Sok nő nem is tudja, mikor termékeny

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Sok nő nem is tudja, mikor termékeny

A meddőségi klinikáktól segítséget kérő nők gyakran nem is nagyon vannak tisztában azzal, mikor a legtermékenyebbek, derítette ki egy ausztrál felmérés.

Mennyire tájékozottak a leendő kismamák?
A melbourne-i Monash Egyetem kutatói 204 olyan nőt kérdeztek ki, akik a város két Asszisztált Reproduktív Technológia (ART) klinikáján kerestek megoldást termékenységi problémáikra. Csak 13 százalékuk tudta jól, hogy menstruációs ciklusuk mely napjain esélyesek megfoganni. Ezzel szemben 68 százalék állította azt, hogy jól időzítették a szexuális együttlétet. 87 százalékuk igyekezett bővíteni valamilyen módon a témával kapcsolatos ismereteit. Az eredményeket az International Journal of Advanced Nursing tette közzé.


Megfelelő időzítés a természetes fogantatásért
"Kiderült, hogy a termékenységi problémákkal küzdő nők nagy része nem tudja, pontosan mikorra is kellene időzíteni a terminált együttlétet a természetes fogantatáshoz” - árulta el Kerry Hampton, a kutatás vezetője. „Ha a párok a ciklus termékeny napjain bújnak ágyba, akkor hamarabb következik be az örvendetes esemény, így elkerülhetővé válnak a felesleges ART kezelések.”


Mikor van a peteérés?
Terméketlenségről akkor lehet beszélni, ha egy évnyi védekezésmentes próbálkozás sem vezet eredményre. Hampton szerint a foghíjas tudás is hozzájárulhat a hiábavaló várakozáshoz. A teherbeesés az ovulációt megelőző és követő néhány napon a legvalószínűbb, a peteérés szabályos ciklus esetén a menstruáció kezdetét megelőző 14. napon van.


Forrás: medipress

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2013.06.03