Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe - Szülők Lapja

Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe

Szülőklapja képA policisztás petefészek (PCOS) szindróma legnagyobb problémája, hogy meddőséghez vezet. A meddőségi problémák azonban nagyon jó arányban kezelhetők! Szülész-nőgyógyász szakértőnk részletesen elmondja, hogy melyek a PCOS jellemző tünetei, hogyan lehet kezelni, és mit kell tenni a sikeres teherbeeséshez.

Szerző: Dr. Oláh Orsolya
2015-07-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Oláh Orsolya
szülész-nőgyógyász
kérdezd szakértőnket a témában >>
Kevés olyan kórkép van, ami aktuálisabb, mint a policisztás ovárium szindróma. Szakmai körökben is figyelemreméltó, hogy egyre több és több páciensnél derül fény erre a szindrómára, miközben az oka korántsem tisztázott teljes mértékben. De mégis mi ez a betegség, miről is van szó?

PCOS - Mikor beszélünk policisztás ovárium szindrómáról?
A policisztás ovárium szindróma (vagy policisztás petefészek szindróma, rövidítve PCOS) diagnózisa definíció szerint akkor állítható fel, ha a három kritériumából kettő megvan, és minden más endokrinológiai betegség kizárható. A három kritérium a következő:
- a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése,
- androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
- ultrahanggal látott jellegzetes policisztás petefészkek képe.

Vagyis a páciens tartós vérzéskimaradás, aknés bőr és túlzott szőrnövekedés, hajhullás, alma-típusú elhízás, régóta tartó alhasi fájdalom, vagy meddőség miatt jelentkezik vizsgálatra.

Nőgyógyászati és laborvizsgálatokkal szűrhető ki
Látható, hogy ez nem egy nőgyógyászati betegség, viszont diagnózisához elengedhetetlen a nőgyógyászati vizsgálat. A vizsgálat többi részét sok helyen endokrinológus végzi, aki mind belgyógyász, mind szülész-nőgyógyász szakember is lehet. A vizsgálat ki kell, hogy terjedjen a testsúly, haskörfogat és vérnyomás mérésére is.

Két részletben végzett hormonlabor vizsgálatra is szükség van. A hormonvizsgálatok egy részét a ciklus elején, a 2-4. nap között kell végezni. A ciklus második felében (a 21-25. nap között) mért progeszteron szint az tüszőrepedés megállapítására szolgál, ez különösen fontos a kezelés hatásosságának lemérése során. Szükség van teljes körű lipid vizsgálatra, a pajzsmirigy diszfunkció kizárása céljából TSH vizsgálatra, valamint mellékvese betegség gyanúja esetén ennek megfelelő vizsgálatra is. Mivel a kórkép nagymértékben összefügg a szénhidrát anyagcsere zavarával, érdemes egy cukor- és inzulin terheléses tesztet is végezni, emellett az androgén tüneteket vizsgálva a bőrt, a szőrnövekedést és a hajhullást is megvizsgálni. A páciensek nagy része által említett alhasi szúró fájdalom okai általában a feszülő petefészkek.

A PCOS meddőséghez vezet - peteérés nélkül nincs teherbeesés
A diagnózis felállítását követően endokrinológiai vagy PCOS-ban járatos szülész-nőgyógyász általi gondozásra van szükség.
A PCOS legnagyobb problematikája a meddőség: Peteérés nélkül a páciens nem tud teherbe esni, és az érésben megakadt apró tüszők növekvő száma egy olyan nyomást helyez a még ép petefészek állományra, ami idővel roncsolja azt, és fokozatosan beszűkülhet a működése.
A páciensek túlnyomó többsége is ekkor fordul szakemberhez, ugyanis az egyéb tünetekkel a legtöbben együtt tudnak élni, még ha a fizikai és pszichés tünetek meg is nehezítik az életet.

