Főoldal > Cikkek > Betegségek > Hogyan fertőz a H1N1 vírus? - Szülők Lapja

Hogyan fertőz a H1N1 vírus?


Az influenzavírusok, mint a sertésinfluenza kórokozói, a testbe a légutak, a száj, vagy a szem nyálkahártyáján keresztül hatolnak be. Oda vagy levegőn keresztül kerülnek cseppecskékben, vagy fertőzött felületekkel való érintkezés révén

Szerző: Szülők lapja
2009-09-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fertőzés esélye úgy csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket és betartják az általános higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentés etikettre. Fontos ezekre a gyermekek figyelmét is felhívni.

A vírus cseppfertőzéssel (a beteg ember nyálkacseppjeinek révén), valamint e nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed.

Közvetlen cseppfertőzéssel
A vírus cseppfertőzéssel terjed, így könnyen elkapható, ha egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy túl közel áll beszéd közben hozzánk.

Kézről-kézre
Szakértők szerint, ha valaki influenzával fertőzött, akkor az orrváladéka milliliterenként 10 millió vírust tartalmaz. Ha a kezét nyújtja egy ismerősnek, annak az üdvözlés után ugyancsak egymillió vírus lesz a kezén.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén?
Igen. Az influenza vírus képes terjedni oly módon is, hogy valaki a kezével a különböző tárgyak megfogásával továbbítja az azokra leülepedett váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába).

A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

Ahol nincs lehetőség a folyamatos tisztításra, pl. épületeken levő ajtók kilincse, tömegközlekedési járművek kapaszkodója, stb. ott ezek érintése után fontos odafigyelni, hogy ne érintsük a kezünket szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz. Ahogy lehetőség nyílik rá, azonnal alapos kézmosást kell végezni!

Helyes kézmosás a fő védelmi vonalunk!
A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni kell. Ezután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani!
A kézmosás azért nagyon fontos, mert a vírusok számát jelentősen csökkenti, egymillió helyett csak körülbelül 100 vírus marad a kézen, ami már nem elég ahhoz, hogy egy infekciót okozzon!
Azok az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak, szintén hatásosak.


Forrás: ÁNTSZ
 

Címkék: H1N1, fertőz, influenza, cseppfertőzés, kézmosás, köhög, tüsszent

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

H1N1 veszélye terhesség ideje alatt

A H1N1 vírussal kapcsolatban nagyon sok pletyka, hiedelem és fél-információ hallható. Ezért felkerestük a leghitelesebb információforrást, hogy minden kismama olvasónk tisztába kerüljön a valós, tudományosan is megalapozott tényekkel, illetve a veszélyekkel.

tovább a cikkre
Az új influenza tünetei

Az új influenza veszélyeitől hangos a sajtó, így nem csoda, ha mindannyian félünk a H1N1 vírus fertőzésétől. Az ősz beköszöntével gyakori megfázásos tünetekhez hasonlatos köhögést, torokfájást sokan már a vírus tüneteinek gondolják.

tovább a cikkre
H1N1 veszélye a kismamákra

Köztudott, hogy a terhesség egy megváltozott immunológiai állapot, a kismamák immunrendszere igen leterhelt. Emiatt a vírus számukra veszélyesebb lehet, mint a nem várandós társaikra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 14 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza