Hőség ellen: Lehúzod az ablakot vagy benyomod a légkondit az autóban? Erre figyelj, hogy ne kapjon fülgyulladást a gyerek

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hőség ellen: Lehúzod az ablakot vagy benyomod a légkondit az autóban? Erre figyelj, hogy ne kapjon fülgyulladást a gyerek A forró nyári napokon hajlamosak vagyunk teljesen letekert ablakkal autókázni. Ez a szokásunk viszont veszélyt jelenthet fülünkre. Főleg, ha kisbaba vagy kisgyermek is ül velünk a kocsiban. Persze nem lehet minden szellőzés nélkül kocsikázni a kánikulában, de akkor mi a megoldás? A forró nyári napokon hajlamosak vagyunk teljesen letekert ablakkal autókázni. Ez a szokásunk viszont veszélyt jelenthet fülünkre. Főleg, ha kisbaba vagy kisgyermek is ül velünk a kocsiban. Persze azt sem lehet, hogy minden szellőzés nélkül kocsikázzunk a kánikulában, de akkor mi a megoldás?
 

Óvatosan a szellőztetéssel, huzatot kaphat a füle!


Légkondi vagy sem?
Kétféle ember létezik: az egyik, aki nyáron nem tudna létezni légkondicionáló nélkül, a másik pedig, aki ördögtől való találmánynak tartja ezt az eszközt. Ami közös bennük, hogy mindkét típus veszélynek teheti ki füle egészségét. Az első, a túlzott klímahasználattal, a második pedig a légkondi mellőzését kiküszöbölendő ablakos szellőztetéssel. A megoldást mindegyik esetben a mértékletesség jelentheti.



Mértékletesség, de hogyan?

- Fokozottan használjuk a légkondicionálót, ne állítsuk nagyon alacsony hőmérsékletre, de figyeljünk berendezés tisztítására is, mert ha nincs rendszeresen karbantartva, azzal nem csupán fülünk egészségét veszélyeztetjük!

- Az ablakok letekerésével való szellőztetés csak bizonyos sebességig megoldható, 90 km/h tempó felett nem javasolt ez a módszer. Amennyiben ennél lassabban közlekedünk autóval, akkor is figyeljünk arra, hogy mekkora a huzat a gépjárműben. Vannak olyanok is, akik füle különösen érzékeny a huzatra, erre mindenképpen ügyeljünk!

Olvasd el ezt is!
Erre nagyon figyelj, ha használsz légkondit vagy ventilátort gyermeked közelében »

Ha nem sikerült elővigyázatosnak lenni, s megtörtént a baj, akkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni, még véletlenül se vessük be a nagyanyáinktól hallott házi praktikákat, mert ezekkel többet árthatunk, mint használunk!

Forrás: mindenamihallas.hu / Trestyén Zsófia
Fotó: Pxhere, kezdőfotó: driving.co.uk

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.08.06