Candida fertőzés csecsemő- és kisgyermekkorban - Miért fontos a szájpenész kezelése? Milyen egyéb tüneteket okozhat a gombás fertőzés?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Candida fertőzés csecsemő- és kisgyermekkorban - Miért fontos a szájpenész kezelése? Milyen egyéb tüneteket okozhat a gombás fertőzés? Milyen tünetei vannak a gombás fertőzésnek babáknál, kisgyerekeknél? Hova vezethet a ki nem kezelt candida? Hogyan távolítható el a gombás fertőzés vezető tüneteként ismert szájpenész a babáknál? Ha a szülés pillanatában gombás fertőzés áll fenn a hüvelyben, akkor ez az egészséges újszülöttben is megjelenhet szájpenész (fehér lepedék) formájában. Mivel a kisbaba védekező rendszere még kialakulatlan, a lenyelt gombák megtelepedhetnek a tápcsatornájában. A gombákkal az újszülött kórházi körülmények között is fertőződhet az ápolószemélyzet, illetve használati tárgyak által.

Az anyatejjel táplált csecsemőknél könnyebben kialakul a természetes bélflóra
Az anyatejjel táplált újszülöttnél hamar kialakul a védő bélflóra, és a még nem működő immunrendszert helyettesítő anyatejben található védőanyagok segítik a betolakodók elpusztítását és meggátolják a szaporodásukat. Ha nem anyatejjel táplálják a csecsemőt, vagy csak rövid ideig tart a szoptatás, akkor a védő bélflóra nem tud megfelelően kialakulni, mert az anyatejben található védőanyagok hiányoznak, ami kedvez a gombáknak.

Candida fertőzés csecsemő- és kisgyermekkorban - Miért fontos a szájpenész kezelése? Milyen egyéb tüneteket okozhat a gombás fertőzés?

Milyen tünetei vannak a gombás fertőzésnek babáknál, kisgyerekeknél?


Idővel, a látható szájpenészen kívül kialakulnak az egyéb tünetek - etetési nehézségek a fájdalmas szájüregi nyálkahártya miatt, nyákos hasmenés, vagy makacs szorulás, szelesedés, végbélnyílás körüli viszkető bőrgyulladás, hasfájás miatt a folytonos sírás, nem alvás, ingerlékenység. Leánygyermeknél a fertőzés könnyen átterjed a külső nemi szervekre és a hüvelyre is. Gyakori a fül és torokgyulladás, ami miatt legtöbbször antibiotikus kezelést alkalmaznak. Az antibiotikumok, viszont, tovább ronthatják a helyzetet, és beindul egy bűvös kör.

A candidasis ördögikör-szerűen véget nem érő tünetegyüttest produkálhat
A nehezített és nem megfelelő táplálkozás miatt hiányállapot alakul ki, a gyermek fejlődése elmarad a kortársaiétól. A későbbiekben, ha már tud járni, feltűnő lehet fáradékonysága, vagy éppen a hiperaktivitása. Az édesség fogyasztása a tünetek fokozódását idézi elő, így a hiperaktivitás agresszivitásba csaphat át. Viselkedésük miatt sokan ideggyógyászhoz kerülnek, aki nyugtatókkal próbálja csillapítani őket, ami persze szellemi fejlődésüket kedvezőtlenül befolyásolja. A gyermekek többségénél előbb-utóbb kialakul az allergia is, nem ritkán ez az egyetlen tünete a bél candidiasisnak. Vezető tünet lehet az orr- és végbélnyílás viszketése, ezért folyton vakaróznak. Természetesen az itt felsorolt összes tünetet nem csak a candidiasis idézheti elő, ezért vizsgálat során érdemes a gyermeket laktózra, (tejcukor) kazeinre (tejfehérje) és gluténra (búzafehérje) is szűrni.

A szájpenész hatékony kezelése babáknál


A szájpenész a nyelven, ínyen, szájnyálkahártyán fehéres, erősen tapadó felrakódás formájában látható. Ezek egyszerű letörléssel nem távolíthatók el. A szájpenész körülbelül hét-tíz nap alatt gyógyul meg. A szájpenész kezelése bóraxos-glicerines oldattal történik. Ez beszerezhető a gyógyszertárakban.

1. A kezelésénél fontos, hogy erőteljesen töröljük le a felrakódást, az ecsetelés ilyenkor nem segít.

2. Tekerjünk az ujjunkra többrétegű gézlapot, majd az oldatba mártva határozott mozdulatokkal töröljük le a fehér lepedéket. Igyekezzünk a belső szájzug rejtettebb részeihez is hozzáférni, mert ha valahol otthagyunk egy keveset a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban.

3. Figyeljünk arra, hogy a már használt gézlapot ne mártsuk újra a bóraxos üvegbe. Célszerűbb a kezelést etetés előtt végezni.

4. Szoptatás előtt a bimbót és bimbóudvart, illetve ha cumit használunk, azt is, be kell kenni a bóraxos oldattal, hogy megelőzzük a gombás fertőzés átadását, illetve fennmaradását.

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére is makacsnak bizonyul a fertőzés, ennek ellenére próbáljuk kitartóan kezelni a gombásodást annak teljes megszűnéséig. A gyakran kiújuló vagy a helyi kezelésre nem javuló esetekben szájon át adható homeopátiás szerre is szükség lehet.

Szerző: Tóbiás Irén táplálkozási tanácsadó
Eredeti cikk: candidainfo.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.09.08