gyermekünket fogmosásra. A fogmosást semmiképpen nem szabad erőszakkal kivitelezni. Az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé kell tenni a fogmosást, természetesen az még nem probléma, ha 2 évesen valaki nem tud fogat mosni.

A legegyszerűbb megoldás, ha "neked is úgy kell csinálni mint a felnőtteknek" azaz közösen fogat mosni, aminek időtartama 4-5 perc. Ebben az esetben a gyermek automatikusan rászokik a fogmosási ceremóniára, a későbbiekben pedig a manualitása fejlődésével a fogkefe mozgatása is egyre hatékonyabb lesz.

Írta: Dr. Szabolcs Andrea
A cikk a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelent meg.
Eredeti cikk: Bethesda Gyermekkórház
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.01.29