Tévhit, hogy a tejfogakkal nem kell törődni, azokat nem kell betömni, úgyis kiesnek. A helyesen kezelt, megtartott tejfogak biztosítják a maradandó fogak megfelelő elhelyezkedését. Az ellátatlan szuvas tejfogak idővel fájdalmat okoznak, begyulladnak, a maradó fogakat elrontják.
A kisbabák szájápolásával korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Ha jön a baba foga című cikkünkben. Most a nagyobb gyerekek szájápolását mutatjuk be.
Sajnos még mindig gyakori tévhit, hogy a fogszuvasodás öröklődik. Valóban vannak jó és rossz fogú családok, de ez inkább az azonos táplálkozási és fogápolási szokásokkal magyarázható. A fogak alakja, elhelyezkedése, szerkezete öröklődhet, ami befolyásolja ugyan a romlás hajlamát, de ezek az öröklött hátrányok megfelelő gondozással ellensúlyozhatók. Az alapos szájápolás mellett rendkívül fontos a helyes táplálkozás, fluoridok alkalmazása illetve a rendszeres (félévente, kismamáknak 3 havonta) fogorvosi ellenőrzés.
Vajon miért is kell fogat mosni ?
A közvetlen célunk a fogszuvasodást és a fogágygyulladást okozó baktériumok, illetve ételmaradékok eltávolítása, a közvetett pedig a csillogó, fehér fogak megőrzése vagy elérése.
Mikor mossunk fogat ?
Természetesen minden étkezést követően, de legalább a reggeli és a vacsora elfogyasztása után. Fontos hangsúlyozni, hogy naponta egy rendkívül gondos, alapos fogmosás hasznosabb, mint többszöri, elkapkodott "fogkefélés"! Ha nincs lehetőségünk napközben megtisztítani fogainkat, akkor legalább egy erőteljes, alapos szájöblítést végezzünk vízzel!
Mennyi ideig tartson ?
Amíg a fogakon található lepedéket el nem távolítottuk. Ehhez legalább 2-3 perc szükséges. A fogak tisztaságát a nyelvünkkel is ellenőrizhetjük. A tiszta fogfelszínt nyelvünkkel tapintva simának, a lepedékest érdesnek érezzük.
Mire van szükségünk a helyes szájápoláshoz?
Természetesen elsősorban egy jó fogkefére és jó fogkrémre.
A jó fogkefe jellemzői: a feje kicsi - sokan persze a nagyfejűt kedvelik, abban bízva, hogy így talán hamarabb vége van a "procedúrának". A kicsi fej előnye, hogy könnyebben és alaposabban meg tudjuk tisztítani az összes fogfelszínt, a nehezen hozzáférhető hátsó fogakat is. A szálak sűrű csomózással készüljenek és a szálvégek legyenek lekerekítettek. A szálak erősségét tekintve pedig lágy vagy legfeljebb közepes keménységű legyen. Vannak fogkefék, amelyek különböző magasságú szálakból állnak, így tökéletesebb tisztítást biztosítanak. A hosszú szálak segítségével könnyen elérhetjük a rágófogak hátsó felszínét. A rövid szálak a rágófelszínt tisztítják, az oldalsó hosszú szálak pedig az ínybarázdát, miközben óvatosan masszírozzák az ínyt.
A fogkefét két-három havonta cseréljük, ugyanis az elhasznált fogkefe nem tisztít egyenletesen, hatékonyan és ideális teret hagy a fertőzést okozó baktériumoknak A mai rohanó világban persze nincs időnk fejben tartani, hogy mikor is vettük és mikor jön el az ideje, hogy kicseréljük. Ezért ajánlatos indikátoros fogkefét választani, amely a használattal arányosan jelzi az elhasználódás mértékét.
Dr. Piskóty Ildikó
Készült a Gyerekszáj napló c. könyvhöz
Nem árt tudni, hogy a kusza fogsor nem csupán esztétikai jellegű probléma, hanem idővel komoly betegségek (például fogágygyulladások, ízületi ártalmak) melegágya is lehet. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a nagyobb rendellenességek beszédhibákhoz és gyakran súlyos személyiségváltozáshoz is vezethetnek.
A fogváltás lényege, hogy a húsz tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 db maradó fog lép. A tejfog időszaka 2-től 6 éves korig tart, a vegyes fogazat pedig 6-tól 12 éves korig.
Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.
Hozzávalók: 100 g csirkemellfilé
tej, amennyi a csirkét ellepi
fokhagyma
só
kakukkfű
Recept:
A csirkemellet alaposan megtisztítjuk. A tejbe beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, majd ebben pácoljuk 1-2 órát (vagy akár többet, ha van idő) a csirkemellet. Ezután sütőzacskóba tesszük a húst, megsózzuk, hozzáöntünk a tejből és puhára sütj(...) tovább a teljes recepthez...