Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsa - Szülők Lapja

Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai

Szülőklapja képGyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet
2013-10-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Gyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

Hogyan alakítsunk ki altatási rutint?
Ahhoz, hogy a baba életében rendszer legyen, fontos napi rutin bevezetése, ez természetesen az altatásra is vonatkozik. Ezáltal egyértelművé válik a baba számára, hogy az esti rituálék után mindig az alvás következik, így könnyebben tudjuk majd elaltatni. Tehát nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben fektessük le aludni.

Az alváshoz legyen egy megszokott tárgya, ún. „alvókája” és mindig olvassunk neki esti mesét, vagy mondókát, de akár énekelhetünk is neki altatódalokat. Lényeg, hogy ezek a folyamatok mindig ugyanúgy történjenek. Napközbeni alvásnál – ha pl. séta közben altatjuk-, ugyanúgy fontos, hogy ugyanabban az időben történjen a séta, vagy ringatás. Nekünk is jobb, ha hozzászokik, hogy nem cicin alszik el, mert bármikor adódhat úgy, hogy a kismamának dolga van és más segítségét kell igénybe vennie az altatáshoz. Egy cicin elalvó babánál ez lehetetlen...Ha a gyermek már átalussza az éjszakákat – lehetőség szerint– altassuk külön szobában. Elképzelhető, hogy félelmetes lesz számára a külön szoba, de higgadtan mutassuk meg neki, hogy  nem rejtőzik semmi a szekrényben, vagy az ágy alatt, nyugodtan álomba szenderülhet. Persze az sem baj, ha a gyermek velünk alszik, de úgy gondolom, hogy ha már nem cicizik, érdemes külön ágyban nyugovóra térni. Elsősorban azért, mert így mindenkinek pihentetőbb az éjszakai alvás. Könnyebb a helyzet, ha már van nagyobb testvér, mert ha többen alszanak egy szobában, akkor nem érzik egyedül magukat, nem fognak félni.

Nagyobb gyerekeknél is legyen meg az esti rituálé: fürdés, fogmosás, esti mese, alvás. Lehetőleg közel egyforma időben.

A délutáni alvást is célszerű egyforma időre beállítani akkor is, ha hétvégén otthon van a gyermekünk. Amíg a kisgyermekünk igényli a délutáni alvást, addig igazodjunk a bölcsis, vagy ovis rendhez, az ottani altatás időpontjához.

Türelem és következetesség, altatással kapcsolatban felmerülő problémák
A legtöbb szülő ezzel a gonddal fordul hozzám: eddig jól aludt a gyermek, most kizökkent. Legfőbb okoknak ezt mondják: időjárás változás van, kistestvér érkezett a családba, fogzási probléma, rossz álmok, bepisilés stb.

Sajnos előfordul, hogy jól alvó gyermekünk kizökkenhet hasfájás, betegség, kórházi tartózkodás, rossz élmény, fogzás, vagy akár a kistestvér érkezésének hatására. Valóban lehet ezek miatt pár álmatlan éjszakánk, de fontos, hogy ne rögzüljön a babában a rossz szokás, ezért soha ne kapcsoljunk villanyt, lehetőleg ne vegyük ki megszokott helyéről, próbáljuk halkan megnyugtatni, megsimogatni. Betegség, fogfájás esetén adhatunk neki nyugtató kúpot, szirupot.

Probléma, betegség, vagy testvér féltékenység esetén legyünk türelemmel, de legyünk következetesek. Ha a gyermek, betegség miatt beszokott ágyunkba, gyógyulás után szoktassuk vissza ágyába, szobájába.

Hogyan szoktassuk vissza az ágyába?
Fektessük le és mondjunk neki egy rövid mesét. Ha igényli, akkor simogassuk álomba. Egy idő után hagyjuk egyedül, és ha felébred, akkor nyugtassuk meg hamar, de ne engedjük felkelni. Ha éjjel felébred, mert rosszat álmodott, akkor menjünk be hozzá és mutassuk meg, hogy nincs a szobában mumus, majd ha megnyugodott, akkor ismét hagyjuk magára.

A másik nagy probléma, amikor gyermekünk vándorolgat. Amennyiben ez zavaró, akkor megtehetjük, hogy pár éjszakára beköltözzünk mellé egy matracra, amíg leszokik a felkelésről, vándorlásról.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő
Fotó: Rawpixel

Címkék: altatás, alvás, altatási szokások, napirend, csecsemő, gyermek, altatási rutin

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Anya, ne menj el! Félek egyedül! - Miért megy nehezen az elalvás a kisgyermeknek? Mit tehetsz szülőként?

Sok családban hangzanak el ehhez hasonló mondatok estéről estére visszatérően, akár hosszú éveken át. Az elkeseredett, kimerült szülők pedig praktikák tucatjait vetik be abban bízva, hogy lerövidülhet az ágyikó mellett eltöltendő idő.

tovább a cikkre
Rossz alvó babák, rossz alvó gyerekek - Ki vagy mi lehet az oka?

„Na, és hogy telnek az éjszakák? Tudtok aludni?” – ez az a kérdés, amelyre minden kisbabás családban előbb-utóbb számítani kell. És ez az a téma, amely legalább annyira megosztja az embereket, mint a politikai hovatartozás… Alvók és nem alvók, tézisek és antitézisek, üdvözítő módszerek és pszichológiai fejtegetések feszülnek egymásnak kérlelhetetlenül.

tovább a cikkre
Tippek, ha gond van az elalvással

Sok szülő estéit nehezíti meg, hogy gyermeke nem tud elaludni, sír, vagy húzza az időt, mindent kitalál, hogy még ne kelljen álomra hajtania a fejét. Ha rászánjuk az időt, hogy megismerjük az okokat, akkor talán pár átnyűglődött estét spórolhatunk meg magunknak.

tovább a cikkre
Hogyan maradhat a Tiétek a szülői ágy?

A szülői ágy szentségéről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik amellett vannak, hogy a gyermeknek a saját ágyában a helye, nem szabad összekeverni a szülői ágyat a gyermek saját kis alvókuckójával és vannak, akik engedékenyebbek, időnként, vagy rendszeresen megosztják fekhelyüket a család aprajával is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

vissza vissza