2023. június 05 |Bonifác, Fatima, Ferdinánd, Nándor, Valéria...
Főoldal > Cikkek > Betegségek > Jód hatása, jód tartalmú ételek: Miért fontos a jód a szervezetnek? Milyen betegségeket okozhat a jódhiány? - Szülők Lapja Jód hatása, jód tartalmú ételek: Miért fontos a jód a szervezetnek? Milyen betegségeket okozhat a jódhiány?
Szerző: Szülők lapja 2020-10-20 Forrás: Szülők lapja ![]() A jód a természetben széleskörűen elterjedt, az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges, úgynevezett esszenciális elem. Miért van rá szükségünk? Mi történik, ha túl alacsony vagy túl magas a jódbevitelünk? Miért fontos a jód? A jód hozzájárul a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, az idegrendszer normál működéséhez, a bőr normál állapotának megőrzéséhez, elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését. A magyarok többsége jódhiányos A jód az emberi szervezetbe táplálékkal és ivóvízzel kerül be. A kontinensek belső területei és a hegyvidékek természetes vizei gyakran jódhiányosak - Magyarországon a lakosság négyötöde jódhiányos területen él, jódban szegény ivóvizet fogyaszt. Megfelelő mennyiségű jód hiányában hosszabb távon anyagcserezavarok és fejlődési rendellenességek lépnek fel. Jódtartalmú élelmiszerek Az enyhe jódhiány pótlásának legegyszerűbb módja a jódozott só fogyasztása. Ezenkívül jódban gazdag forrás lehet például: - az áfonya, - az eper, - a tojás, - a dió, - a tengeri élelmiszerek (tengeri halak), - a tej továbbá az ezekből készült termékek, - valamint a jódban nagyon gazdag tengeri moszatok és általában a sótűrő növények, bár a tapasztalatok szerint a tengeri moszatok olyan jelentős koncentrációban tartalmazhatnak jódot (esetenként arzént, kadmiumot), hogy azok az emberi egészségre kockázatot jelenthetnek, ezért fogyasztásuk kiemelt körültekintést igényel ![]() Arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes élelmiszerek, mint például a káposzta vagy a kelbimbó, gátolják a jód felszívódását, ezért ha jódhiányt állapítottak meg nálad, akkor lehetőleg kerüld a fogyasztásukat. Mennyi jódbevitelre van szükség? A felnőttek számára megfelelő mennyiségű jódbevitel 150 μg, terhes és szoptató anyák esetén pedig 200 μg naponta. Különösen fontos, hogy a várandós és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek megfelelő mennyiségű jódot fogyasszanak. Mi történik, ha túl kevés vagy túl sok jódot fogyasztasz? A jódhiány hosszú távon a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethet. Ezt főleg idős korban gyakran a pajzsmirigy megnagyobbodásával (göbök, golyva) próbálja ellensúlyozni. Ezenkívül a túl kevés jód okozhat koncentrációzavart, vetélést, meddőséget és depressziót is. A túlzott jódbevitel következményei egyénenként erősen különbözőek. Egyesek hátrányos következmények nélkül tolerálnak nagy bevitelt is, míg másoknál, az ajánlott bevitelhez közeli értékek esetén is káros hatások mutatkoznak. A krónikus jódhiány ellensúlyozására hirtelen fogyasztott nagy mennyiségű jód a pajzsmirigy túlműködését (jód indukált hipertireózis) idézheti elő, ami életveszélyes anyagcserezavarokhoz vezethet. Azoknál viszont, akiknek a pajzsmirigye normálisan működik, a tartósan túl nagy jódbevitel gátolhatja a pajzsmirigy hormonok képzését, ami a pajzsmirigy alulműködéshez (jód indukált hipotireózis) vezethet. Mennyi az optimális jódbevitel? Európában az élelmiszerügyi tudományos bizottság a felnőtteknél 600 μg/nap-ban határozta meg a hosszú távon biztonságos jódbevitel felső határát. Fiataloknál ez az érték kisebb, korcsoportonként változó, 1–3 éves gyermekek esetében pl. napi 200 μg. Forrás: Nébih, endokrinkozpont.hu Fotó: Pexels/Mali Maeder Címkék: jód, jódbevitel, jód tartalmú ételek ![]() VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEKTündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz ![]() [x] hirdetés OLVASD EL EZT IS!![]() Orrfolyás, torokfájás, láz, hasmenés: A legenyhébb tünetekkel sem engedheted a gyereket közösségbe!Folyik a gyerek orra? Fáj a torka? Hasmenése van? Akkor jobb, ha nem engeded a gyereket közösségbe, mert lehet, hogy épp koronavírus-fertőzésen esik át. ![]() Allergia és Covid-19: Könnyebben elkapja a koronavírust, aki pollenallergiában szenved? - Szakemberek véleményeA jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás levegőhigiénés szakértő. Endre László tüdőgyógyász-allergológus szerint viszont a pollenallergia kockázatot jelent. ![]() Fejfájás, orrfolyás, köhögés, légszomj, fáradtság: Allergia vagy Covid-19? - Így különböztesd meg őket a tünetek alapjánA koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Milyen tünetek jellemzőek a pollenallergiára, és melyek a koronavírusra? Recept ajánlatunk![]() AlmaléGyümölcslevek >>6 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!) Recept:
A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek. |