Boldogtalanná teszi a gyerekeket, ha sokat használják az okostelefonokat, tableteket, digitális eszközöket

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Boldogtalanná teszi a gyerekeket, ha sokat használják az okostelefonokat, tableteket, digitális eszközöket Minél több időt tölt egy gyerek az okostelefon, a tablet, vagy a számítógép képernyője előtt, annál boldogtalanabb lesz. A tanulmány készítésekor több, mint egymillió tizenéves adatait elemezték, és úgy találták, hogy napi 1 óránál hosszabb idő a képernyő előtt, már boldogtalanabbá teszi a gyermeket.

Minél több időt töltenek okostelefonjaik, tabletjeik, számítógépeik előtt, annál boldogtalanabbak a tizenévesek egy nagy léptékű új tanulmány szerint.- Áll az MTI 2018. 01. 23-i közleményében.

A San Diegó-i Egyetem pszichológusai több mint egymillió amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték, amelyeket a Monitoring the Future című felmérésben gyűjtöttek - írta a ScienceDaily.com.
 

Boldogtalanok a képernyőfüggő tizenévesek

 
Boldogabbak azok, akik inkább a személyes kontaktust, a mozgást részesítik előnyben a digitális kütyükkel szemben?
A telefonok, tabletek és számítógépek képernyői előtt videojátékkal, közösségi médiával, chateléssel töltött idő és az életükkel való elégedettség összefüggését vizsgálták meg.



A diákoknak olyan kérdésekre kellett felelniük, hogy milyen gyakran időznek telefonjuk, tabletjük, számítógépük előtt, mennyi időt töltenek szemtől szemben, valódi emberi társaságban és általában mennyire elégedettek az életükkel. Azt találták, hogy akik több időt fordítanak a digitális kütyükre, kevésbé boldogok, mint akik sportra, újság- vagy magazinolvasásra, valóságos társas kapcsolatokra.

Minél több időt tölt valaki a képernyő előtt, annál boldogtalanabb
Jean M. Twenge, a San Diegó-i Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a képernyő elé ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot. "Ugyan a tanulmány nem állapított meg ok-okozati összefüggést, számos korábbi kutatás mutatta ki, hogy a közösségi portálok használata boldogtalanságot vált ki, ám fordítva nem igaz: a boldogtalanság nem ösztönöz a közösségi média használatára és a teljes képernyőmegvonás sem vezet boldogsághoz" - magyarázta Twenge.

A legboldogabb tinédzser alig 1 órát ül a gépek előtt naponta
Az Emotion című szaklap hétfői számában közölt tanulmány szerint a legboldogabb tinik naponta egy óránál valamivel kevesebb időt töltenek a digitális eszközök előtt. Az egyórás időtartamot meghaladva azonban a boldogtalanság együtt nő az egyre több gépidővel. "A digitális média és a boldogság kulcsa a monitor előtti idő korlátozása. Fontos, hogy ne haladja meg a napi két órát, a barátokkal és mozgással töltött idő viszont nőjön, mert ez a két tevékenység biztosan kapcsolatos a boldogsággal" - mondta a kutató.

Az okostelefonok rohamos terjedése nagy mértékben fokozza a boldogtalanságot
Az évtizedes trendeket vizsgálva a kutatócsoport ugyanennek a korosztálynak az 1990-es évektől kezdve felvett válaszait elemezte. Azt találták, hogy a képernyős eszközök sokasodása egybeesett az amerikai tinik mért boldogságszintjének zuhanásával. "A fiatalok elégedettsége az életükkel, önbecsülése és boldogsága meredeken csökkent 2012 után. Ez volt az az év, amikor először haladta meg az 50 százalékot az amerikaiak között az okostelefont használók aránya" - emelte ki Twenge.

Olvasd el ezt is! Hogyan hat a számítógép és a videójáték a gyerekekre? »
 
Forrás: MTI
Fotó: Freepik/jeswin

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.01.24