Tennivalók PCOS esetén


A meddőségi kivizsgálás első lépései: nőgyógyászati vizsgálat, Chlamydia-vizsgálat és átjárhatósági vizsgálat
A meddőségi kezelést egy széleskörű meddőségi kivizsgálás szokta megelőzni. Ennek része a rutin nőgyógyászati vizsgálat, mely során a méhnyakrák szűrés mellett több helyen különböző infekciós szerológiai vizsgálatot is végeznek, pl. Chlamydia vizsgálatot. Emellett még ha igen valószínű is, hogy a PCOS a ludas, akkor is javasolt a petevezeték átjárhatósági és a partner spermavizsgálata.

AMH vizsgálat - megmutatja, mennyire működik a petefészek
Egy újabb hasznos teszt az AMH, más néven Anti-Müller hormon vizsgálat. Ennek a hormonnak a szintje arra utal, hogy mennyire működik a petefészek, milyen mennyiségű és minőségű a peteérés. Mérése a ciklus bármelyik napján történhet, szintje nem változik ciklusonként, nagyon megbízható fokmérője a petefészek tartalékainak. Alacsony AMH esetén érdemes minél előtt tapasztalt szakemberhez, IVF centrumba fordulni, hogy még időben megfelelő kezelést kezdhessenek el, igen alacsony AMH esetén viszont nagyon kicsi az esélye a teherbeesésnek. Jelenleg még fizetős vizsgálat, magánlaborokban végzik.

Fogyás - a páciensek egyharmadánál megszünteti a panaszokat
A PCOS kezelése igen összetett. Az alapkezelés a szénhidrát anyagcsere beállítására, az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul, ehhez elsősorban alacsony szénhidráttartalmú étrendre van szükség.
Az étrend egyik célja, hogy a páciens megszabaduljon a súlyfeleslegétől, másrészt pedig az inzulinszint egyensúlyban tartása. Normál testsúlyú páciensnél az utóbbi a cél. Az étrend fontosságát szemlélteti, hogy a páciensek egyharmadánál a fogyás önmagában megszünteti a panaszokat.

Egy körülbelül napi 1400 kcal tartalmú testsúlycsökkentő diétánál az ideális napi szénhidrát bevitel kb. 120-160 g. Ennek számolását végtelenül megkönnyítik a különböző telefonos alkalmazások (pl. myfitnesspal), ezekkel ez alig jelent több, mint napi 5 perc elfoglaltságot. Emellett többször (4-5-ször) együnk keveset, este 6 után már csak folyadékot fogyasszunk.

Tanácsok a teherbe esés érdekében


Intermittáló koplalás diétája - egyre több szakember javasolja
Egyre több szakember javasolja az intermittáló koplalás diétáját (intermittent fasting diet), ami alapján ha egy 6-8 órás intervallumban fogyasztjuk el az aznapi menüt, sokkal jobban beindul az anyagcserénk, és kerül egyensúlyba a cukorháztartásunk.
Édesítőszerek közül lehetőleg az alábbiakat használjuk: szacharin, sztívia, nyírfacukor ill. eritritol, ezek bioboltban beszerezhetőek.

Fahéj, lenmag - minél többet fogyasszunk ezekből
Sokat hallani a fahéj és a lenmag jótékony hatásáról PCO-szindrómában, érdemes beilleszteni ezeket a táplálkozásba.

D-vitamin - hosszabb kúrára van szükség
Mivel a legtöbb PCOS páciensnél alacsony a D-vitamin szint, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, legalább három hónapig javasolt a D3-vitamin fogyasztása lehetőleg kapszula formájában.

Mio-inozitol - természetes anyag, használjuk bátran
Újabb készítmény a por formájában kapható mio-inozitol. Ez egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben glükózból képződik, és a B-vitamin komplex része. Használata szintén javítja szénhidrát-anyagcserét.

Króm-tabletta - javítja a cukorháztartást
Végül a króm tabletta szintén segíti a cukorháztartás egyensúlyba kerülését.
A táplálkozás mellett legalább ilyen fontos a rendszeres, heti 4-5 alkalommal végzett, minimum 30, de még jobb ha 60 perces kardió alapú testmozgás, ami állhat pl. kocogásból, intenzív kerékpározásból, spinningből vagy úszásból is.

