Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Baba-mama jóga - Szülők Lapja

Baba-mama jóga


Maga a születés – szülés óriási fizikai, érzelmi, testi, lelki, szellemi esemény egy asszony és az újszülött életében. Gyakran nem várt módon változik meg egy nő élete. A család új lélekkel gyarapodott! Az ártatlan, támogatásra szoruló, apró újszülöttet csak csodálni tudjuk! Milyen tökéletes!

Szerző: Kapisinszky Judit
2009-01-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért a jóga nyújtja a legtöbbet, az összes többi mozgásformát figyelembe véve, a babák és az anyukák számára?

A jóga összekapcsolja a testet – lelket – szellemet. A rugalmasság – hajlékonyság és a lazítás művészete. Fokozatosan és finoman vezeti vissza az ember lányát a várandóság előtti formájába, sőt jobb formába, regenerál és feltölt!
A babás jógafoglakozásokon anya és gyermeke együtt jógázik. Anyát és gyermekét rengeteg öröm éri, jól megismerik egymást.

A babás jóga jótékony hatásai:

Fizikai: Már egy rövid foglakozás során is a baba olyan sok fizikai aktivitásban részesül, mintha egésznap kézben lett volna és az anyuka mindenhova magával vitte volna. A fizikai aktivitás segíti a babát, hogy majd jól aludjon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jógás babák „nyugodtabbak”, könnyebben teremtenek kapcsolatot, hiszen már pár hetes korukban „társaságban” gyakorolnak.
Fiziológiai: A baba egész testét, valamennyi rendszerét, így az emésztő- és idegrendszerét is a jógázás során sok-sok jótékony inger éri.
Pszichológiai: Javítja a kommunikációt és segít, hogy anya és babája jobban megismerje egymást. Támogatja az esetleges születési, szülési traumák feldolgozását. A foglakozásokon kiemelt, személyre szóló figyelmet kap a baba a szülőktől, megtanul együttműködni, játszani a többiekkel. A relaxáció, ami a jógafoglalkozás része segíti a szülőket a stressz csökkentésében, ami az új élethelyzetben és a változások során jelentkezik.

Mikortól javasolt a baba-mama jóga?

Ha anya és újszülött gyermeke jól van, és kialakult egy napirend, a napi rutin, már 8 hetes kortól jöhetnek a babák anyukájukkal együtt. Természetesen bármikor később is be lehet kapcsolódni a foglakozásokba.

A babás jógát két korcsoportba osztjuk
„kisbabás” foglakozás: 8 hetestől – 8 hónaposig, illetve
„nagybabás” jóga: 8 hónapostól 24 hónaposig.

Kinek javasolt? Bárkinek; ha jógázott már korábban az anyuka, és akkor is, ha nem. Fontos, hogy nem a babát jógáztatja a mama, vagy akár a papa, hanem együtt jógáznak – játszanak. Minél több örömet ad a babájának, annál több örömet kap vissza!

 

Címkék: baba-mama jóga, születés, szülés, újszülött, jóga, mozgás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre
Hogyan érzi magát a baba? Az arca elárulja

Az első évben a baba mimikai jelzéseit könnyű megtanulni, felismerni, mivel megfigyelések szerint ekkor még kevesebb arckifejezése van, mint a későbbiekben. Ráadásul ezek teljesen spontán jönnek, nincs bennük semmi mesterkéltség.

tovább a cikkre
Babaúszás I. – A felkészítés már otthon elkezdhető

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza