Főoldal > Cikkek > Betegségek > Hogyan fertőz a H1N1 vírus? - Szülők Lapja

Hogyan fertőz a H1N1 vírus?


Az influenzavírusok, mint a sertésinfluenza kórokozói, a testbe a légutak, a száj, vagy a szem nyálkahártyáján keresztül hatolnak be. Oda vagy levegőn keresztül kerülnek cseppecskékben, vagy fertőzött felületekkel való érintkezés révén

Szerző: Szülők lapja
2009-09-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fertőzés esélye úgy csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket és betartják az általános higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentés etikettre. Fontos ezekre a gyermekek figyelmét is felhívni.

A vírus cseppfertőzéssel (a beteg ember nyálkacseppjeinek révén), valamint e nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed.

Közvetlen cseppfertőzéssel
A vírus cseppfertőzéssel terjed, így könnyen elkapható, ha egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy túl közel áll beszéd közben hozzánk.

Kézről-kézre
Szakértők szerint, ha valaki influenzával fertőzött, akkor az orrváladéka milliliterenként 10 millió vírust tartalmaz. Ha a kezét nyújtja egy ismerősnek, annak az üdvözlés után ugyancsak egymillió vírus lesz a kezén.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén?
Igen. Az influenza vírus képes terjedni oly módon is, hogy valaki a kezével a különböző tárgyak megfogásával továbbítja az azokra leülepedett váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába).

A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

Ahol nincs lehetőség a folyamatos tisztításra, pl. épületeken levő ajtók kilincse, tömegközlekedési járművek kapaszkodója, stb. ott ezek érintése után fontos odafigyelni, hogy ne érintsük a kezünket szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz. Ahogy lehetőség nyílik rá, azonnal alapos kézmosást kell végezni!

Helyes kézmosás a fő védelmi vonalunk!
A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni kell. Ezután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani!
A kézmosás azért nagyon fontos, mert a vírusok számát jelentősen csökkenti, egymillió helyett csak körülbelül 100 vírus marad a kézen, ami már nem elég ahhoz, hogy egy infekciót okozzon!
Azok az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak, szintén hatásosak.


Forrás: ÁNTSZ
 

Címkék: H1N1, fertőz, influenza, cseppfertőzés, kézmosás, köhög, tüsszent

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

H1N1 veszélye terhesség ideje alatt

A H1N1 vírussal kapcsolatban nagyon sok pletyka, hiedelem és fél-információ hallható. Ezért felkerestük a leghitelesebb információforrást, hogy minden kismama olvasónk tisztába kerüljön a valós, tudományosan is megalapozott tényekkel, illetve a veszélyekkel.

tovább a cikkre
Az új influenza tünetei

Az új influenza veszélyeitől hangos a sajtó, így nem csoda, ha mindannyian félünk a H1N1 vírus fertőzésétől. Az ősz beköszöntével gyakori megfázásos tünetekhez hasonlatos köhögést, torokfájást sokan már a vírus tüneteinek gondolják.

tovább a cikkre
H1N1 veszélye a kismamákra

Köztudott, hogy a terhesség egy megváltozott immunológiai állapot, a kismamák immunrendszere igen leterhelt. Emiatt a vírus számukra veszélyesebb lehet, mint a nem várandós társaikra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza