Fülzsír: mi a szerepe? Mire utal a fülzsír színe? Hogyan távolítsd el a fülzsírt kíméletesen a baba, kisgyermek füléből?

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Fülzsír: mi a szerepe? Mire utal a fülzsír színe? Hogyan távolítsd el a fülzsírt kíméletesen a baba, kisgyermek füléből? Cerumen, fülzsír, amit a legtöbben csak bosszantó piszoknak tartanak, melytől meg kell szabadulni. Pedig nélkülözhetetlen a fül számára, védőfunkciója van és akár lappangó betegségről is árulkodhat. Hogyan tisztíthatod akkor gyermeked fülét?

Tudod, mi az a cerumen? Ez az orvosi elnevezése a fülzsírnak, melyet a legtöbben csak bosszantó piszoknak tartanak, melytől meg kell szabadulni. Pedig nélkülözhetetlen a fül számára, és számos érdekesség is kapcsolódik hozzá.

Kémiai összetevői alapján a fülzsír elárulja gazdájáról az etnikumát, az egészségi állapotát, de még azt is, hogy mit evett.


Érdekességek a fülzsírról


Akár betegség is kimutatható a fülzsírból
A beteg vizeletének juharszörpre emlékeztető szagáról elnevezett jávorfaszörp-betegség és egy ritka genetikai rendellenesség, az alkaptonuria két olyan betegség, melyek korábban kimutathatók a fülzsírból, mint a hagyományos vér-, illetve vizeletvizsgálattal.

Fülzsír-típusok
Kétféle fülzsír-típus létezik, a nedves és a száraz. A fülzsír-típusok speciális génhez köthetők: azok az emberek, akik Északkelet-Ázsiából származnak - Kínából, Koreából, Japánból -, jellemzően a száraz típusba tartoznak, a más régiókban élő ősökkel rendelkezőknél azonban a nedves a jellemző.

Fülzsír színe
A fülzsír természetes színe sárgás vagy sárgásbarna - ha zöldessé, sötétbarnává válik, esetleg a szaga is megváltozik, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert fülfertőzés állhat fenn.

A fülzsír szerepe
  • A fülzsír védőpajzsként óvja a hallószervünket, ugyanis gátolja a por, a baktériumok és más mikroorganizmusok bejutását, melyek irritációt, gyulladást és fertőzést okozhatnának. Fertőtlenítő hatása miatt használták egykoron sebgyógyításra is.
  • A fülzsír hasonló szerepet tölt be a fülben, mint a könny a szemben. A fülzsír kenőanyag a fül számára, nélküle a hallójárat kiszáradna és viszketne. Valaha még a száraz ajkak elleni balzsamok egyik hatóanyaga is volt.

A fülzsírnak köszönhető, hogy fülünk egy öntisztító szerv
Állkapcsunk mozgásakor, rágás közben, a felesleges fülzsír fokozatosan kiürül a hallójáratból. Csak akkor kell a fülzsír eltávolításához szakember segítségét kérni, ha például többször volt fülgyulladásunk vagy szűk a hallójáratunk, és ezért nem ürül kellőképpen a felesleges fülzsír.



Mi a teendő gyermekeknél?
Náluk, ha lehet, még körültekintőbben járj el!
Korábbi cikkünkben dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos osztott meg néhány ötletet, amit a fültisztító pálcika helyett alkalmazhatsz:
1. Fülpálcika helyett a kézzel szabadon elérhető területeket a törölköző sarkával töröld szárazra, és tanítsd meg erre a gyermeked is.
2. Hatékony segítség lehet a patikákban is kapható gyógynövény kivonatú (például kövirózsát, kamillát, erdei mályvát, aloe verát tartalmazó) fülcseppek és spray-k használata. Ezek a készítmények azon túl, hogy megszüntetik a fülzsír kitapadását, nyugtatják a felpuhult hallójárat felületi hámrétegét, azaz megelőzhető velük egy komolyabb hallójárat gyulladás kialakulása.
3. Ha a gyerek füle túl száraz vagy a fülzsír beszáradt, paraffin- vagy olívaolajos cseppentés javasolt. Az olaj védőréteggel vonja be a hallójáratot, lepergeti a medence, uszoda, tenger vízét. Az esetleges fülzsírt diszpergálja (apró pontszerű részekre bontja szét), így nem jöhet létre eltömődés, a fülcsepp nem engedi, hogy a hallójárat kiszáradjon, berepedezzen. Ezek a készítmények hajmosás vagy strandolás után is hasznosak lehetnek, mert segítségükkel elkerülhető a hallójárat felázása.

Forrás: mindenamihallas.hu/Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.02.13