Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére - Mi okoz leggyakrabban depressziót egy férfinál? - Szülők Lapja

Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére - Mi okoz leggyakrabban depressziót egy férfinál?

Szülőklapja képMilyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak?

Szerző: Szülők lapja
2013-07-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Terjedelmes kutatási anyag támasztja alá, hogy az anyai depresszió többszörösen negatív hatással van a gyermekek egészségére és fejlődésére. Ezzel szemben igen csekély információs anyag áll rendelkezésre az apáknál kialakuló problémával kapcsolatban, derült ki a New York Egyetem orvosi karának kutatásából, mely a Maternal and Child Health Journal című folyóiratban jelent meg.

A szülők depressziója nagy hatással van az utódokra
2011 vége felé a kutatás vezetője, Michael Weitzman gyermekgyógyász professzor társaival együtt első ízben fedezte fel, hogy a depressziós apák gyermekeinek körében több a mentális probléma. Ahol egyik szülő sem mutatott depresszív tüneteket, ott a gyerekek 6 százaléka szenvedett ettől a betegségtől. Ahol az apa volt érintett, ott 15 százalékban, ahol az anya, ott 20 százalékban fordult elő a gyerekek megbetegedése. Mindkét szülő depressziója esetén az utódok 25 százalékánál jelentek meg a tünetek.

Az apák szerepe is nagyon fontos a gyermek életében
- A korábbi tanulmány eredménye, mely szerint több a mentális gondokkal küzdő gyerek az apa depressziója esetén, nem volt meglepő. Jelentőségteljes azonban a tény, hogy korábban nem foglalkozott ezzel nagyobb léptékű kutatás. Továbbá figyelemre méltó az is, hogy mindkét szülő mentális betegsége esetén a gyerekek negyede maga is gondokkal küzd - mondta el Weitzman. Azt is megjegyezte, hogy az eredmények rávilágítottak arra, milyen fontos, hogy "beazonosítsák az apák szerepét a gyermekek és a család életében az orvosi és törvényhozási gyakorlat szempontjából".

Hogyan hat az apák mentális állapota a gyerekekre?
A szerzők szerint tovább kell kutatni, hogy az apák mentális állapota miként hat gyermekeink egészségére, valamint a humán és egészségügyi szolgáltatások struktúrájára, hogy hatékonyan lehessen kezelni a depressziós és más mentális betegségekkel küzdő családfőket. Az első lépés az, hogy mely réteg kockázata a legmagasabb, ezért is vágtak bele a jelen kutatásba. 

A szóban forgó kutatás során 7247 olyan családokat vizsgáltak, ahol apa, anya és gyerekek együtt éltek. Feltérképezték azon apák jellemvonásait, akik minden mástól függetlenül esélyesebbnek tűntek a depresszióra. 6 százalékuknál lehetett arra következtetni, hogy kialakult náluk a betegség. Korábban széles körben alkalmazott módszerekkel mérték fel a családtagok testi és lelki egészségi állapotát, továbbá a család egyéb jellemzőit, mint például a szülők életkorát, származását, iskolázottságát, a gyerekek életkorát.Mi okozza az apák depresszióját?
Az ebből származó adatokból kiderült, hogy a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók az apák körében előforduló depresszióval: - szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest)
- beteg gyermek (1,4-szeres)
- depressziós anya (5,75-szoros)
- az apa testi betegsége (3,31-szoros)
- illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres).
Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Oda kell figyelni az apákra is!
 - Az eredményekből láthatók, hogy melyek azok a tényezők, amik segítségével be lehet azonosítani az apákat, akiket esetleg nem árt kivizsgálni. Úgy véljük, a kutatás kiemelkedő jelentőségű, tekintve a jelen gazdasági helyzetet, és az egyre növekvő mértékű munkanélküliséget - állapította meg Dr. Weitzman. - Az is súlyos aggodalomra ad okot, hogy az anya depressziója is szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az apa betegsége vagy állásnélkülisége. Az apák igen fontos szerepet játszanak a gyerekek és családok életében, de rendszeresen megfeledkeznek róla a gyermekvédelmi munka során. Reméljük, a felfedezés nyomán új módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség, hogy felismerjék és kezeljék a depressziós apákat.

Forrás: Maternal and Child Health Journal
Fotó: Freepik

 

Címkék: depressziós, apa, anya, hangulat, gyermek fejlődése

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az apák szerepe a gyermeknevelésben

A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben – derül ki egy új tanulmányból.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre
Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat!

Az apákat csak akkor hívják, „ha a gyerek meg fog bukni, ki akarják rúgni, romlik a teljesítménye, vagy a magatartásával vannak bajok, ezért alakul ki a negatív kapcsolat. Pedig az apa hatása az iskolai teljesítményre akkor érződik leginkább, ha már a kezdetektől részt vesz a gyermek mindennapjaiban - állítja egy új tanulmány.

tovább a cikkre
Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba

Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza