Hogyan hat a szülő alkoholizmusa a gyerek fejlődésére?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hogyan hat a szülő alkoholizmusa a gyerek fejlődésére? Milyen jelek utalhatnak arra, hogy akár az anya vagy az apa alkoholizmusban szenved? Hogyan hat ez a függőség a gyerekkel való viszonyra, majd később a már felnőtt gyerek saját életére? Milyen felismerések után történhet meg az alkoholizmus kezelése? Bár az ember szeretné azt hinni, hogy szülővé csakis felelősségteljes, az életüket irányítani tudó felnőttek válnak, ez sok esetben nincs így. Nem csak lelki problémák nehezíthetik meg a szülőséget, de különféle függőségi problémák is, mint amilyen az alkoholizmus.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy akár az anya vagy az apa alkoholizmusban szenved? Hogyan hat ez a függőség a gyerekkel való viszonyra, majd később a már felnőtt gyerek saját életére? Milyen felismerések után történhet meg az alkoholizmus kezelése? Ennek próbálunk utánajárni.

Ha elképzelünk egy alkoholistát, akkor legtöbbször a cefreszagú kocsmákban ténfergő öntudatlan alakok jelennek meg a gondolatainkban, holott az alkoholizmus a jól szituált embereknél ugyanúgy jelen van, legfeljebb nehezebben detektálható - különösen mivel a függők hajlamosak eltitkolni vagy bagatellizálni a problémát, esetleg rendszeresen megmagyarázni, hogy most éppen milyen probléma, nehézség miatt isznak "egy-két pohárkával".

Alkoholfogyasztási zavarral küzd az, aki
- Gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben iszik, mint ahogyan azt tervezte - például azt mondja, hogy csak egy pohár bort iszik a vacsorához, de végül az egész üveget megissza.
- Képtelen csökkenteni az alkoholfogyasztását, még akkor is, ha azt állítja, hogy szeretné.
- Az ideje nagy részét ivással, aztán meg a kijózanodással tölti.
- Erős késztetést érez az ivásra, olyannyira, hogy semmi másra nem tud gondolni.
- Problémákat tapasztal a munkahelyén vagy otthon az alkoholfogyasztás miatt.
- Az alkoholfogyasztás a társas kapcsolataira is hatással van, problémák jelentkeznek a párkapcsolatban, gyerekkel való viszonyban, baráti körben.
- Lassan felhagy minden hobbi tevékenységgel, helyette inkább az ivást választja.
- Akár veszélyes helyzetekben is iszik, például vezetés vagy gépkezelés közben.
- Folytatja az ivást annak ellenére, hogy testi vagy lelki problémákkal is küzd, melyek az alkoholfogyasztás következtében alakultak ki.
- Egyre többet iszik, mint korábban, hogy kiüsse magát.
- Megvonási tünetek - például izzadás, remegés vagy hányinger, idegesség - jelentkeznek, amikor abbahagyja az ivást.



Ha a fentiek nagy része igaz a szülőre, akkor egyértelmű, hogy alkoholizmusban szenved, még akkor is, ha ezt önmaga előtt is tagadja. Sőt, előfordulhat, hogy akár a másik szülővel, akár a gyerekkel is veszekedésig fajul a vita az alkoholizmus miatt, és bizony egyes esetekben az alkoholista anya vagy apa bántalmazóvá, erőszakossá válhat.

A függőség tagadása mellett az egyik legnagyobb tévhit, amibe az alkoholista szülő ringatja magát, hogy az ivása nincs hatással másra, pedig ez a legnagyobb önbecsapás. Hiszen a vele együtt élő gyereknek nem csak rossz példával jár elöl, de az alkoholista szülővel való együttélés a már felnőtt gyerek életén is mély nyomot hagy.
 

Milyen negatív hatással van az alkoholista szülővel való kapcsolat a gyerekre?


1. Bizalmi problémák
Ha a gyerek olyan légkörben nő fel, ahol a a tagadás, a hazugság és a titoktartás a norma, akkor felnőttként komoly bizalmi problémái alakulhatnak ki. Az alkoholista szülő múltbéli ígérgetései, majd az ígéretek be nem tartása azt tanítja meg neki, hogy senkinek ne higgyen, és senkiben ne bízzon. Ezzel együtt jár az önbecsülés hiánya is, hiszen gyerekként nem tanulhatta meg azt, hogy igenis fontos, és számít, amit mond vagy kér.

2. Kapcsolati problémák
A bizalmi problémák és az alacsony önbecsülés miatt az alkoholista szülő felnőtt gyermeke gyakran nem tudja, hogyan kellene másokhoz közeledni, és ez megnehezíti, hogy bizalommal teli baráti vagy párkapcsolatot alakítson ki. Mindemellett aki egy alkoholista szülő mellett nő fel, sokáig azt gondolja, az általa megtapasztalt toxikus légkör a normális - és nehéz felnőttként szembesülnie azzal, hogy igazából fogalma sincs, milyen a kiegyensúlyozott, szeretetteljes szülő-gyerek viszony.

