"A bébikomp soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem javasolt" - Így érvel a gyógytornász a bébikomp ellen

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Miért káros a bébikomp, és hogyan hátráltatja gyermeked fejlődését? Gyógytornász fejtette ki érveit és a bébikomp hatását a gyerek mozgásfejlődésére. Sok szülő - részben kényelmi szempontból is - előnyben részesíti a bébikompot, pedig a gyógytornászok szerint leginkább csak ártanak vele gyermeküknek. Hogy miért nem jó a bébikomp, és hogyan hátráltatja gyermeked fejlődését? Olvasd el a gyógytornász érveit.

Nemrégiben Zsíros Brigitta gyógytornász fejtette ki a Facebook-oldalán, hogy miért olyan káros a bébikomp egy kisgyermeknek, írásán pedig rengeteg szülő háborodott fel.
 

A bébikomp soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem javasolt - Gyógytornász érvei


Miért gondolják a szülők, hogy a bébikomp jó?
A leggyakoribb érvek:
- a bébikomp azt a látszatot kelti, hogy babánk biztonságban van, nem eshet el, nem üti meg magát
- az eszköz látszólag segíti a járást
- babánk zenélő, vidám játékokkal mosolyogva, boldogan szórakozik benne
- ebből nem mászik ki, van időnk legalább vécére elmenni anélkül, hogy azon aggódnánk, mit csinál a gyermekünk



Valójában azonban (az utolsó két érv ellenére is) sokkal többet ártunk vele!
- babánk nem fejleszti az egyensúlyát
- nem erősödnek meg a medence stabilizáló izmok, amik miatt késhet a magabiztos, önálló járás
- instabilabb lehet a járás, lépcsőzés
- gyermekünk nem tanul meg popsit kitolva "szépen" fenékre esni vagy kezére támaszkodni, így a sérülések nagyobbak és gyakoribbak lehetnek
- a bébikomp egy járáshoz nem elég erős gerincet kényszerít függőlegesbe, ahelyett, hogy tovább erősítené a mászással
- később számos csípő és/vagy gerinc túlterhelést okozhat a rosszul megtanult járásminta miatt
- teljesen mellőzi a funkcionális járást, hiszen a gyermek sokszor lábujjhegyen löki magát
- a túl korai, erőltetett járás - a még aktív talpi fogóreflexek miatt - nehezíti a baba talajfogását, egyensúlyát, megfelelő terhelését
- a gyermek nem látja a lábát "járás" közben, ez pedig tovább nehezíti a megfelelő járáskoordinációt

A fenti érvek miatt arra kér minden szülőt, hogy ne használjon bébikompot gyermekénél.

Sokan támadták a posztjáért
Ahogy az lenni szokott, bejegyzéséért kapott hideget-meleget a követőitől, a legtöbben azt vetették a szemére, hogy az ő gyermeküknek bizony semmi baja nem lett a bébikompozástól - sőt, annak idején velük is használta az édesanyjuk, és nekik sincs semmi bajuk.
 

Így hátráltatja a bébikompozás a gyermek megfelelő fejlődését - Testrészek szerint


Részben a negatív kritikákra válaszul, részben pedig további szakmai indoklásként a gyógytornász egy újabb Facebook-posztban azt is részletesen kifejtette és egy videóból kivágott képernyőfotókkal illusztrálta, hogy pontosan mi az, ami rendellenesen fejlődik, ha a babát bébikompba kényszerítjük.

1. Boka
Jobb lábát erősen kifelé fordítja, ami nem a bébikomp hibája! Valószínűleg aszimmetrikus kúszása volt, és ezt a lábát kirakta oldalra a mászás során is.
Néha a jobb lábával is, de a ballal végig lábujjhegyen jár. Ez túlterheli a vádlit, beszűkül a boka mozgása - hiszen túl sokat van pipiskedve, nehéz lesz az ellenkező irány - a pipálás.

Ez mind az izmokat, mind a lábfej ízületeit érinteni fogja. Nem tanul meg egyenletesen terhelni, nagyon könnyen kialakul a lúdtalp, és a rossz járásminta - vagyis nem a sarkát letéve fog járni később sem, ha már alkalmas lenne rá az izom/ ízület, ezt külön meg kell tanítani neki.



Miért baj ez?
Ha nem jól terhel, nincs megfelelő talpi boltozata akkor nem tudja megfelelően elnyelni a talajreakciós erőket járás közben. Vagyis minden lépés során nagyobb terhelést kap az összes ízülete: térde, csípője gerince. Mondhatni nagyobb ütés éri a testet. Persze ez picike, de sok kicsi sokra megy.

