Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol - Szülők Lapja

Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol

Szülőklapja képMennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

Szerző: Fodor Tímea
2010-02-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>

hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

Ha ezeket a neveket, szavakat nem tanulja meg, hogy is kérhetné tőlünk nevükön, hogy is mondhatná el úgy, hogy rögtön megértsük?
Addig marad a baba sajátos nyelve, mikor sóvárog valamiért gádágááááááá előbb türelmesen, aztán egyre dühösebben és nekünk fogalmunk sincs mit akar…

Hogyan tanulunk meg beszélni?
A nyelv, a beszéd elsajátítása tehát egyrészt tanulás, amiben a környezetnek óriási szerepe van. Másrészt a gyermek egy nyelvi előre kódoltsággal születik, ami azt jelenti, hogy az emberi agy fejlődése során kifinomította a beszédre való alkalmasságot (szaknyelven LAD- language acquisition device).A környezet hatása
A környezet fontosságát bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik nem emberek között nőttek fel sajnos felnőtt korukban képtelenek elsajátítani tökéletesen a beszédet. Tehát egy sufniba elzárt gyerek, akihez életében nem szóltak emberi szavakon szintén csak artikulálatlan hangokkal, mutogatással tudja kifejezni, hogy mit akar.

Így tanulja meg a szavakat
Azzal, hogy beszélünk babánkhoz, megtanítjuk az adott nyelv szavaira is. – Nézd itt a labda. Ez a labda. A labda gurul. Szép piros a labda. A baba fejében, pedig összeáll a kép, hogy anyu ezt a valamit labdának hívja, mert ezt emelte fel (nézd itt a … …), erre mutatott rá ( ez a …), ez jött felém (gurul a …), stb. Tehát elhangzik egy tárgyra vonatkozóan sokszor, különböző helyzetekben ugyanaz a szó, LABDA.

A baba rájön, hogy ha azt mondja egöá, akkor nem biztos, hogy megkapja a labdát. Idővel egyre hasonlóbb variációkat hoz létre, mert figyeli anyu, apu száját, hogy is mozog, mikor kimondja a szót, de neki még csak így megy, hogy babda. Erre már felcsillan a szülők szeme. – Igen ez labda! - mosolyognak a babára. A picúr érzi, hogy megjutalmazták, büszkék rá és tovább próbálkozik, míg csöppnyi szája meg tudja formázni pontosan a szavakat.

A baba agya felépíti a rendszert
Velünk született nyelvelsajátítási szerkezet van a kobakunkban. Ez azt jelenti, hogy a gyerek beszédtanulás közben nem csak egyszerűen utánoz, hanem a nyelvi rendszer praktikáit is próbálja elcsenni. Agyának nyelvi feldolgozó és létrehozó területe megpróbál felépíteni és működtetni egy rendszert, ami az adott nyelvtanra érvényes.

Eleinte rosszul ragoz, vagy csak túl logikusan gondolkozik?
Ezt a próbálkozást bizonyítja az is, ami gyerekkorban nagyon gyakori, hogy rosszul ragoz szavakat. Az agy ugyanis hozzászokott ahhoz, hogy pl. fa – többes szám- fák, akkor biztos ló – többes szám- lók. Ezt a formát, ezt a szót, hogy pl. lók nem hallhatta a környezetében, tehát biztos, hogy az ő kis logikája hozta létre. Mikor észreveszi a gyerkőc, hogy ez a próbálkozás nem sikeres, akkor javít és rátalál a helyes formára. Kérem, ilyenkor ne jajj, de butázzuk le őt, hisz csak alkotni próbál.

Hogyan segíthetünk a fejlődésében?
Az anyukák sokszor ösztönösen ún. dajkanyelven beszélnek gyermekükhöz, ami azt jelenti, hogy lassabban, egyszerűbben fogalmazva, sokszor ismételve, dallamosan beszélnek. Ez nagyon jó!

A baba a ritmust nagyon szereti, hisz gondoljunk bele a pocakunkban mennyi ütem, ritmus, dallam vette körül (az anya szívdobogása, stb). Ezért tanácsolom többek között a mondókákat, gyermekdalokat, énekes játékokat is. Persze ne essünk át a ló túloldalára sem, ne kántálva-énekelve mondjunk mindent.
A dajkanyelv azonban nem gügyögés a babához pöszítve! Ha azt mondom neki: - Edé ed kisz papjikát - milyen jogon várom el tőle, hogy ő helyesen mondja? Így tanítottam. Én neveltem pöszévé szándékosan - persze a pöszeség egyébként is létrejöhet.

A nyelv- és beszédfejlődés részese a mozgás, a gondolkodás, a figyelem, az emlékezet, valamint más készségek is. Ezek fejlesztése – az adott életkornak megfelelően – szintén segítik a beszédfejlődést. Tudnunk kell, hogy csak az beszélhet jól, aki jól is hall, jó a beszédészlelése, beszédértése.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: Freepik

Címkék: baba, beszélni tanul, beszéd, nyelv, dajkanyelv

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 egyszerű játék, amivel segítheted gyermeked beszédfejlődését - Mire figyelj oda szülőként? Logopédus tanácsai

A beszédkészség és az önbizalom szorosan összefügg. A környezet ösztönzése, aktív közreműködése nélkül a gyermek sohasem tanulná meg az anyanyelvét.

tovább a cikkre
Miért sír a baba? A sírásfajták megkülönböztetése

A kisbaba sírásának mindig oka van. A sírásával mindig valami kellemetlen érzését hozza a tudomásunkra. Amikor ráhangolódunk a sírására, hamar megtanuljuk azt is, hogyan tudjuk megnyugtatni.

tovább a cikkre
Hogyan érzi magát a baba? Az arca elárulja

Az első évben a baba mimikai jelzéseit könnyű megtanulni, felismerni, mivel megfigyelések szerint ekkor még kevesebb arckifejezése van, mint a későbbiekben. Ráadásul ezek teljesen spontán jönnek, nincs bennük semmi mesterkéltség.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza