Babát tervezel? Akkor ezeket a dolgokat feltétlenül kerüld!

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Babát tervezel? Akkor ezeket a dolgokat feltétlenül kerüld!

A gyermekvállalás előtt álló pároknak kiemelten figyelniük kell, hogy ne kerüljenek a szervezetükbe bizonyos anyagok, mert ezek csökkenthetik a teherbeesés esélyét. De mik is ezek az anyagok és miben találhatóak meg?

A nők szervezetében a kadmium magas szintje, a férfiaknál pedig a vér magas ólomtartalma megnehezíti a gyerekvállalás előtt álló párok helyzetét, derült ki az amerikai Nemzeti Egészségintézet (NIH) kutatóinak új tanulmányából.

A kadmium
A kadmium elsősorban a Föld külső kérgében található toxikus fém, melyet főként akkumulátorok, elemek, fémbevonatok és műanyagok előállításakor használnak.  A kadmium legjellemzőbb forrása a cigarettafüst, a dohányosok szervezetében átlagosan kétszer annyi kadmium mutatható ki, mint nemdohányzó társaikéban. A kadmium a levegőbe jutva is könnyen kifejtheti mérgező hatását, ha valaki például egy kadmiumot kibocsájtó üzem közelében él. A halak, a növények, és bizonyos állatok is felveszik a környezetükből származó kadmiumot, így szinte alig akad étel, amely ne tartalmazna legalább egy kis fémet.

Az ólom
Az ólom szintén egy toxikus fém, amely a Föld külső kérgében található, és elsősorban kerámiák, csövek és akkumulátorok előállításhoz használják. Az emberi szervezetbe az ólom főként az ólomtartalmú festékekből, régebbi házak szerkezetéből és a szennyezett talajból, illetve ivóvízből kerülhet. A kadmium és az ólom magas koncentrációja szervezetben sok más károsító hatás mellett meddőséget okozhat, állapították meg az amerikai Nemzeti Egészségintézet (NIH) kutatói.

Ha babát tervezel, kerüld a kadmium- és ólomtartalmú termékeket!
„A kutatási eredményeink alapján mindenképpen azt tanácsoljuk a gyerekvállalás előtt álló férfiaknak és nőknek, hogy mindenképpen kerüljék a dohányzást, illetve amennyire csak lehetséges, tartózkodjanak az ólomalapú festékektől, melyekkel főként régi házak bontásakor, vagy újjáépítésekor kerülhet érintkezésbe az ember” - figyelmeztetett Dr. Buck Louis, a NIH epidemiológiai, statisztikai és prevenciós részlegének igazgatója.  

A kadmium és ólom hatása a teherbeesésre
A kísérlet során a kutatók összesen 501 michigani és texasi párt vizsgáltak meg 2005 és 2009 között. A nők átlagéletkora kora 18-44 év között volt, a férfiak mind 18 éven felüliek voltak. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a magas kadmiumtartalom a nők vérében egységenként csaknem 22 százalékkal csökkenti a teherbeesés esélyét, míg a férfiak esetében a vér ólomkoncentrációja 15 százalékkal rontja a megtermékenyítés valószínűségét. A tanulmány részleteit a Chemosphere című tudományos szakfolyóiratban publikálták.

Forrás: medipress

Fotó: Freepik

 

 

 

 

 


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2013.07.15