Ezért hagyd, hogy piszkos legyen a gyerek, ne fertőtleníts folyton! Leukémia is kialakulhat nála a túlzott tisztaságtól

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ezért hagyd, hogy piszkos legyen a gyerek, ne fertőtleníts folyton! Leukémia is kialakulhat nála a túlzott tisztaságtól A minden csírát kiirtó tisztaság okozza a gyermekkori leukémia leggyakoribb formáját egy vezető brit kutató szerint. A minden csírát kiirtó tisztaság okozza a gyermekkori leukémia leggyakoribb formáját egy vezető brit kutató szerint.

30 évig gyűjtötte a bizonyítékokat
Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa 30 év alatt összegyűlt bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. Ez azt jelenti a tudós szerint, hogy a betegséget meg lehetne előzni.

Az akut limfoblasztómás leukémia a fejlett társadalmakra jellemző
Az akut limfoblasztómás leukémia kétezer gyermekből egyet sújt - írta a tanulmányt ismertető BBC News. A vérképző rendszer megbetegedésének ez a fajtája gyakoribb a fejlett, jómódú társadalmakban, ami arra utal, hogy modern világunk okozhatja a kórt.

Elutasítja a korábbi elméleteket a leukémia lehetséges okaira
A Nature Reviews Cancer című szaklapban megjelent tanulmány elutasítja a korábbi elméleteket, melyek a villanyvezetékeket, az elektromágnest és vegyi anyagokat hoztak összefüggésbe a betegséggel.

Ezért hagyd, hogy piszkos legyen a gyerek, ne fertőtleníts folyton! Leukémia is kialakulhat nála a túlzott tisztaságtól

A kór 3 szakasza
Számos külföldi kutatóval együttműködve Greaves a kór három szakaszát állapította meg.     
- az első látszólag egy megelőzhetetlen génmutáció, amelyik a méhen belül megy végbe,
- a második az élet első évének túlzott tisztasága, ami miatt az immunrendszer nem tanulja meg a helyes viselkedést a valódi veszélyekkel szemben
- az első kettő teszi lehetővé a harmadik szakaszt, hogy egy fertőzés az immunrendszert később helytelen immunválaszra késztesse és leukémia alakuljon ki.

Nem egyetlen kutatáson alapszik az új elmélet
Az elmélet nem egyetlen kutatáson alapszik, hanem a betegség okait megállapító tanulmányok bizonyítékainak elemzésén, "a kirakós elemeinek összeillesztésén".

- Az akut limfoblasztómás leukémiának világos biológiai oka van, számos fertőzés kiválthatja az arra hajlamos gyerekekben, ha azok védekező rendszere nem készült fel megfelelően - hangsúlyozta Greaves.

Sertésinfluenzától leukémiás? Így lehetséges!
A bizonyítékok között felsorolta a milánói sertésinfluenzát, melynek következtében hét gyerek lett leukémiás, azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a bölcsődébe járó vagy testvérek között felnövő, tehát baktériumok sokaságának kitett kicsik körében ritkább a leukémia.

Sőt, azt is a bizonyítékok közé sorolta, hogy teljesen mikrobamentes környezetben nevelt állatoknál fertőzés hatására szintén leukémia alakult ki.

Az anyatej és a hüvelyi szülés is jobban védhet a leukémia ellen
Figyelembe vette, hogy a bélrendszer "jó baktériumait" támogató anyatejes táplálás is véd a kór ellen, valamint azt, hogy a hüvelyi úton, tehát nem műtéttel születő babák között is kisebb a leukémia aránya, a hüvelyi szüléssel ugyanis több baktérium kerül az újszülött szervezetébe.

Megelőzhető a gyermekkori leukémia?
A tanulmány nem vádolja a szülőket azzal, hogy túl higiénikus körülmények között nevelik a gyerekeiket, inkább azt hangsúlyozza, hogy "a gyermekkori leukémia a legtöbb esetben valószínűleg megelőzhető", ám ehhez további kutatások szükségesek.
Greaves elképzelése szerint a gyerekek kaphatnának biztonságos baktériumkoktélt - akár joghurtital formájában -, ami edzené az immunrendszerüket.

Addig is arra kéri a szülőket, ne ijedjenek meg a mindennapos, banális fertőzésektől és segítsék elő, hogy gyerekük más gyerekekkel találkozzon.

Olvasd el ezt is!
Ezért engedd a kisgyermeknek, hogy piszkos legyen! Eloszlatjuk a tévhiteket az epidemiológiai szakemberrel »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.05.23