7 szuper ötlet, hogy gyermeked fontosnak, különlegesnek érezze magát - Akkor is, ha elfoglalt szülő vagy

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


7 szuper ötlet, hogy gyermeked fontosnak, különlegesnek érezze magát - Akkor is, ha elfoglalt szülő vagy Hogyan érezhetik a gyerekek, hogy fontosak a szüleik számára? Hogyan éreztetheti egy elfoglalt, sokat dolgozó szülő a gyermekével, hogy szereti és fontos neki? Pozitív gyermeknevelés tréner szakértő tippjei ahhoz, hogy gyermekünk boldog, elégedett legyen. Gondoltál már valaha arra, hogy: „Hiányt fog szenvedni valamiben is a gyermekem azért, mert dolgozó anyuka vagyok?” „Valamitől megfosztom őt?”
A válasz attól függ, miként vélekedsz erről. Sok boldog, sikeres ember nőtt fel dolgozó anya mellett.


Minden attól függ, hogy miként értékeljük ezt a körülményt. Minden ember maga dönti el, hogy a kihívások blokkot vagy motivációt képeznek az életében, erőként hatnak egy örömteli, és sikeres élethez.

Nem tagadva a dolgozó anyák küzdelmeit, és aggodalmait, hinni lehet abban, hogy ezen küzdelmek nem a gyermekek kárára vannak, hanem ők is előnyét látják ennek a helyzetnek.

A dolgozó, elfoglalt anyák gyermekei hiányt szenvednek?
Az csupán mítosz, hogy a dolgozó anyák gyermekei meg vannak fosztva azon dolgoktól, melyeket egy otthon lévő anya meg tud adni gyermekének. Sok, gyermekét otthon nevelő szülő van olyan elfoglalt, mint egy dolgozó anya. A gyermekek jól alkalmazkodnak az őket körül vevő körülményekhez, vagy átlátva az őket körül vevő rendszer gyengeségeit, megpróbálják a maguk számára kedvező módon manipulálni a helyzetet.

Ha bűnösnek érzed magad, hogy a gyermekedet megfosztod valamitől, esélyes, hogy ezt az érzést átvéve a gyermek tényleg úgy fogja megélni, hogy őt megfosztják valamitől. Egy áldozati szerepbe fognak helyezkedni a gyermek, vagy kihasználva a helyzetet speciális engedményeket és privilégiumokat akar majd  kikövetelni a szüleitől. Másrészről pedig, ha optimistán és bátran viszonyul ehhez a helyzethez a szülő, ezt a viszonyulást és hozzáállást veszi fel a gyermek is.

Számolj le ezekkel a hiedelmekkel és kezeld a helyzetet pozitív hozzáállással: „Ez most így van és próbáljuk meg a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből, próbáljuk meg a helyzet adta előnyöket és hasznokat kiaknázni.”

Pozitív hozzáállással az elfoglalt szülők gyermekei is megkaphatják, amire szükségük van
A legnagyobb ajándék, amit a gyermekednek adni tudsz, hogy egy pozitív kilátás és hozzáállás szemléletével ruházod fel gyermekedet, függetlenül attól, hogy milyen körülmények vannak – és minden élethelyzet, függetlenül attól, hogy milyen nehéz, jó lehetőséget ad a tanulásra és a fejlődésre. Koncentrálj arra, hogy, hogy a jelen helyzetben miként tudod – mint dolgozó anya – megadni a gyermekednek azt, hogy különlegesnek érezze magát. Az alábbi lehetőségek segíthetnek ebben.


 

7 tipp, hogy gyermeked fontosnak, különlegesnek érezze magát


1. Adj időt az ölelésnek!
Mindegy milyen elfoglalt vagy, néhány másodperced mindig van egy ölelésre. Egy nagy ölelés segít felemelni a lelket és megváltoztatni az egyén attitűdjét – a tiedet is és a gyermekedét is. Néha az ölelés a leghatásosabb módszer, hogy megállítsd a helytelen viselkedést. Próbáld ki legközelebb, ha te nem vagy jó passzban vagy épp a gyermeked nyűgösebb. Ölelj reggel és munka után, napközben, és amikor csak tudsz és természetesen adj ölelést a lefekvés előtt is. Mindketten különlegesnek fogjátok érezni magatokat!

2. Tartsatok minden héten családi üléseket!
Heti 20-30 perces befektetés hosszú távon nagyon kifizetődő. A gyermekek különlegesnek érzik magukat, ha meghallgatják őket és komolyan veszik gondolataikat, ötleteiket. Ez szinte azonnal megtérül. Hosszabb megtérülése ennek, hogy a napi problémákat is meg lehet oldani a családi ülések során. A gyermekek a segítségedre lesznek, hogy kialakítsátok a reggeli és esti rutint, valamint a házi munka felosztását. Csodálatos, hogy a gyermekek mennyivel nagyobb hajlandóságot mutatnak a szabályok és napi rutinok betartására, ha ők is részt vesznek azok kialakításában.

Szintén hosszú távú hatás, hogy a családi megbeszélések kapcsán fontos életvezetési és szociális készségeket sajátítanak el a gyermekek. Ezekre a hosszú távú hatásokra kell gondolni, melyek meg fogják hozni gyümölcsüket. Sokkal kevesebb időt és energiát követel meg a hetente megtartott családi megbeszélés – mely során a gyermekek megtanulják hogyan kell együttműködni, és problémákat megoldani – mint később a meg nem oldott problémák miatt aggodalmaskodni.