Ráadásul a lúdtalp egy befelé forduló irányt generál az egész alsó végtagban. Ez a térdben egy O vagy X lábat eredményez, a csípő helyzetétől függően. Esetünkben ez a baba inkább X lábas lesz. Erről talán nem kell mesélnem, hogy ezek a deformitások sokkal nagyobb nyíró erőket okoznak a térdben - majd 50 éves korodra. (A befelé forduló alsó végtag pedig a medence előre billentését vonja maga után, de erről majd a medencénél.)

A gerinc alsó csigolyáit terheli
Összességében az egész előre terhelt testsúly a gerinc alsó csigolyáira ró plusz terhet, hiszen a súlyvonal nem a megszokott helyeken halad át. Úgy is mondhatnám, hogy nem azon a vonal mentén húz lefelé minket a gravitáció, mint amihez a szervezetünk anatómiai szempontból is alkalmazkodott, vagyis ahol ennek megfelelően vastagabb a porckorong.

Ha izom szempontból nézzük, a vádli erősen túlterhelődik, rövidül, mindeközben egész más funkcióban működnek az izmaink  járás során, mint amikor előre húzom magam. A legfontosabb példa az elülső lábszár izom (tibialis anterior), aminek fékezni kellene a lábszárunk előre "dőlését" a járás során. Ezt itt egyáltalán nem teszi, ezzel pedig a boka egyik fő stabilizátora lesz gyengébb.

Rontja a lúdtalpat
Az emberek jelentős részénél ez az izom nagyon gyenge, és kompenzációval tudják csak kivitelezni a boka felhúzását. Ez tovább rontja a lúdtalpat, mivel ez az izom emelné a boltozatot, ha megfelelően működne.

Amint látjuk, izomzatilag és ízületileg is többszörösen a lúdtalp és a gerinc fokozott terhelése felé haladunk. És ez még csak a boka!
(Az aszimmetrikus lábujjhegyezés hátterében pl. medence aszimmetria, csípőficam, végtaghossz rövidülés, vagy a kifelé forduló láb miatti eltérő terhelés állhat- vagy ezek kombinációja)

2. Csípő
Bevonalkáztam a gerinc mentén és a comb mentén egy-egy vonalat, rajzoltam oda egy szöget. Ezek a vonalak az állás során nagyjából egyenesek, vagy legalábbis ahhoz közelítenek. A képen jól látszik, hogy elég erősen hajlított helyzetű a csípőízület!



Ez már önmagában azt eredményezi, hogy rövidülni fog a csípőhorpaszizom, ami rengeteg kisugárzó jelet ad lágyékba, kismedencébe, csípőbe! A rövidült csípőhorpasz előre billenti a medencét, előrefelé húzza a súlyvonalat, így, ha a lábujjhegy nem lett volna elég, innen is abba az irányba húzó hatások érik a derekat.

Fokozott ágyéki görbület
Az előrebillentett medence ugyanis fokozza az ágyéki görbületet (lumbalis lordosis), ez pedig erőteljesebben terheli a csigolyákat, elősegítve a porckorong degenerációját és számos derékfájásnak a táptalaja is. Ráadásképpen, mivel az előre billentett medence a befelé forduló lábat fokozza, ez térd deformitásokat és lúdtalpat eredményez. Oda- vissza hatnak egymásra.

Az előrebillentett medencén megváltozik az izmok lefutása, ezáltal a medencét stabilizáló izmok kevésbé tudnak működni. Emiatt, és a befelé forduló láb miatt pedig más izmok kerülnek előnyös helyzetbe, és azok túlterhelésével más izmokból fog a stabilizáció megtörténni.

Az esetek többségénél a gyerekek csak befelé csavart lábbal tudnak egy lábon állni. Ez azt jelenti, hogy kompenzációkra van szüksége, mert a medence stabilizációja nem érvényesül. Ez azért gond, mert a járás során folyamatosan egy lábon állunk - egyiken, másikon, felváltva. Tehát ez az, ami minden lépéssel nem megy neki, a bébikomp miatt jó erősen berögzül a rossz járásminta. Ez pedig további csípőterheléses problémát (kopás, fájdalmak) okozhat.