Antidiabetikumok  - minimum 3-6 hónapos kúra javallott
Ha a tünetek az étrend és a testmozgás mellett sem javulnak, szükséges lehet a szénhidrát-anyagcsere gyógyszeres kezelése. Az antidiabetikumok közül a használatban lévő metformin az inzulinrezisztenciát csökkenti, általában 3-6 hónap szükséges a hatás kifejtéséhez.

Számtalan esetben már a fentiek elegendőek a teherbeeséshez.

Gyógyszeres ovulációindukció - tüszőrepedést serkent
Ha mégsem járunk sikerrel, gyógyszeres ovulációindukcióra (tüszőrepedést serkető kezelésre) van szükség. Az első vonalbeli terápia a clomiphen-citrát, melyet a ciklus elején kell alkalmazni tabletta formájában. A kezelés alatt ultrahangos folliculometria történik, ennek során figyeljük a gyógyszer hatékonyságát, vagyis a petefészkekben kialakuló tüszőérést, végül az ovulációt. Érdemes kiegészíteni a kezelést egy alkalommal beadott hCG injekcióval, ezáltal könnyebb időzíteni a szexuális együttlétet az ovulációhoz, és jobb eredmény érhető el.

A petefészek műtéti kezelése
Több szakember szerint a clomiphen-citrát alternatívája lehet a petefészkek műtéti kezelése, mely a laparoszkópos ovarium drilling. Ennek során a petefészkeken több apró lyukat ütnek, így csökkentve a petefészkeken belüli nyomást, melyre a petefészkek jó arányban reagálnak spontán peteéréssel.

Amennyiben mindezek alkalmazása után még mindig nem történik teherbeesés, a második vonalbeli kezelést már általában meddőségi centrumokban végzik, mivel ez már szorosabb kontrollt és nagyobb hozzáértést igényel. Az első vonalbeli kezelés sikertelensége esetén a szülész-nőgyógyász szakember irányítja tovább a pácienst a megfelelő központba.

Nagyon jó arányban kezelhetők a meddőségi problémák
Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a PCOS-ban szenvedő páciensnek sok esetben nagy türelemre és kitartásra van szüksége a sikeres kezeléshez, mivel az életmódbeli változtatások állandó odafigyelést tesznek szükségessé, és sok plusz energiát emésztenek fel. Szeretném bátorítani a pácienseket, hogy ha megtehetik, ne halasszák a gyermekvállalást a 30-as éveik végére, és minél előbb forduljanak szakemberhez, mert a sikeres terápiához nem ritkán hosszú hónapokra, évekre van szükség. Ugyanilyen fontos, hogy a diagnózis után ne keseredjenek el, mert ha nem is könnyen, de nagyon jó arányban kezelhetőek a meddőségi problémák, és az új életmódba fektetett munka legtöbbször meghozza a gyümölcsét.

Címkék: Policisztás ovárium szindróma, PCOS, teherbeesés, meddőség, Chlamydia vizsgálat, AMH vizsgálat, Intermittáló koplalás, Mio-inozitol, Gyógyszeres ovulációindukció

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A meddőséget a nők harmadánál az endometriózis okozza

Hogyan lehet felismerni az endometriózist? Miért okoz meddőséget a betegség? Milyen lehetőségei vannak a meddőséggel küzdő nőnek, aki felismerte magán a tüneteket? Ki lehet-e véglegesen gyógyulni az endometriózisból? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
Egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

tovább a cikkre
A meddőségi kivizsgálás menete

Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25%-ot. Fontos hangsúlyozni, hogy – a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a fogamzási nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős.

tovább a cikkre
Gyakoribb a meddőség a „0”-ás vércsoportúaknál

Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú „0”-ás nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbe esni.

tovább a cikkre
Korfüggő meddőség

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek (oocyta) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

tovább a cikkre
Hormonális okok a meddőség hátterében

A hormonok a belső elválasztású mirigyeknek a váladékai, olyan molekulák, melyek a véráram segítségével érik el a célszervet, vagy célsejtet, és irányítják, szabályozzák azok biokémiai működését.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Oláh Orsolya - szülész-nőgyógyász

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza