Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsa - Szülők Lapja

Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai

Szülőklapja képGyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet
2013-10-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Gyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

Hogyan alakítsunk ki altatási rutint?
Ahhoz, hogy a baba életében rendszer legyen, fontos napi rutin bevezetése, ez természetesen az altatásra is vonatkozik. Ezáltal egyértelművé válik a baba számára, hogy az esti rituálék után mindig az alvás következik, így könnyebben tudjuk majd elaltatni. Tehát nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben fektessük le aludni.

Az alváshoz legyen egy megszokott tárgya, ún. „alvókája” és mindig olvassunk neki esti mesét, vagy mondókát, de akár énekelhetünk is neki altatódalokat. Lényeg, hogy ezek a folyamatok mindig ugyanúgy történjenek. Napközbeni alvásnál – ha pl. séta közben altatjuk-, ugyanúgy fontos, hogy ugyanabban az időben történjen a séta, vagy ringatás. Nekünk is jobb, ha hozzászokik, hogy nem cicin alszik el, mert bármikor adódhat úgy, hogy a kismamának dolga van és más segítségét kell igénybe vennie az altatáshoz. Egy cicin elalvó babánál ez lehetetlen...Ha a gyermek már átalussza az éjszakákat – lehetőség szerint– altassuk külön szobában. Elképzelhető, hogy félelmetes lesz számára a külön szoba, de higgadtan mutassuk meg neki, hogy  nem rejtőzik semmi a szekrényben, vagy az ágy alatt, nyugodtan álomba szenderülhet. Persze az sem baj, ha a gyermek velünk alszik, de úgy gondolom, hogy ha már nem cicizik, érdemes külön ágyban nyugovóra térni. Elsősorban azért, mert így mindenkinek pihentetőbb az éjszakai alvás. Könnyebb a helyzet, ha már van nagyobb testvér, mert ha többen alszanak egy szobában, akkor nem érzik egyedül magukat, nem fognak félni.

Nagyobb gyerekeknél is legyen meg az esti rituálé: fürdés, fogmosás, esti mese, alvás. Lehetőleg közel egyforma időben.

A délutáni alvást is célszerű egyforma időre beállítani akkor is, ha hétvégén otthon van a gyermekünk. Amíg a kisgyermekünk igényli a délutáni alvást, addig igazodjunk a bölcsis, vagy ovis rendhez, az ottani altatás időpontjához.

Türelem és következetesség, altatással kapcsolatban felmerülő problémák
A legtöbb szülő ezzel a gonddal fordul hozzám: eddig jól aludt a gyermek, most kizökkent. Legfőbb okoknak ezt mondják: időjárás változás van, kistestvér érkezett a családba, fogzási probléma, rossz álmok, bepisilés stb.

Sajnos előfordul, hogy jól alvó gyermekünk kizökkenhet hasfájás, betegség, kórházi tartózkodás, rossz élmény, fogzás, vagy akár a kistestvér érkezésének hatására. Valóban lehet ezek miatt pár álmatlan éjszakánk, de fontos, hogy ne rögzüljön a babában a rossz szokás, ezért soha ne kapcsoljunk villanyt, lehetőleg ne vegyük ki megszokott helyéről, próbáljuk halkan megnyugtatni, megsimogatni. Betegség, fogfájás esetén adhatunk neki nyugtató kúpot, szirupot.

Probléma, betegség, vagy testvér féltékenység esetén legyünk türelemmel, de legyünk következetesek. Ha a gyermek, betegség miatt beszokott ágyunkba, gyógyulás után szoktassuk vissza ágyába, szobájába.

Hogyan szoktassuk vissza az ágyába?
Fektessük le és mondjunk neki egy rövid mesét. Ha igényli, akkor simogassuk álomba. Egy idő után hagyjuk egyedül, és ha felébred, akkor nyugtassuk meg hamar, de ne engedjük felkelni. Ha éjjel felébred, mert rosszat álmodott, akkor menjünk be hozzá és mutassuk meg, hogy nincs a szobában mumus, majd ha megnyugodott, akkor ismét hagyjuk magára.

A másik nagy probléma, amikor gyermekünk vándorolgat. Amennyiben ez zavaró, akkor megtehetjük, hogy pár éjszakára beköltözzünk mellé egy matracra, amíg leszokik a felkelésről, vándorlásról.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő
Fotó: Rawpixel

Címkék: altatás, alvás, altatási szokások, napirend, csecsemő, gyermek, altatási rutin

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Anya, ne menj el! Félek egyedül! - Miért megy nehezen az elalvás a kisgyermeknek? Mit tehetsz szülőként?

Sok családban hangzanak el ehhez hasonló mondatok estéről estére visszatérően, akár hosszú éveken át. Az elkeseredett, kimerült szülők pedig praktikák tucatjait vetik be abban bízva, hogy lerövidülhet az ágyikó mellett eltöltendő idő.

tovább a cikkre
Rossz alvó babák, rossz alvó gyerekek - Ki vagy mi lehet az oka?

„Na, és hogy telnek az éjszakák? Tudtok aludni?” – ez az a kérdés, amelyre minden kisbabás családban előbb-utóbb számítani kell. És ez az a téma, amely legalább annyira megosztja az embereket, mint a politikai hovatartozás… Alvók és nem alvók, tézisek és antitézisek, üdvözítő módszerek és pszichológiai fejtegetések feszülnek egymásnak kérlelhetetlenül.

tovább a cikkre
Tippek, ha gond van az elalvással

Sok szülő estéit nehezíti meg, hogy gyermeke nem tud elaludni, sír, vagy húzza az időt, mindent kitalál, hogy még ne kelljen álomra hajtania a fejét. Ha rászánjuk az időt, hogy megismerjük az okokat, akkor talán pár átnyűglődött estét spórolhatunk meg magunknak.

tovább a cikkre
Hogyan maradhat a Tiétek a szülői ágy?

A szülői ágy szentségéről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik amellett vannak, hogy a gyermeknek a saját ágyában a helye, nem szabad összekeverni a szülői ágyat a gyermek saját kis alvókuckójával és vannak, akik engedékenyebbek, időnként, vagy rendszeresen megosztják fekhelyüket a család aprajával is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Influenza elleni védőoltás 2021: Idén is ingyen oltanak be mindenkit influenza ellen - Kinek javasolják leginkább?

vissza vissza