Nem tud stabilan állni
Nagyon sok esetben látni a bébikompban lévő gyerekeknél, hogy nagyon nagy terpeszben állnak, ez szintén arra utal, hogy nem tudja magát stabilan megtartani, szüksége van egy sokkal nagyobb alátámasztásra, és sokkal hatékonyabban kell bekapcsolnia a kompenzáló izmokat. Ezt a fotón látható baba nem csinálja, ő annyira előre dől, hogy nincs szüksége a terpeszre.

Mivel a csípője szinte egyáltalán nem kerül hátra, mert az előre dőlt törzse miatt vagy hajlítva tartja, vagy kvázi nullára, azaz neutrális helyzetbe hozza vissza, de hátra nem kerül, a farizom munkája elkezd csökkenni a járás során. A fokozott lordosis miatt túlterhelés alá került ágyéki izmok pedig könnyen átveszik a farizom munkáját.

Klasszikus eset, hogy valakinek rövidültek az ágyéki izmai, és "nem hajlik" a dereka. Szintén tipikus, hogy túlműködnek az ágyéki izmok, és alulműködik vagy gyenge a farizom. A gyenge farizom nem tudja stabilizálni az úgynevezett SI ízületet (csípő-keresztcsonti ízület), ami nálam a rendelőben a leggyakoribb indok a derékfájdalmak esetében. (Ilyenkor egész alul, egész lent fáj)

3. Gerinc
Már említettem a túlterhelt ágyéki izmokat, a fokozott lordosist és ezek hatásait. Jól látszik, mennyire előre dől a baba.



4. Vállak
A baba láthatóan teljesen előre dől, folyamatosan támaszkodik a karjain. A vállai előre esnek, ez feszes mellizmokat, a lapockák rossz helyzetét, a felhúzott vállak pedig feszes csuklyás izmokat eredményeznek. Amit pont ebbe az irányba fog terhelni az ülő életmódja során már az iskolában is. Rossz váll- vállövi ritmust rögzít be, kompenzációkat idéz elő és elősegíti a vállak kopását, recsegését. A feszes csuklyás izom korlátozza a nyak mozgását, nyak- és fejfájásokat idézhet elő.



A fejét csak néha feszíti hátra, ez nála kisebb mértékben ugyan, de szintén az ülő életmód során kialakuló előre helyezett fejtartást, hátul pedig feszes tarkó izmokat alapoz meg. (érdekesség: a tarkó izmok a szem fókuszálását befolyásolják)

Amint az köztudott, minden visszahat mindenre: ha elöl a válla, húzza előre a fejét is, ha a feje elöl a derekát is terheli, ha a dereka akkor a nyaka is rosszabb és így tovább oda-vissza, fölfelé-lefelé.

Nem tud önerőből járni!
Ez a baba egyáltalán nem alkalmas arra, hogy önerőből egyetlen lépést is tegyen, a gerincét nem tudja egyenesen megtartani hozzá. A videón és a képernyőfotón is nagyon szépen látszik, hogy készül fel az indulásra: előre dől, megfeszíti a hátát, feltolja a fenekét, lábujjhegyre áll megfeszíti a csípőjét és elindul.



Esetünkben elég sok helyen, elég komoly túlterhelést és kompenzációt alapoz meg ezzel a tartással és mozgással. Ezek egyébként is a leggyakoribb eltérések, amik bébikomp nélkül is jelentős terhelésnek vannak kitéve például a sok ülés miatt - ezzel viszont további plusz terhelést kapnak már gyerekkorban.

Nehéz vizsgálni a hatásait
Úgy gondolom, bár a fentiek egyértelműek, a bébikomp káros hatásait vizsgálni kutatás szempontból elég nehéz, mert az ülő életmódunk is ezeket az eltéréseket eredményezi, így a kontroll csoport nem lenne releváns. Vagyis aki soha nem bébikompozott, annak is lehetnek hasonló panaszai, és nem fog szignifikáns különbség kirajzolódni.

A fájdalmak ráadásul csak évekkel később jelentkeznek, ugyanakkor az ezt megelőző eltérések és kóros terhelések (csípő ízület, boka, medence, vállak stb.) már gyerekkorban is láthatóak - sokszor laikusok által is, azért szülőként ebből a szempontból is nagyon fontos az odafigyelés.

Olvasd el ezt is!
Mezítláb vagy kiscipőben járjon otthon a baba? Ezt javasolja Kovács Andrea gyermek gyógytornász »


Forrás, fotók: Facebook/Zsíros Brigitta gyógytornász (engedéllyel!)
Kezdőfotó: Unsplash/Jimmy Conover

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2020.10.21