Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai

Csukovitsné Lovász Erzsébet

Gyereknevelés

Csukovitsné Lovász Erzsébet


Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai Gyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt. Gyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

Hogyan alakítsunk ki altatási rutint?
Ahhoz, hogy a baba életében rendszer legyen, fontos napi rutin bevezetése, ez természetesen az altatásra is vonatkozik. Ezáltal egyértelművé válik a baba számára, hogy az esti rituálék után mindig az alvás következik, így könnyebben tudjuk majd elaltatni. Tehát nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben fektessük le aludni.

Az alváshoz legyen egy megszokott tárgya, ún. „alvókája” és mindig olvassunk neki esti mesét, vagy mondókát, de akár énekelhetünk is neki altatódalokat. Lényeg, hogy ezek a folyamatok mindig ugyanúgy történjenek. Napközbeni alvásnál – ha pl. séta közben altatjuk-, ugyanúgy fontos, hogy ugyanabban az időben történjen a séta, vagy ringatás. Nekünk is jobb, ha hozzászokik, hogy nem cicin alszik el, mert bármikor adódhat úgy, hogy a kismamának dolga van és más segítségét kell igénybe vennie az altatáshoz. Egy cicin elalvó babánál ez lehetetlen...



Ha a gyermek már átalussza az éjszakákat – lehetőség szerint– altassuk külön szobában. Elképzelhető, hogy félelmetes lesz számára a külön szoba, de higgadtan mutassuk meg neki, hogy  nem rejtőzik semmi a szekrényben, vagy az ágy alatt, nyugodtan álomba szenderülhet. Persze az sem baj, ha a gyermek velünk alszik, de úgy gondolom, hogy ha már nem cicizik, érdemes külön ágyban nyugovóra térni. Elsősorban azért, mert így mindenkinek pihentetőbb az éjszakai alvás. Könnyebb a helyzet, ha már van nagyobb testvér, mert ha többen alszanak egy szobában, akkor nem érzik egyedül magukat, nem fognak félni.

Nagyobb gyerekeknél is legyen meg az esti rituálé: fürdés, fogmosás, esti mese, alvás. Lehetőleg közel egyforma időben.

A délutáni alvást is célszerű egyforma időre beállítani akkor is, ha hétvégén otthon van a gyermekünk. Amíg a kisgyermekünk igényli a délutáni alvást, addig igazodjunk a bölcsis, vagy ovis rendhez, az ottani altatás időpontjához.

Türelem és következetesség, altatással kapcsolatban felmerülő problémák
A legtöbb szülő ezzel a gonddal fordul hozzám: eddig jól aludt a gyermek, most kizökkent. Legfőbb okoknak ezt mondják: időjárás változás van, kistestvér érkezett a családba, fogzási probléma, rossz álmok, bepisilés stb.

Sajnos előfordul, hogy jól alvó gyermekünk kizökkenhet hasfájás, betegség, kórházi tartózkodás, rossz élmény, fogzás, vagy akár a kistestvér érkezésének hatására. Valóban lehet ezek miatt pár álmatlan éjszakánk, de fontos, hogy ne rögzüljön a babában a rossz szokás, ezért soha ne kapcsoljunk villanyt, lehetőleg ne vegyük ki megszokott helyéről, próbáljuk halkan megnyugtatni, megsimogatni. Betegség, fogfájás esetén adhatunk neki nyugtató kúpot, szirupot.

Probléma, betegség, vagy testvér féltékenység esetén legyünk türelemmel, de legyünk következetesek. Ha a gyermek, betegség miatt beszokott ágyunkba, gyógyulás után szoktassuk vissza ágyába, szobájába.

Hogyan szoktassuk vissza az ágyába?
Fektessük le és mondjunk neki egy rövid mesét. Ha igényli, akkor simogassuk álomba. Egy idő után hagyjuk egyedül, és ha felébred, akkor nyugtassuk meg hamar, de ne engedjük felkelni. Ha éjjel felébred, mert rosszat álmodott, akkor menjünk be hozzá és mutassuk meg, hogy nincs a szobában mumus, majd ha megnyugodott, akkor ismét hagyjuk magára.

A másik nagy probléma, amikor gyermekünk vándorolgat. Amennyiben ez zavaró, akkor megtehetjük, hogy pár éjszakára beköltözzünk mellé egy matracra, amíg leszokik a felkelésről, vándorlásról.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő
Fotó: Rawpixel

Csukovitsné Lovász Erzsébet

Gyereknevelés

Csukovitsné Lovász Erzsébet


2013.10.21