Kánikula kisbabával, gyerekkel: 10 jó tanács a védőnőtől, hogyan vészeljétek át a hőséget

Iveszics Tünde

Gyerekbetegségek

Iveszics Tünde


Kánikula kisbabával, gyerekkel: 10 jó tanács a védőnőtől, hogyan vészeljétek át a hőséget A legnagyobb kánikulában 35 fok köré is kúszhat a hőmérő higanyszála. Mit tehetsz, hogy enyhítsd a hőséget a lakásban, az autóban, utazás közben? Hogyan javíthatsz a család közérzetén a szinte elviselhetetlen melegben? Iveszics Tünde védőnő tanácsai.

A legnagyobb kánikulában 35 fok köré is kúszhat a hőmérő higanyszála. Mit tehetsz, hogy enyhítsd a hőséget a lakásban, az autóban, utazás közben? Hogyan javíthatsz a család közérzetén a szinte elviselhetetlen melegben? Iveszics Tünde védőnő tanácsai.


Nyári tanácsok az egész családnak - így vészeljétek át a hőséget!

Nyáron gyakori jelenség a hőségriadó. Pár éve hallottuk ezt a kifejezést először, azóta azonban megtanultuk, hiszen nyaranta egyre többször szerepel a médiában ez a figyelmeztető felhívás. Akkor rendelnek el hőségriadót, amikor a napi átlaghőmérséklet legalább egy napra eléri, vagy meghaladja a 25 (II. fokozat) illetve 27 (III. fokozat) fokot. Ekkor már biztosan nagyon meleg van, így fokozott figyelemre és elővigyázatosságra lesz szükséged.

1. A lakásban érdemes besötétíteni, és éjjel szellőztetni. A ventilátor folyamatos használata nem optimális, mert nagyon kiszáríthatja a bőrt és gyakorta a szemet is. A klímaberendezés rendszeres, évenkénti ellenőrzése szintén nagyon fontos, hiszen a nem jól karbantartott műszaki berendezés számos betegség okozója lehet. Nedves törölközővel szintén hűtheted magad a forró napokon.

2. A kismamáknál gyakorta jelentkező fokozott izzadást érdemes káros anyagoktól mentes dezodorokkal enyhíteni. A gyakori mosakodás, zuhanyzás és/vagy illóolajokat tartalmazó permet, spray használata megkönnyebbülést hozhat felnőttnek és gyereknek egyaránt. Válaszd a káros anyag mentes, természetes összetevőket tartalmazó dezodorokat, amik bőrbarátságuk mellett a környezetet is kímélik.

3. Belsőleg zsálya, vagy izsóp tea fogyasztását javaslom, napi 1-2 alkalommal. Ezeket a gyógynövényeket akár a fürdővízbe is bele lehet tenni. Használható helyileg almaecet és citromlé keveréke vagy szódabikarbóna is a kellemetlen tünetek csökkentésére. A nagy melegben jobban esnek a friss, lédús zöldségek, gyümölcsök, ezekből fogyassz sokat. A megfelelő táplálkozás és kellő folyadékbevitel ez esetben is sarkalatos.

4. Zuhanyozz, mosakodj le napjában akár többször is langyos vízzel és a gyermekeddel is tedd ugyanezt. Nem szükséges megtörölközni, hagyd, hogy magadtól megszáradj. A fejedet és a baba fejét is nedvesítsd be többször, jó szolgálatot tehet egy spriccelős flakon, amiből magatokra fújhattok.

5. A gyógyszereket érdemes hűtőbe tenni. Ha rendszeresen szedtek gyógyszert, érdemes megbeszélni az orvossal a gyógyszer folyadékháztartásra gyakorolt hatását. Bármilyen szokatlan tünetet észlelsz magadon vagy gyermekeden, keresd fel az orvost!

6. Fokozottan figyelj minden tünetre, ha gyermeked beteg, vagy több gyógyszert szed egyszerre! Lázas betegeknél a megnövekedett folyadék igényre fokozottan kell figyelni!

7. Fontos a rendszeres folyadékbevitel - lehetőség szerint víz vagy nem erős és nem cukros tea formájában. A csecsemőknél, kisgyermekeknél is figyelj oda, mert ők maguktól nem fognak inni kérni!

8. Tedd a baba, gyermek ágyát is elviselhetővé: ne hagyj benne süppedős párnát, a háta alá tegyél nedvszívó pamutlepedőt, időnként próbáld ventillátorral keringetni a levegőt, ügyelve arra, hogy ne irányítsd közvetlenül a gyermekre. Hőségben elég egy pelusban vagy bugyiban lefektetni a gyermekedet, legfeljebb csak egy vékony lepedővel vagy huzattal takard be (főleg a derekát).

9. Ha autóval kell mennetek valahova, akkor is fokozott figyelem szükséges, hiszen a reakció idő megnyúlik, bágyaszt a nagy meleg, elvakíthat a nap is és hamarabb bekövetkezik egy nem várt baleset. Itt is fontos a folyadék pótlása, mindig legyen nálatok ivóvíz és egy kis rágcsa, mert a dugók elviselhetetlenek tudnak lenni. Ha nem időre mentek, akkor próbálj a nap hűvösebb szakaszában utazni.

10. Ne végezz házimunkát, kerti munkát a hőségben - ha ki is mész a babáddal, gyermekeddel, árnyékos, jól szellőző helyen tartózkodjatok a szabadban. A játszótéren csak ott engedd játszani a gyermeked, ahol árnyék van - vigyázz, mert a csúszdák, hinták fém részei nagyon felforrósodhatnak a kánikulában, mindig ellenőrizd, mielőtt odaengeded a gyereket.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: freepik/v.ivash

Iveszics Tünde

Gyerekbetegségek

Iveszics Tünde


2016.07.11