2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére - Szülők Lapja

Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére


Milyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak?

Szerző: Szülők lapja
2013-07-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Terjedelmes kutatási anyag támasztja alá, hogy az anyai depresszió többszörösen negatív hatással van a gyermekek egészségére és fejlődésére. Ezzel szemben igen csekély információs anyag áll rendelkezésre az apáknál kialakuló problémával kapcsolatban, derült ki a New York Egyetem orvosi karának kutatásából, mely a Maternal and Child Health Journal című folyóiratban jelent meg.

A szülők depressziója nagy hatással van az utódokra
2011 vége felé a kutatás vezetője, Michael Weitzman gyermekgyógyász professzor társaival együtt első ízben fedezte fel, hogy a depressziós apák gyermekeinek körében több a mentális probléma. Ahol egyik szülő sem mutatott depresszív tüneteket, ott a gyerekek 6 százaléka szenvedett ettől a betegségtől. Ahol az apa volt érintett, ott 15 százalékban, ahol az anya, ott 20 százalékban fordult elő a gyerekek megbetegedése. Mindkét szülő depressziója esetén az utódok 25 százalékánál jelentek meg a tünetek.

Az apák szerepe is nagyon fontos a gyermek életében
- A korábbi tanulmány eredménye, mely szerint több a mentális gondokkal küzdő gyerek az apa depressziója esetén, nem volt meglepő. Jelentőségteljes azonban a tény, hogy korábban nem foglalkozott ezzel nagyobb léptékű kutatás. Továbbá figyelemre méltó az is, hogy mindkét szülő mentális betegsége esetén a gyerekek negyede maga is gondokkal küzd - mondta el Weitzman. Azt is megjegyezte, hogy az eredmények rávilágítottak arra, milyen fontos, hogy "beazonosítsák az apák szerepét a gyermekek és a család életében az orvosi és törvényhozási gyakorlat szempontjából".

Hogyan hat az apák mentális állapota a gyerekekre?
A szerzők szerint tovább kell kutatni, hogy az apák mentális állapota miként hat gyermekeink egészségére, valamint a humán és egészségügyi szolgáltatások struktúrájára, hogy hatékonyan lehessen kezelni a depressziós és más mentális betegségekkel küzdő családfőket. Az első lépés az, hogy mely réteg kockázata a legmagasabb, ezért is vágtak bele a jelen kutatásba. 

A szóban forgó kutatás során 7247 olyan családokat vizsgáltak, ahol apa, anya és gyerekek együtt éltek. Feltérképezték azon apák jellemvonásait, akik minden mástól függetlenül esélyesebbnek tűntek a depresszióra. 6 százalékuknál lehetett arra következtetni, hogy kialakult náluk a betegség. Korábban széles körben alkalmazott módszerekkel mérték fel a családtagok testi és lelki egészségi állapotát, továbbá a család egyéb jellemzőit, mint például a szülők életkorát, származását, iskolázottságát, a gyerekek életkorát.

Mi okozza az apák depresszióját?
Az ebből származó adatokból kiderült, hogy a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók az apák körében előforduló depresszióval: szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest), beteg gyermek (1,4-szeres), depressziós anya (5,75-szoros), az apa testi betegsége (3,31-szoros), illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres). Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Oda kell figyelni az apákra is!
 - Az eredményekből láthatók, hogy melyek azok a tényezők, amik segítségével be lehet azonosítani az apákat, akiket esetleg nem árt kivizsgálni. Úgy véljük, a kutatás kiemelkedő jelentőségű, tekintve a jelen gazdasági helyzetet, és az egyre növekvő mértékű munkanélküliséget - állapította meg Dr. Weitzman. - Az is súlyos aggodalomra ad okot, hogy az anya depressziója is szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az apa betegsége vagy állásnélkülisége. Az apák igen fontos szerepet játszanak a gyerekek és családok életében, de rendszeresen megfeledkeznek róla a gyermekvédelmi munka során. Reméljük, a felfedezés nyomán új módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség, hogy felismerjék és kezeljék a depressziós apákat.

Forrás: Maternal and Child Health Journal

Címkék: depressziós, apa, anya, hangulat, gyermek fejlődése

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Az apák szerepe a gyermeknevelésben

A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben – derül ki egy új tanulmányból.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre
Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat!

Az apákat csak akkor hívják, „ha a gyerek meg fog bukni, ki akarják rúgni, romlik a teljesítménye, vagy a magatartásával vannak bajok, ezért alakul ki a negatív kapcsolat. Pedig az apa hatása az iskolai teljesítményre akkor érződik leginkább, ha már a kezdetektől részt vesz a gyermek mindennapjaiban - állítja egy új tanulmány.

tovább a cikkre
Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba

Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza