Ha attól félsz, koronavírusos lett a gyerek: Ne vidd a rendelőbe vagy az ügyeletre! - Ezt kérik a gyermekorvosok

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ha attól félsz, koronavírusos lett a gyerek: Ne vidd a rendelőbe vagy az ügyeletre! - Ezt kérik a gyermekorvosok Gyermekorvosok szervezetei arra kérik a szülőket, hogy koronavírus-fertőzöttség gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon házi gyermekorvosukat vagy a zöldszámok valamelyikét. Gyermekorvosok szervezetei arra kérik a szülőket, hogy koronavírus-fertőzöttség gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon házi gyermekorvosukat vagy a zöldszámok valamelyikét.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) és a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága (BKGYT) az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében öt pontban foglalta össze a családok számára a legfontosabb teendőket.

1. Ha a szülő - gyermekével vagy nélküle - olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta fertőzéses esetet jelentettek, de ő tünetmentes, térjen haza, és mielőtt visszamenne dolgozni, konzultáljon háziorvosával és munkáltatójával.

2. Ha a szülő a gyermekével vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a fertőzés, de ő tünetmentes, akkor haladéktalanul tájékoztassa telefonon házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és maradjon otthon.

3. Ha pedig gyermekével vagy nélküle olyan helyen járt, ahol koronavírus-eseteket jelentettek, vagy ő közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a fertőzés, és  influenzaszerű tünetei - különösképp láz, köhögés, nehezített légzés - léptek fel, haladéktalanul tájékoztassa telefonon házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és maradjon otthon.



4. A fertőzés által aktuálisan érintett területekről a családok a www.nnk.gov.hu, illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea oldalakon tájékozódhatnak - írták.

5. Végül kiemelték, ha a szülő bizonytalan abban, hogy gyermeke megfertőződött-e koronavírussal, ne vigye házi gyermekorvosa rendelésére vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi gyermekorvosát vagy a következő zöldszámok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456.

A megelőzés érdekében arra kérték a szülőket:
- gyakran mossák meg szappannal gyermekük kezét és a sajátjukat is,
- szappan hiányában használjanak alkohol alapú fertőtlenítőszert,
- tartsanak legalább 1 méter távolságot a köhögő, tüsszögő vagy lázas emberektől,
- tanítsák meg gyermeküket vállhoz vagy könyökhöz fordított fejjel köhögni, tüsszenteni,
- csak akkor viseljenek maszkot, ha influenzaszerű vagy megfázásos tüneteik vannak, vagy ha zsúfolt téren halaszthatatlan intéznivalójuk van,
- a használt maszkokat és papírzsebkendőket zárt tárolóba dobják ki

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.03.17