Tombol a járvány: Tömeges megbetegedést okoz kisgyerekeknél az RSV vírus idén - Amit tudnod kell róla

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Tombol a járvány: Tömeges megbetegedést okoz kisgyerekeknél az RSV vírus idén - Amit tudnod kell róla A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást az ún. RSV (respiratory syncytial virus), azaz légúti óriássejtes vírus okozta. A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta.

Kikre jelenti a legnagyobb veszélyt az RSV?
Az RSV egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem idézett elő ekkora járványt, mint idén - mondta el dr. Szabó Attila. A Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke beszámolt arról is, hogy főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása (bronchiolitis), vagy akár tüdőgyulladás is, mely akadályozza az oxigénfelvételt.



Meddig tart a lappangási időszak?
Mint a szakember kiemelte, az RSV-fertőzés szezonja a késő őszi, még inkább a téli hónapokra esik, idén azonban ebben is változást látunk, mert az egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján már október elejétől nagy létszámú betegforgalmat tapasztaltunk az RSV miatt.

Hozzátette: a kórokozó gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely az első tünetek megjelenéséig, átlagosan 4-5 napig tart. A már megfertőződött személy ez idő alatt is átadhatja a kórokozót a környezetében lévőknek.

Olvasd el ezt is!
A náthától és influenzától is megvédhet a D-vitamin: Így kell szedni gyerekeknek, felnőtteknek »


Milyen tünetekkel jár a betegség?
A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyermekeknél, vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot.

Hogyan lehet kezelni és megelőzni?
A gyermekorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer, ezért a megelőzésre különös hangsúlyt kell fektetni, melynek eszköze a COVID-19 járvány során megszokottá vált: gyakori kézmosás, maszkhasználat, felületfertőtlenítés, szociális távolságtartás. Az RSV szilárd felületeken (például ajtókilincs, telefon) körülbelül 7-8 órán át marad fertőzőképes.

Kapcsolódó cikkünk:
Kézmosós mondókák, versek, dalok - Ezeket mondogassátok kézmosás közben! »


Mikor kell azonnal orvos?
A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél.

A kora-, vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt. Kórházi ápolást azok a gyermekek igényelnek, akiknél kialakult a kislégutak súlyos gyulladása és oxigénterápiára, vagy a kiszáradás miatt infúziós kezelésre, esetleg megfigyelésre szorulnak.

- Idén a korábbi évtizedektől eltérően eltérőn 6 éves korig találkoztunk kórházi kezelést igénylő esetekkel – mondja dr. Szabó Attila.

Olvasd el ezt is!
Ha náthás, megfázott a gyerek: Természetes módszerek, gyógyteák váladékoldásra, köptetésre »


Létezik védőoltás a betegség ellen?
Az RSV fertőzés megelőzésére hagyományos védőoltás nincs, de a legmagasabb kockázati csoportba tartozó gyermekek (2 éves kor alatt) jogosultak úgynevezett passzív immunizációra, ami az ellenanyag izomba történő beadását jelenti. De ez csupán rövidtávú védettséget biztosít.

Hogyan lehet kideríteni, hogy a gyerek RSV-vírussal fertőzött?
A fertőzés beazonosítására létezik gyorsteszt, illetve a koronavírus járvány alatt megismert gyermekkori PCR-vizsgálat hozhat biztos eredményt – mondja az elnök. A pozitív teszt ebben az esetben nem jár sem karanténkötelezettséggel, sem automatikus kórházi felvétellel.

Olvasd el ezt is!
Így tanítsd meg az orrfújást a gyermekednek! - 5 játékos feladat »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2021.12.08