Elfoglalt szülők számára nagy segítséget nyújt, hogy adott probléma esetén meginvitálja a gyermeket egy családi megbeszélésre, ahol megvitatásra kerül a felmerülő probléma. Mindenki megtanulja, hogy egy ilyen elfogadó légkörben gyorsan lehet megoldást találni.

3. Kérj segítséget!
A gyermekek igénylik az „Én képes vagyok, és szükség van rám” érzéseket. Nagy különbség van aközött, hogy segítségül hívod a gyermeket a probléma megoldásához, vagy kioktatod őt: „Örülnék, ha a nappaliban elpakolnád azokat a dolgokat, amiket tudsz még vacsora előtt” - ez a fajta hozzáállás néha sokkal nagyobb együttműködést fog előidézni, mint ha azt mondanánk, hogy: „Hányszor megmondtam már neked, hogy ne hagyd széjjel a dolgaidat a nappaliban!”

A gyermekek fontosnak fogják magukat érezni, ha segíteni tudnak, viszont nem fognak így érezni, ha leszidják és kioktatják őket.

4. Tervezzetek be közösen eltöltött időt!
Ez nem vesz el sok időt és kényelemesen bele tud illeszkedni a gyermekek és a felnőttek napirendjébe egyaránt. A kisgyermekek napi 10-15 perc ilyen speciális időt igényelnek – természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha van több idő azt nem lehet velük tölteni. Ez azt jelenti, hogy ennyi időt biztos be kell iktatnod a napirendedbe, önmagad és gyermeked számára.

Például egy anyuka a 5:30 és 5:45 közötti időt iktatta be napirendjébe a gyermekével eltöltendő speciális idő számára. A kislánya, mielőtt eljött volna ez a speciális idő, nagy örömmel segédkezett édesanyjának a vacsora elkészítésében. Ha a telefon csöngött a speciális idő alatt az anya felvette a telefont és azt mondta: „Sajnálom, de most nem tudunk beszélni, ez most Tara ideje” – Tara arca mindig felragyogott, amikor ezt hallotta.
6 éves kor után a heti 30-60 perc speciális idő jól tud működni. Kamaszoknál a havi egy kettesben töltött idő is jól működik.

A hangsúly nem is az eltöltött idő hosszán van, hanem sokkal inkább fontos az a hozzáállás, ahogy ezt a speciális időt eltervezitek. A gyermekek különlegesnek fogják magukat érezni, ha tudják, hogy fontos számodra ez az idő, és az azalatt történt dolgok. Ha ez megvan, akkor lehetsz bármennyire elfoglalt, a gyermekek nem fogják úgy érezni, hogy ők el vannak hanyagolva és te sem fogod rosszul érezni magadat, ha néha azt mondod, hogy: „Most túl elfoglalt/fáradt vagyok, de nagyon várom a közös időnket és akkor majd mindent megbeszélünk.”



5. A lefekvési rutin részeként osszál meg szomorú, és boldog élményeket!
Mikor ágyba dugod a gyermekedet, szánj időt arra, hogy a gyermeked elmondja mi volt a legszomorúbb dolog, ami vele történt a nap során. Csak hallgasd megértően, ne próbáld megoldani a problémát. Majd oszd meg te is a nap legszomorúbb eseményét. Majd ezután a nap legboldogabb eseményét oszd meg.

Talán meg fogsz lepődni, hogy egy ilyen beszélgetés során mi minden felszínre kerülhet.

6. Szánj arra néhány percet, hogy kedves kis üzeneteket írjál a gyermeked számára!
Ezeket el lehet helyezni az uzsonnás dobozban, a párnára, vagy esetleg a tükörre is lehet ragasztani.

Egy elfoglalt anyuka elhatározta, hogy a lánya uzsonnás zacskójára minden nap üzenetet ír. Időt szakított erre, és az olyan időket, mikor például a reptéren várakozott gépére kis rímek írására szentelte, mint pl.: a rózsa piros, a viola kék, mindig rád gondolok én.

Mikor utazott, a bébiszitternek otthagyta a kis üzeneteket, melyeket neki aztán minden nap a kislány uzsonnás dobozába kellett rejtenie. A kislány barátai is mindig nagy izgalommal gyűltek köré, hogy ők is hallhassák az aznapi kis üzenetet. A kislány ettől nagyon különlegesnek érezte magát.

7. Gyermeked legyen a kísérőd
Ha éppen el kell valahova ugranod kocsival, kérd meg gyermekedet, hogy kísérjen el az útra, így még több időt tudsz vele tölteni. Az ilyen utak során légy jó hallgató, talán meg fogsz lepődni, hogy mennyire meg tudnak nyílni a gyermekek, ha tudják, hogy meghallgatják őket.

Éreztesd velük, hogy milyen hálás vagy, hogy velük tölthetsz egy kis időt és megoszthatod velük ezeket a perceket. A gyermekek különlegesnek fogják érezni magukat, ha „beengeded őket az életedbe”.

Hozzásegíteni a gyermekeket ahhoz, hogy különlegesnek, fontosnak érezzék magukat, tervezés és hozzáállás kérdése. Pozitív ráadása annak, hogy a gyermeked különlegesnek fogja magát érezni magát, nem más, mint hogy te is különleges anyának/apának fogod érezni magad.

Szerző: Jane Nelsen írása, fordította  Bari Zsuzsanna
Forrás: positivediscipline.com
Kép: Pexels

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2013.07.27