Mire figyeljünk babahordozó vásárlásakor? - 9+1 fontos szempont a szakértő szerint

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Mire figyeljünk babahordozó vásárlásakor? - 9+1 fontos szempont a szakértő szerint

Sokan már a várandósság alatt elhatározzák, hogy születendő gyermeküket hordozni fogják. Ehhez többen már előre vásárolnak babahordozó eszközt vagy ajándékba kapnak egyet. 
Vajon megfelelő hordozóeszköz kerül így a családhoz? A baba érkezése után valóban kényelmes, ortopédiailag és anatómiailag megfelelő eszközbe tehetjük gyermekünket, melyben biztonsággal hordozhatjuk őt?

Gyakori jelenség, hogy olyan hordozóeszköz kerül a családhoz, mellyel valamely okból nem koronázza siker a próbálkozásukat. 
Vajon a választásban elegendő egy jó marketinggel rendelkező gyártó ajánlása, vagy egy másik édesanya tapasztalata, személyes élménye?

Az első és legfontosabb, hogy próbáljanak ki több hordozót is a családok vásárlás előtt. A hordozási klubokban, vagy Maminbaba hordozós latin fitness órákon általában van lehetőség kipróbálni és kölcsönözni is számos hordozóeszközt. Mindenképp javaslom az utóbbit, hiszen idő és terhelés kell ahhoz, hogy rájöjjünk, nekünk való-e a választott darab. 

Biztonsági alapkövetelmények a hordozásnál:
 
    • a baba függőleges testhelyzetben, felénk nézve legyen a hordozóban; 

    • álla és mellkasa között legalább 2 ujjnyi távolság legyen a szabad légutak érdekében; 

    • feszesen, körbeölelve tartsa őt az eszköz; 

    • lábai M tartásban legyenek, térdhajlattól térdhajlatig alátámasztva, térde felhúzva, gerince oldalról nézve J alakot formáljon; 

    • baba és mama számára is kényelmes legyen.
 

Szempontok az eszközválasztáshoz

1. Megfelelő méret vagy állíthatóság: formázott hordozóeszközök esetén (mei tai, félcsatos, csatos, onbu) állítható legyen a kiválasztott darab a baba és a hordozó személy méretére, vagy a baba méretének megfelelő eszközt válasszunk, így teljesülnek a biztonsági szabályok.
 

2. Gondoljuk át a hordozás időpontját! Melyik évszakban fogunk hordozni? Ez a mi és babánk öltözete miatt lényeges. A hordozó egy plusz réteget képez rajtunk, és még a testünkkel is melegítjük a babát… A kisbabás családok általában a rugalmas kendőt ismerik meg elsőként, amit használat közben 3 rétegben kötünk gyermekünkre, így igencsak melegünk lehet a nyári hónapokban. (egyes erősebb anyagú rugalmas kendők használhatóak 1 rétegben is)
 

3. A rugalmas kendők bizonyos súly felett már túlságosan nyúlnak, nem tartják megfelelően a babát. Akár már egy 7 kg-os baba számára is alkalmatlanná válhat ez a fajta eszköz. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy nem tartja szorosan a babát, esetleg ritkul az anyag, főleg azon a helyen, ahová a baba feneke esik. 
 

4. Fontos szempont a baba mérete, azaz melyik hordozó típusban teljesülnek számára a biztonsági követelmények. Ha még a gyermekágy alatt szeretne valaki babát hordozni, nagy eséllyel  a mai, korszerű hordozóeszközök között is akad olyan, ami egy újszülöttre vagy koraszülött babára még nem állítható be. Ha ilyen eszközünk van (standard méret), akkor bizony várni kell, vagy pedig az átmeneti időre kölcsönözni.
 

5. A hordozó személy testalkata: más a kényelmes egy vékony vagy teltebb, magasabb vagy alacsonyabb személynek, mert a hordozóeszközökön lévő csatok és hevederek a különböző alkatokon más-más helyre esnek. Okozhatnak nyomó érzést, vagy vághatnak hónaljban. A vállpántok és derékpántok kialakítása is más és más. Csak is próbával tudjuk eldönteni, mi a számunkra megfelelő. Meg kell vizsgálni, hogy a vállpántok hevedere megfelelően állítható-e a hordozó személy számára. Ha ez nem lehetséges., a hordozó személy számára nem lesz kényelmes a hordozó sőt, a baba számára a hordozás még veszéllyel is járhat.

 
6. Eltérő igények családon belül: az apa és anya testalkata közt is lehet jelentős eltérés. Azt javaslom, inkább ruházzon be a család mind a két szülő számára hurcira, mint hogy valamelyikük lemondjon a hordozás adta előnyökről! Több olyan esettel is találkoztam már, hogy ami a nagytesónál kényelmes volt, az a kistestvérnél nem! 


7. Különleges élethelyzetek: bármilyen korábbi műtét, beavatkozás, betegség (sérv, gerincferdülés, stb.) nagyban befolyásolja a hordozóeszköz-választást. Érvényes ez a gyermekre is és hordozó személyre is. Egy megfelelő eszközzel még szélsőséges helyzetben is hordozhatom pl. törött karú, lábú, kengyelt viselő gyermekemet is, vagy pl. csonka végtaggal vagy kerekesszékben, látássérültként is tudom hordozni a gyermekemet.
 

8. Anyagi szempontok: nem elhanyagolható tényező, hogy ezen eszközök ára nem épp két fillér, így tudatosan érdemes vásárolnunk. Habár tovább tudjuk adni nem megfelelően választott hurcinkat, számolni kell azzal, hogy sokszor csak az ár töredékéért, és persze kinek hiányzik még az adás-vétel macerája, plusz költsége…
 

+1: Ha hordozóeszköz ajándékozásán gondolkodunk, azt javaslom, előnyösebb ajándékutalványt ajándékozni egy hordozási tanácsadásra, mint egy eszközt anélkül, hogy tudnánk, az lesz-e a biztos befutó a család számára. 

Kívánok minden hordozni vágyó számára kitartást a tanulási folyamatban, csodás hordozós pillanatokat, valamint bátorságot a segítségkéréshez. Hisz ezért vagyunk mi, baba- és kisgyermek hordozási tanácsadók!

 

Zámbori Józsefné Tarjáni Aliz
4 gyermekes édesanya
Baba-és kisgyermek hordozási tanácsadó
Maminbaba - Hordozós latin fitness oktató, dúla
 

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2024.02.07