Az evés- és testképzavarok veszélyei a nőkre

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Az evés- és testképzavarok veszélyei a nőkre

Korábban már az anorexia nervosa kapcsán szó esett arról, hogy a kóros soványság milyen egészségügyi következményekkel jár, amely magába foglalja a hormonális változásokat megnehezítve a gyermekvállalást. Nem csak az anorexia, de más evészavar típusok, sőt a klinikai szintet nem elérő zavarok esetén is gyakoriak a gyermekvállalást nehezítő szövődmények.

Az evészavarok egészségügyi, és jövendőbeli gyermekvállalással kapcsolatos kockázatait Varga Márta, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa segítségével jártuk körbe, aki saját praxisában számos ilyen betegséggel küzdő páciensnek nyújtott terápiás támogatást.

Az evészavarok következményei lehetnek
Az evészavarokkal összefüggő nőgyógyászati szövődmények közül a legismertebbek a menstruációs zavarok. A menstruáció elmaradása nem csak anorexia esetén jellemző, hanem a bulimiások 20%-nál, sőt a klinikai szintet el nem érő evéssel kapcsolatos zavarok következményeként is fellép. Anorexia esetén sokszor a testsúly rendeződése után is fennmarad. Az ovuláció hiány bulimia estén 70-80%-ban alakul ki. Az evészavarokra típustól függetlenül jellemző, hogy csökken a fertilitás, növekszik a várandóság alatti és szülészeti szövődmények esélye, gyakori az alacsony születési súly, növekszik a szülést követő depresszió kialakulásának veszélye, illetve annak súlyossága. Ezek a szövődmények leginkább a túlzottan alacsony (esetleg túl magas) testsúllyal, a helytelen táplálkozási szokásokkal vannak összefüggésben, illetve azzal, hogy gyermeket váró nő rossz egészségi állapota meghatározza a benne fejlődő új élet állapotára. A várandóság során meglévő, sokszor erősödő tünetek mind mentálisan, mind testileg veszélyeztetők lehetnek. Ráadásul az evészavaros anyák számára a gyermek gondozása nehézségeket okozhat. Mind testileg, mind mentálisan akadályban ütközik az anyai feladataik ellátása. Ennek legkritikusabb részét a csecsemő táplálása jelenti. Gyakori, hogy a saját testképzavar kiterjesztődik a gyermekre is.
Egyes hazai adatok szerint infertilis nők körében az anorexia előfordulási aránya 4%, a bulimiáé 12%, más szubklinikai formáké 44%. Az infertilis nők 12%-a kórosan soványnak számít. – tudhattuk meg Varga Mártától

Az evészavar kezelése életet menthet
Az evészavarok nem csak a gyermekvállalásra vannak negatív hatással, de tudnunk kell, hogy az evészavarok súlyos betegségnek számítanak. Az anorexia a legmagasabb halálozási arányú pszichiátriai kórkép. 20 éven belül a betegek 18-20%-a életét veszti, vagy a testi szövődmények következtében, vagy sikeres öngyilkossági kísérlet  következtében.
Az evészavarok legtöbbször rejtve maradnak, a bennük szenvedők tagadják a tüneteiket, ez a betegség egyik sajátos jellemzője. Az evészavarok következményeképpen a lelki szenvedés mellett testi szövődményekkel is számolhatunk, amely a legtöbb szervrendszert érinti. A leggyakoribb szövődmények a következők: kóros soványság, gyengeség érzése, száraz bőr és köröm, hideg végtagok, perifériás ödéma, osteoporosis, kardiológiai szövődmények, tüdő és vese komplikációk, parotis duzzanat, gyomor és bélrendszeri szövődmények, az endokrin rendszer zavarai, immunrendszer zavara. Számos mentális zavar is társulhat, így gyakran jelenik meg együttesen depresszió, kényszerbetegség, szociális fóbia, alkoholizmus, drogfogyasztás, nagyon gyakran öngyilkossági gondolatok és kísérletek. – magyarázza a pszichológus, aki szerint ezt az evészavarban szenvedőt és családját mindenképpen segíteni kell.

