Mi történik, ha túladagolod a D-vitamint? Egy pánikkeltő Facebook-bejegyzés kapcsán utánajártunk az igazságnak

Iveszics Tünde

Gyerek fejlődése

Iveszics Tünde


Mi történik, ha túladagolod a D-vitamint? Egy pánikkeltő Facebook-bejegyzés kapcsán utánajártunk az igazságnak Napok óta kering a Facebookon egy bejegyzés, a D-vitamin túladagolásáról, ami elég nagy riadalmat keltett a kisgyermekes szülők között és amit állítólag egy védőnő tett közzé. Megkérdeztük védőnő szakértőnket, Iveszics Tündét, mi a véleménye a témában.

Napok óta kering az egyik közösségi oldalon egy bejegyzés, ami elég nagy riadalmat keltett a kisgyermekes szülők között és amit állítólag egy védőnő tett közzé. Megkérdeztük védőnő szakértőnket, Iveszics Tündét, mi a véleménye a témában.

Ha tagja vagy kisgyerekes csoportoknak vagy van kisgyermekes ismerősöd a Facebookon, akkor a napokban bizonyára belebotlottál te is abba a felháborodott posztba, melyet látszólag egy védőnő írt (bár sem aláírás, sem a posztoló Facebook-profilja nem szerepelt benne), és amely a D-vitamin májkárosító hatásáról szól. Az üzenetet sokan kérdezés és kételkedés nélkül megosztották, mi azonban igyekeztünk utánajárni, mi lehet az igazság.

A kérdéses posztot változtatás nélkül köszönjük (a D-vitamin márkanevét kihagyva), alatta pedig védőnő szakértőnk véleményét olvashatod.
 

Az interneten keringő poszt a D-vitamint rosszul adagoló anyukákról


"Sziasztok Anyucik!
Az új körzetemben találkoztam egy megdöbbentő esettel, tanulság képpen elmesélném Nektek. Adott az xxx D vitamin, az a kiszerelése aminek nem csepegtetős az üveg vége, hanem pipettát adnak mellé. Az egyik gyerekorvos egy konferencián olyan esetről hallott, ahol egy anyukának a gyógyszertárban azt mondták,hogy az egy csepp az egy pipettányi. Így kezdte adagolni a csecsemőjének, májelégtelenség és májátültetés lett a vége. Ezen megdöbbenve, gondoltuk megkérdezgetjük az anyukákat, ki hogy adagolja a D vitamint. Az első megkérdezett édesanya is rosszul adagolta. Neki is így mutatták a gyógyszertárban. Rögtön beutalót kapott a Bókayba. Az 1 éves kisfiú veséje már károsodott!! Beszéltem az anyukával, a kórházban többen is vannak, akik így adagolták. Figyeljetek erre oda. Egy pipetta az nem 1 csepp. Legalább 10 csepp. Ezt minden nap adagolni, súlyos, maradandó károsodást okozhat!!!"
 

Védőnő szakértőnk válasza: Mire jó a D-vitamin? Mi történik, ha túladagoljuk?


"A D-vitamin (ami tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag), a szervezet számára nélkülözhetetlen. Egyik fontos feladata a csontok egészséges felépítésének, működésének biztosítása, de ma már az is köztudott, hogy szerepe van a betegségek megelőzésében, sőt, izmaink teljesítőképességére is hat.



Ezt a vitamint a szervezet, illetve a bőr állítja elő napfény hatására, de elenyésző mértékben táplálékokkal is bevihető (például a különböző zsírosabb halakkal, halmájolajakkal, vagy vitaminozott élelmiszerekkel). Elvileg elegendő vitamin képződik, ha a napsütéses, tavasztól késő őszig tartó időszak déli óráiban körülbelül 15-20 percet éri a nap az arcot és a fedetlen végtagokat.

Hazánkban csecsemőknél és kisgyermekeknél 2 éves korig szükséges és kötelezően ajánlott is a folyamatos pótlása. Alapvetően kétféle D-vitamint ismerünk: D2- és D3-vitaminokat, a kettő közül a D3 hatékonyabb, ezt kapják a babák és kisgyermekek is.

Az ajánlás alap esetben 1 csepp. D-vitamin hiányában alakul ki a rachitis (más néven angolkór), ami a csontok ellágyulásához vezet, mivel a kalcium nem képes beépülni a csontokba (és persze a fogakba sem).

Amit érdemes tudni, hogy a nemzetközi ajánlás a napi 1 csepp, amiben 500 NE vitamin van. Az egy pipettányi adagba pedig kb. 40 cseppnyi mennyiség kerül. Kiszámolható, ha valaki ezt az adagot kapja, akkor 40 szeres dózist kap, vagyis 20 000 NE kerül a szervezetébe.

Ez nyilván hosszabb távon - hónapokig adagolva - káros lehet, hiszen az a vér kalciumszintjének radikális megemelkedéséhez vezet, annak minden következményével együtt. A túladagolás az általános tüneteken kívül (például fáradékonyság, székrekedés, fokozott vizeletürítés, izomgyengeség) megterhelheti a veséket, valamint kalcium rakódhat le a lágyszövetekben, de igazán komoly vizsgálati eredményeket e téren nem találtam.

A pontos adagolást egyes D3-vitaminoknál már a dobozon feltüntetik, de a betegtájékoztató mindenképpen tartalmazza.

A gyermekorvosok és a védőnők is folyamatosan kérdeznek rá az adagolásra, így elvétve fordulhat elő a hosszabb ideig tartó túladagolás.

Védőnőként sem én, sem a kolléganőim nem találkoztak még túladagolással. Az említett esetben talán a szülő figyelmetlensége okozhatta a problémát, amiben közrejátszhatott a nem megfelelő kommunikáció is."

Az egyik megosztás alatt egyébként egy nyugdíjas gyógyszerész is megszólalt és kétségbe vonta a bejegyzés hitelességét:

A fenti "megdöbbentő" eset leírását a gyógyszertári asszisztensek és gyógyszerészek nevében a szakma vádelmében VISSZAUTASÍTOM. Ilyen információt sok-sok évi tanulás és szakmai eskütétel birtokában egy felelős szakember NEM mond! A VÉDŐNŐ, akinek a körzetében az eset állítólag megtörtént, elsősorban nevezze meg saját magát, nevezze meg a helyet, a gyógyszertárat, ahol ez az állítólagos eset történt. Kutassák fel a személyt, akitől az állítólagos információ származik.

Ennek hiányában nincs miről beszélni! Ne hirdessünk "eseteket" a lakosság riogatására, a szakma lejáratására hiteles forrás nélkül! A magyar gyógyszerész és asszisztens-képzés van olyan magas színvonalú, hogy aki az első kémiai labor-gyakorlat után nem tudja, hogy mennyi az egy csepp, annak esélye sincs, hogy majd sok évi tanulás után betegek közelébe jusson! V... Attiláné-nyugdíjas gyógyszerész


Ez is érdekelhet!
Mennyi a D-vitamin ajánlott adagja babáknak, gyerekeknek, felnőtteknek? Mi történik, ha túladagolod? »

Fotó: Freepik/Awesomecontent

Iveszics Tünde

Gyerek fejlődése

Iveszics Tünde


2019.03.14