Ezért moss kezet, mielőtt a kisbabádhoz érsz! Majdnem belehalt egy csecsemő, mert megfertőzte az RSV vírus

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ezért moss kezet, mielőtt a kisbabádhoz érsz! Majdnem belehalt egy csecsemő, mert megfertőzte az RSV vírus Amikor megszületik egy kisbaba, akkor annak az egész család és a rokonság a csodájára jár - puszilgatják, ölelgetik, simogatják, nem gondolva arra, hogy akár súlyos fertőzést is átadhatnak a csecsemőnek. Mint történt a napokban amikor is egy házaspár csaknem elveszítette a kislányát, akit megtámadott az RSV vírus. Amikor megszületik egy kisbaba, akkor annak az egész család és a rokonság a csodájára jár - puszilgatják, ölelgetik, simogatják, nem gondolva arra, hogy akár súlyos fertőzést is átadhatnak a csecsemőnek.

Mint történt Memphisben, ahol egy házaspár csaknem elveszítette a kislányát, mert a picit megtámadta az RSV vírus.

Súlyos szövődményekkel is járhat
Az RSV többnyire csak enyhe nátha formájában jelentkezik és egy-két hét alatt az ember tünetmentessé válik, az egy év alatti kisbabáknál azonban súlyos szövődmények, tüdő- és légzőszervi gyulladások, nehézlégzés, hőemelkedés, légzéskimaradás is kialakulhatnak  - melyek szélsőséges esetben akár halálhoz vezethetnek.

- Az RSV nem vicc. Nem sok mindent tudtam róla egészen a múlt hétig, amikor is majdnem elszakította tőlem a kislányomat... Mossatok kezet mindig, mielőtt a kisbabátokhoz értek, és bugyoláljátok be jól, ha kimentek a hidegben - írta az édesapa az Imguron, beszámolva arról, hogy a kicsi lány olyan rosszul lett, hogy a kórházba szállítás közben az eszméletét vesztette, ezért rögtön lélegeztetőgépre kellett kötni.

Ezért moss kezet, mielőtt a kisbabádhoz érsz! Majdnem belehalt egy csecsemő, mert megfertőzte az RSV vírus

- A kórházban azt mondták, ha az állapota súlyosbodik, akkor nem nagyon tudnak többet tenni érte - tette hozzá.

Szerencsére a "kis harcos", ahogyan apukája a posztban hívja, végül legyőzte az RSV vírust - ami egyébként a CDC, az amerikai betegség- és járványügyi intézet szerint az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fellépő tüdőgyulladás és kis légúti gyulladás (bronchiolitis) leggyakoribb okozója az USA-ban.

Agresszív vírusfajta
Dr. Ari Brown gyermekorvos szerint az RSV különösen agresszív vírus, ami könnyen terjed, ha az ember nem teszi meg a szükséges óvintézkedéseket. Nem csak cseppfertőzés útján képes ugyanis fertőzni, hanem olyan felületeken is aktív marad, mint a kilincs, a bevásárlókosár füle vagy a lépcsőkorlát. Elég tehát, ha a kisbaba ezekhez hozzáér vagy a felnőtt nem mos kezet, mielőtt a babával foglalkozik, és máris megvan a baj.

- Mindenképpen fontos a megfelelő higiénia, különösen ilyenkor télen. Okozhatja az ember bárki halálát azzal, ha nem mos kezet? Tulajdonképpen igen! - hívta fel a figyelmet az orvos.

Van ellene védőoltás
Az RSV különösen a koraszülött babákat veszélyezteti, Magyarországon oltás is kérhető rá, csak kórházi körülmények között lehet beadni.

Forrás: Parents.com
Fotók: Imgur - andnowforsomethingforcompletelydifferent

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.02.18