Kánikula babával, kisgyerekkel - Erre nagyon figyelj, ha használsz légkondit vagy ventilátort a gyermeked mellett!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Kánikula babával, kisgyerekkel - Erre nagyon figyelj, ha használsz légkondit vagy ventilátort a gyermeked mellett! Klíma, légkondicionálás, ventilátor babák mellett: még a nagy melegben sem szabad a kisbabákat, csecsemőket közvetlenül a klíma fújási irányába tenni, figyelmeztet a szakember. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy még a nagy melegben sem szabad a kisbabákat, csecsemőket közvetlenül a klíma fújási irányába tenni.

A babák érzékenyek a huzatra
Póta György az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta, a kisbabákat lehetőség szerint hűvösebb környezetben kell tartani - a környezetet igen, de a babákat közvetlenül klímával nem szabad hűteni. Hozzátette: a kisgyerekek nem csak a légkondicionálóra, hanem a ventilátorok okozta huzatra is nagyon érzékenyek.

Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde is írt a légkondi használatáról az autóban és lakásban, ha kisbaba van a családban:
- Ahogy én tapasztaltam, megoszlanak a vélemények. Szinte ugyanannyian mondják azt, hogy baba mellett nem javasolt a klíma, mint akik azt, hogy okosan és mértékkel igenis szabad hűteni a lakást és az autót is. Én azt gondolom, a legfontosabb, hogy te, a szülő mit gondolsz ezzel kapcsolatban és milyen tapasztalataid vannak. Ha ódzkodsz és te sem bírod a légkondit (azonnal megfázol vagy megfájdul a fejed), és egyébként is jól bírod a meleget, akkor nem is kérdés: babád sem fogja szeretni és nincs szükségetek rá. Ekkor inkább más módon hűvösíts - mondta el.



Szakértőnk azt is hozzátette, ha nem tudsz létezni klíma nélkül, nem kérdés és természetes, hogy használod, akkor a babád is jól fogja azt viselni. Fontos azonban, hogy baba mellett óvatosan és mértékkel használd és persze folyamatosan figyeld a babát és figyelj oda a következőkre:
  1. Ne legyen nagy az eltérés a kinti és benti hő között - ha kint 35 fok van, állítsd 28-29 fokra, ne 21-re!
  2. Ne a babára irányuljon a hideg levegő!
  3. Autóban se hirtelen engedd a légtérbe a hideget, hanem lassan és magasabb hőfokra állítva, mint egyébként tennéd!
  4. Megálláskor hagyj egy kis időt a kinti meleg megszokására, tekerd le az ablakot, ne hirtelen szálljatok ki az autóból a forróságba!
  5. Inkább alvás előtt hűtsd le a babaszobát (éjszaka úgyis hűvösebb van) vagy hagyd nyitva az ablakot!
  6. Amennyiben éjszaka mégis szükséges, csak pár fokkal állítsd hűvösebbre a kinti hőmérsékletnél!
  7. Ha sokat megy a légkondi, párologtass mellette, esetleg teregess a szobába (száríthat)!
  8. Naponta szellőztess ki, ha lehet, kora reggel vagy este, amikor még kellemesebb a levegő!
  9. Évente tisztíttasd ki a légkondicionáló készüléket!
» Szakértőnk teljes cikkét ide kattintva olvashatod el: Így vészelhetitek át a hőséget a kisbabáddal »

Mire figyeljenek a kismamák a hőségben?
A kismamáknak, amellett, hogy figyelnie kell a folyadékbevitelre, szintén figyelmet kell fordítani a melegre, mivel ez vérnyomásesést vált ki és megviseli a terhesség utolsó időszakában egyébként sem tökéletes keringési rendszert.

Veszélyes is lehet a klímaberendezés
A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés - erre már Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna június 27-i műsorában.

Szabó Enikő kiemelte: nagyon fontos a karbantartás, egy zárt rendszerű szellőzőberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

Felfázást, vesegyulladást, sőt, akár depressziót is okozhat a légkondi
A helyettes tisztifőorvos azt ajánlja, a kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Előfordul az is, hogy a légkondicionáló egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, ez esetben felfázást, vesegyulladást is okozhat. A zárt helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat, de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, akár depresszió is előfordulhat - sorolta Szabó Enikő.

Forrás: MTI, Szülők Lapja
Fotó: Pixabay, pngtree

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.06.27