3. Toxikus párkapcsolat
Alkoholista szülő gyereke hajlamos olyan párt választani magának, akivel "újrateremti" azt a toxikus, bántalmazó légkört, amiben ő maga is felnőtt. Ha a szülő érzelmileg vagy fizikailag elérhetetlen volt, a felnőtt gyerekben kialakulhat az elhagyatottságtól való bénító félelem is, és ennek következtében amiatt is ragaszkodik egy mérgező kapcsolathoz, mert nem akar egyedül maradni.

4. Konfliktuskezelési problémák
Ha az alkoholista szülő részegen gonosz vagy bántalmazó volt, a felnőtt gyerek képtelen lesz konfrontálódni vagy konfliktusokat megoldani, mivel attól tart, hogy az erőszakba torkollik.

5. Lelki (belső) és viselkedési (külső) problémák
Az alkoholt fogyasztó szülő gyermekénél nagyobb a szorongás, a depresszió és a megmagyarázhatatlan testi tünetek (internalizáló viselkedés) kockázata. Emellett nagyobb valószínűséggel mutat szabályszegést, agresszivitást és impulzivitást (externalizáló viselkedés) gyermekkorukban.

6. Önbecsülés, önértékelés, kontroll
Az is előfordulhat, hogy a felnőtt gyerek különféle extremitásokba esik, hogy így próbálja megtalálni a békét az életében: túl komolyan veszi magát és nem tud lazítani, túlságosan munkamániás lesz és a tökéletességet hajszolja, vagy épp állandóan külső megerősítésre vágyik és ő lesz az, aki senkinek nem tud nemet mondani, mert mindenkinek meg akar felelni.

7. Tükrözés
Sajnos gyakran történik meg, hogy az alkoholista szülővel küzdő gyerek felnőttként ő maga is viszi tovább azt a rossz viselkedési mintát és attitűdöt, amiben felnőtt. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztási zavarral küzdő szülő gyermeke nagyobb valószínűséggel nyúl valamilyen bódító szerhez - sok esetben alkoholhoz - serdülőkorban vagy felnőttkorban. Előfordulhat az is, hogy fiatalabb korban kezd el alkoholt fogyasztani, mint az átlag, és gyorsan eljut a problémás fogyasztási szintre. Azokban a családokban, ahol mindkét szülő alkoholfogyasztási zavarral küzd, a tizenévesek még nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

8. Traumatikus gyerekkori emlékek
Egy több mint 25 ezer felnőtt bevonásával készült tanulmányban azok, akiknek a szülője alkoholkezelési zavarral küzdött, "nehéz"-nek írták le gyermekkorukat, és azt mondták, "rossz emlékeik" vannak a szüleik alkoholfogyasztásával kapcsolatban. Ezt egyesek poszttraumás stresszként élték meg, hasonlóan azokhoz, akiknek másféle, de szintén traumatikus gyermekkori élményeik vannak.



Látható tehát, hogy az érzelmi és lelki sebek, amelyek az alkoholista szülők gyermekeinél kialakulhatnak, akár a felnőttkorig is eltarthatnak. Amennyiben szülőként alkoholproblémával küzdesz, érdemes minél hamarabb segítséget kérni. Ha pedig a környezetedben fordul elő hasonló eset, vagy te magad vagy alkoholizmussal küzdő szülő gyereke, akkor tudd, nem vagy egyedül, és vannak módszerek, melyekkel kezelhető a probléma és elindulhat a lelki sebeid begyógyítása.

Milyen módszerek létezhetnek az alkoholizmus kezelésére?
- Gyógyszeres kezelés: Bizonyos gyógyszerek hasznos segíthetnek abbahagyni az ivást és józannak maradni
- Viselkedésterápiák: Számos különböző függőségi terápia létezik, beleértve a kognitív-viselkedésterápiát vagy a motivációfokozó terápiát, amelyek bizonyítottan hatékonyak az alkoholizmus kezelésében és a visszaesés megelőzésében. Ezek segítenek megváltoztatni a viselkedést, megküzdési stratégiákat adnak az ivás elkerüléséhez és hogy miként lehet egészségesebb kapcsolatokat kialakítani.
- Családi tanácsadás: A kezelésen jellemzően ott vannak a gyerekek, családtagok is, és együtt lehet feldolgozni a problémákat.
- Kölcsönös támogató csoportok: Ezek lehetnek 12 lépéses közösségek, mint az Anonim Alkoholisták (AA), vagy más hasonló csoportok.

Források:
https://www.verywellmind.com/the-effects-of-parental-alcoholism-on-children-67233
https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/alcoholic-father
Fotók: Pixabay (illusztráció)


[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.04.14