Nehéz felvállalni a problémát
Az evészavarok éppen azért nagyon veszélyesek, mert rejtettek, és a bűntudat, a szégyen érzésével társulnak. Éppen az anyai szerep, gyermekvállalás kapcsán fokozott hangsúlyt kap ennek a jelentősége. A gyermek vágya ütközik az evészavarok okozta torzult gondolatokkal, félelmekkel, kóros viselkedésformákkal. Sokszor a gyermeket tervező anyuka nincs is tudatában annak, hogy míg egyik oldalról mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb gyermeke szülessen, a másik oldalról pedig éppen saját maga válik annak akadályozójává. Ennek egyik oda az információ hiánya lehet. Az emberek többsége nincs tudatában annak, hogy a túl alacsony testsúly vagy éppen a túl magas testsúly, a szélsőséges diétázás vagy túlzott testmozgás mind árthat a gyermekvállalás szempontjából. Az evési zavarok rontják a gyermekvállalás lehetőségének esélyét, emellett veszélyeztetik a már megfogant magzat épségét. A gyermekvárás közben fennmaradó tünetek növelik a szülési komplikációk valószínűségét, illetve a születendő gyermek egészségi állapotára nézve is károsak lehetnek.
Nemzetközi kutatások is azt mutatják, hogy az infertilis nőket gyermekhez segítő intézetekben az evészavarban szenvedő, vagy korábban szenvedett nők aránya 5-7-szeres az átlagnépességhez képest. Nagyon szomorú és elgondolkodtató tanulsága ezeknek a vizsgálatoknak, hogy az érintett nők szinte soha nem beszélnek, akár nem is említik az evészavarral kapcsolatos problémáikat az orvosuknak. Ez az információ pedig megkönnyítené a kezelési folyamatot.

A női szerep rejtett veszélyei
A klinikai gyakorlat tapasztalatai alapján elmondható, hogy az evészavarban szenvedőknél a női szerepek vállalása, így az anyaság mint felnőtt női szereppel való kapcsolat, sérül. Nagyon gyakoriak a tudattalan félelmek a gyermekvállalástól, még akkor is, ha ezzel párhuzamosan a felszínen igen tudatos és kifejezett gyermek iránti vágy jelenik meg.     
Nagyon sok esetben olyan kétségek gyötrik belülről a nőt, amelyek meghaladják az erőforrásokat, éppen ezért elfojtásra kerülnek. Itt említeném meg az esetleges korábbi abortuszhoz kapcsolódó veszteségélményeket, bűntudati és szégyennel kapcsolatos érzéseket. Annak ellenére, hogy egyre kevésbé jelentenek tabut a szexualitással kapcsolatos kérdések, a fogamzásgátlás még mindig igen nagy mértékű szorongással színezett. Az önértékelési problémák önmagában is, a sikertelen kísérletekkel kombinálódva pedig még fokozottabban ronthatja a további próbálkozások sikerességét.
A szexuális abúzus nagyon gyakran felbukkan az evészavarok hátterében. A szexuális traumák aránya evészavaros nők körében kifejezetten magas, 25%. Evészavarok hátterében a nőiség tagadása, gyermeki státusz konzerválása is megfigyelhető. Gondoljunk csak arra, hogy a lesoványodás esetén a személy éppen a nőiességét kifejező külső jegyektől szabadul meg, eltűnnek a nőies idomok. A felnőtt szerepvállalástól való félelem intenzív. Ehhez kapcsolódik a szépség és soványság ideál, amely további nyomást gyakorol az amúgy is sérülékenyebb nőkre. Fokozott kockázatú csoportok lehetnek a modellek, táncosok, tornászok, sportolók, mindazok, akiknek az esztétikum és a teljesítmény a munkájukban, hivatásukban is meghatározó. A női sportolók körében az evészavarok 15-62%-ban, amenorrhoea 3.4-66%-ban megjelenik, amelyek az osteoporosis-sal együttesen a női atléta triásznak nevezett jelenség részei. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmaradó menstruációt sokszor az edzők is praktikusnak tartják.

Esélyek és veszélyek
Evészavarban szenvedők gyermekvállalását tekintve kétféle kimenetel lehetséges. A várandóság alatt többnyire súlyosbodnak a tünetek, sőt a már gyógyult evészavarosokat is kihívás elé állítja, amennyiben nem megfelelő szakemberi segítő háttérnek vágnak bele. Egyes esetekben azonban az új élethelyzet és szerepvállalás gyógyító hatású, teljesen megszűntetve a tüneteket.
Nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen tovább rontja a helyzetet a nem megfelelő egészségi állapotban vállalt gyermekáldás, hiszen ha meg is fogan a gyermek, nem biztos, hogy az anyai test képes megtartani. Egy esetleges veszteség további testi és lelki terheket ró az amúgy is érzékeny nőre.
Evészavarok esetén gyógyszeres terápia háttérbe szorul, helyette pszichoterápiák (egyéni és csoportos formában), a pár- és családterápia szerepe a jelentős. A testi-lelki egészség nem csak a gyermekvállalás esélyeit javítja, de a beültetések sikerességét is.
 

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2013.04.22