Anorexia, gyermekvállalás anorexiásan

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Anorexia, gyermekvállalás anorexiásan

Az anorexia (kóros soványság) egyike azoknak a kórképeknek, amelyek alattomosan állhatnak a gyermekvállalás útjába. Sokszor ugyanis a betegség tagadása jellemzi ezeket a pácienseket, akiknek teljesen eltér a testképük a valóságostól. Az anorexia és a fogantatási problémák közötti kapcsolat már régóta ismert, hiszen ennek a kórképnek az egyik fontos jellemzője lehet az amenorrhea, vagyis a menstruáció elmaradása.

A szervezet számára ugyanis a folyamatos tápanyaghiány olyan extrém igénybevételt jelent, amely miatt nem képes fenntartani a természetes menstruációs ciklust – magyarázza Dr. Süli Ágota, pszichoterapeuta.

Az anorexiás beteg
A környezet természetesen sokszor látja, hogy a gyermekre vágyó nő kórosan sovány, és hangot is ad ennek. Ez azonban a gyakorlat alapján ritkán segít, hiszen egy rendkívül összetett kórképről van szó.
„Az anorexia egy olyan betegség, amely nem gyógyítható egyszerű jó tanáccsal, illetve étvágyfokozóval, hiszen sokkal mélyebben gyökerezik ennél. A kóros soványsággal küzdők testkép érzete teljesen eltér a valóságtól, vagyis sokkal kövérebbnek észlelik magukat a valóságosnál, és ezért csúnyának tartják magukat. Sajnos ez a betegség nemcsak a gyermekáldást veszélyezteti, hanem akár halálos is lehet, ezért a környezetnek is fontos felismernie, hogy az egyszerű rábeszélés ilyen esetekben nem segít, az étvágyfokozók pedig kifejezetten növelhetik az ellenállást, így szakemberek bevonására van szükség a gyógyuláshoz. Magyarországon az emberek 2-3%-át érinti, ráadásul napjainkban már nemcsak a nők jelentik a veszélyeztetett csoportot. A betegség tünetei közé tartozik, hogy az anorexiás soványsága ellenére kövérnek látja magát, folyamatosan aggódik az alakja miatt, így állandóan igyekszik leadni a súlyából. Szintén a tünetek közé tartozik, hogy jelentősen megváltoznak az evés szokásai is, és jelentős súlyt veszít” – tudhattuk meg Higi Vera pszichológustól.

Anorexia és gyermekvállalás
A betegség tehát akár az életet is veszélyeztetheti, ezért mindenképpen fontos felkeresni egy megfelelő szakembert, amely sokszor azért is nehézségekbe ütközik, mert az anorexiásoknak többnyire nincs betegségtudatuk. A gyermek utáni vágy azonban egy olyan fordulópontot jelenthet, amely segítheti a helyes döntés meghozatalát.
„A gyakorlatban a gyermekvállalás kapcsán leggyakrabban két különböző anorexiás csoporttal szoktunk találkozni. Az egyiknél eleve kizárt a gyermekáldás, mivel a betegség nyomán kialakult menstruáció elmaradása nem teszi lehetővé a természetes fogantatást. A másik csoportba azok a nők tartoznak, akik rettegnek attól, hogy a várandósság időszaka alatt megnő a hasuk, és a párjuk már nem fogja őket vonzónak tartani. Ez általában olyan nőknél fordul elő, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat a kapcsolatukban, és/vagy érzelmileg erősen függnek a párjuktól. Az első lépés a terápia során tehát annak elkülönítése, hogy mi jött létre előbb, az anorexia, vagy a terhességtől való félelem nyomán alakult ki a kóros soványság? Utóbbihoz hozzá tartozik, hogy napjainkban már a társadalom is azt sugallja, hogy egy nőnek szinte tökéletes alakúnak kell lennie a várandósság időszaka során is, és nagyon gyorsan vissza kell nyernie a szülés előtti alakját.

Az anorexiásoknak szakértő segítségre van szükségük
A gyermekre vágyó anorexiás nők esetében mindig felmerül a kérdés, hogy képesek lesznek-e változtatni a terhesség során eddigi szokásaikon és rutinszerű működéseiken, és a hormonális változások hozzásegítik-e őket ahhoz, hogy átadják magukat az anyaság érzéseinek? A gyógyuláshoz összehangolt segítségre van szükség, melyhez az első lépés a páciens gyógyulni akarása, azonban mivel rendkívül összetett kórképről van szó, ezért a hatékony kezeléshez szükség lehet pszichiáter, dietetikus, és belgyógyász közös munkájára is” – fejezi be Dr. Süli Ágota.

 

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2013.07.24