Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére - Mi okoz leggyakrabban depressziót egy férfinál?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére - Mi okoz leggyakrabban depressziót egy férfinál? Milyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak? Terjedelmes kutatási anyag támasztja alá, hogy az anyai depresszió többszörösen negatív hatással van a gyermekek egészségére és fejlődésére. Ezzel szemben igen csekély információs anyag áll rendelkezésre az apáknál kialakuló problémával kapcsolatban, derült ki a New York Egyetem orvosi karának kutatásából, mely a Maternal and Child Health Journal című folyóiratban jelent meg.

A szülők depressziója nagy hatással van az utódokra
2011 vége felé a kutatás vezetője, Michael Weitzman gyermekgyógyász professzor társaival együtt első ízben fedezte fel, hogy a depressziós apák gyermekeinek körében több a mentális probléma. Ahol egyik szülő sem mutatott depresszív tüneteket, ott a gyerekek 6 százaléka szenvedett ettől a betegségtől. Ahol az apa volt érintett, ott 15 százalékban, ahol az anya, ott 20 százalékban fordult elő a gyerekek megbetegedése. Mindkét szülő depressziója esetén az utódok 25 százalékánál jelentek meg a tünetek.

Az apák szerepe is nagyon fontos a gyermek életében
- A korábbi tanulmány eredménye, mely szerint több a mentális gondokkal küzdő gyerek az apa depressziója esetén, nem volt meglepő. Jelentőségteljes azonban a tény, hogy korábban nem foglalkozott ezzel nagyobb léptékű kutatás. Továbbá figyelemre méltó az is, hogy mindkét szülő mentális betegsége esetén a gyerekek negyede maga is gondokkal küzd - mondta el Weitzman. Azt is megjegyezte, hogy az eredmények rávilágítottak arra, milyen fontos, hogy "beazonosítsák az apák szerepét a gyermekek és a család életében az orvosi és törvényhozási gyakorlat szempontjából".

Hogyan hat az apák mentális állapota a gyerekekre?
A szerzők szerint tovább kell kutatni, hogy az apák mentális állapota miként hat gyermekeink egészségére, valamint a humán és egészségügyi szolgáltatások struktúrájára, hogy hatékonyan lehessen kezelni a depressziós és más mentális betegségekkel küzdő családfőket. Az első lépés az, hogy mely réteg kockázata a legmagasabb, ezért is vágtak bele a jelen kutatásba. 

A szóban forgó kutatás során 7247 olyan családokat vizsgáltak, ahol apa, anya és gyerekek együtt éltek. Feltérképezték azon apák jellemvonásait, akik minden mástól függetlenül esélyesebbnek tűntek a depresszióra. 6 százalékuknál lehetett arra következtetni, hogy kialakult náluk a betegség. Korábban széles körben alkalmazott módszerekkel mérték fel a családtagok testi és lelki egészségi állapotát, továbbá a család egyéb jellemzőit, mint például a szülők életkorát, származását, iskolázottságát, a gyerekek életkorát.



Mi okozza az apák depresszióját?
Az ebből származó adatokból kiderült, hogy a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók az apák körében előforduló depresszióval: - szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest)
- beteg gyermek (1,4-szeres)
- depressziós anya (5,75-szoros)
- az apa testi betegsége (3,31-szoros)
- illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres).
Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Oda kell figyelni az apákra is!
 - Az eredményekből láthatók, hogy melyek azok a tényezők, amik segítségével be lehet azonosítani az apákat, akiket esetleg nem árt kivizsgálni. Úgy véljük, a kutatás kiemelkedő jelentőségű, tekintve a jelen gazdasági helyzetet, és az egyre növekvő mértékű munkanélküliséget - állapította meg Dr. Weitzman. - Az is súlyos aggodalomra ad okot, hogy az anya depressziója is szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az apa betegsége vagy állásnélkülisége. Az apák igen fontos szerepet játszanak a gyerekek és családok életében, de rendszeresen megfeledkeznek róla a gyermekvédelmi munka során. Reméljük, a felfedezés nyomán új módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség, hogy felismerjék és kezeljék a depressziós apákat.

Forrás: Maternal and Child Health Journal
Fotó: Freepik

 

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2013.07.03