Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között? Pszichológus válaszol - Szülők Lapja

Mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között? Pszichológus válaszol


Miért jó, ha testvére születik egy kisgyereknek? Mit nyújtanak egymásnak a testvérek? Mitől függ, hogy a gyerekek később jó testvérek lesznek-e? A testvérek közötti kisebb-nagyobb korkülönbségekről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2015-04-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Minden szülő arra vágyik, hogy gyermekei szeressék egymást, és felnőttkorukban is számíthassanak egymásra. Ilyenkor jó lenne tudni, mekkora szerepet játszik ebben a testvérek közötti korkülönbség.
Elöljáróban annyi biztosan elmondható, hogy a jó testvérkapcsolat nem feltétlenül egy ideális korkülönbségen múlik, számtalan egyéb tényező is befolyásolja – vallja dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus.


Miért jó, ha testvére van gyermekünknek?
Álljanak itt meggyőzésképpen Jeffrey Kluger (A testvér-hatás: Mit fed fel rólunk a testvéreinkkel való viszonyunk c. könyv szerzőjének) gondolatai:
„Születésünktől kezdve testvérünk a társunk is egyben. Együtt veszünk részt az élet különféle kalandjaiban, szerepmodellé válik számunkra, és vigyáz is ránk. Veszekszik velünk, megvéd bennünket, ösztökél, gyötör minket. Játszótársunk, tanácsadónk, hol irigyeljük, hol büszkék vagyunk rá! A testvérek megtanítanak bennünket arra, hogyan kell a konfliktusokat rendezni, kapcsolatokat kialakítani és megszakítani. A lánytestvérek bevezetik fiútestvéreiket a lányok titokzatos világába. A fiútestvérek a fiúkkal kapcsolatban világosítják fel a lánytestvéreket. A nagyobbak a kicsik mentoraivá válnak, a kicsik a nagyokat óvatosságra tanítják.
És nem utolsósorban, „amikor a szülők már kilépnek a mindennapok világából, a testvérek akkor is velünk, mellettünk maradnak.”


Az biztos, hogy testvérünktől olyan dolgokat tanulhatunk, kaphatunk, melyek egy életre meghatározóvá válnak. A gyerekek egymástól mást, és máshogyan tanulnak! Ezt érdemes észben tartani.

A kis korkülönbség (1-2,5 év) előnyei, hátrányai
Az időben gyorsan egymás után születő gyerekek – főként, ha egyneműek – gyakran igazi barátokként nőnek fel. Kevésbé jellemző rájuk a testvérféltékenység. Sok közös tevékenységben vesznek részt, hasonló élményeik révén több a közös élményük.
Fontos tudni, hogy a szülők számára ilyenkor a kezdeti időszak fizikailag és lelkileg rendkívül megterhelő lehet. A gyerekek folyamatosan igénylik a figyelmüket, szeretetüket. Sokszor az óvodáskorú, vagy annál fiatalabb gyermekek párhuzamos gondozása, a korai gyermekkori betegségekkel terhelt időszakok átvészelése komoly kihívás a párkapcsolat számára is.
Ám ha a kezdeti nehézségeken sikerült túljutni, és kialakult egyfajta rutin a mindennapokban, a két (vagy több) hasonló korú gyermekkel egyre izgalmasabbá, egyre kényelmesebbé válik az együtt töltött idő.

A közepes korkülönbség (3-4 év) előnyei, hátrányai
Sok szülő a testvér vállalásával megvárja, míg elsőszülött gyermeke óvodáskorú lesz. Úgy gondolják, amíg a „nagy” oviban van, addig tudnak a picivel foglalkozni, az ovis már úgyis más gyermekek társaságára vágyik.
Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. A „nagy” ilyenkor sokszor úgy érzi, hogy őt azért adják be az oviba, mert nem szeretik eléggé. A testvérféltékenység fokozottabban jelentkezhet a „mellőzés” érzése miatt. Kifejezetten haragudhat a kistesóra, hogy ő otthon lehet anyával.
Ugyanakkor még ebben az életkorban megvan annak a lehetősége, hogy barátként is tekintsenek egymásra. Kamaszkorban jelentkezik feltűnőbben a korkülönbség, aztán felnőttkorukra újra egymáshoz érhetnek.

A szülő számára könnyebbnek tűnhet a helyzet, mert lehet, hogy a két gyermek között vissza tudott menni dolgozni, vagy a nagyobbik már önállóbb, nem szorul annyira az édesanyára.
Az óvodai beszoktatással, az egyébként is jelentkező szeparációs szorongással terhelt időszak azonban nem teszi felhőtlenné ezt a testvérvállalást sem!

A nagy korkülönbség (5+ év) előnyei, hátrányai
A nagy korkülönbség hívei szerint így az első gyermekre rengeteg idő, és figyelem jut. Mire testvére születik, igazi kis egyéniséggé érik, és könnyebben elfogadja, ha az édesanya már nem csak vele foglalkozik.
Jó lenne, ha ez is ilyen egyszerű lenne. Az elsőszülött minden esetben átéli azonban a „trónfosztás”-sal kapcsolatos érzéseket. S ahogy nőnek, nem szabad abba a hibába esnünk, hogy a nagy már mindent tud, önálló, vele már nem is kell (annyit) foglalkozni. Mert kell, csak máshogyan!
A nagy testvér komoly segítsége lehet a szülőknek, ez is könnyebbség lehet. Ám gondoljunk bele, egy kamasz inkább a barátaival lógna, mint a kis testvérére vigyázna...

Mi határozza meg a jó testvérkapcsolatot?
Összefoglalva tehát, meglátásom szerint nincsen ideális korkülönbség testvérek között. Mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye, hátránya.
A jó testvérkapcsolat szempontjából a korkülönbség mellett meghatározó lehet a szülők párkapcsolatának minősége, a családtagok személyiségjellemzői, az életkörülmények, a különféle kihívások, esetleges krízisek, problémák (pl. tervezett/nem tervezett gyermekek, vetélés, abortusz, egyéb veszteség-élmény, pszichés vagy testi betegségek, stb.).

Minden család más, és minden családtag egy egyéniség. Szülőként sem vagyunk egyformák, egyikünknek így hozta a sors, másikunknak máshogy alakult a gyermekvállalás. Éppen ezért nem lehet általánosítani, nincs jó vagy rossz döntés ezzel kapcsolatban!

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Pixabay

Címkék: baba, gyerek, szülő, testvér, korkülönbség testvérek között, család

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egy ötgyermekes család élete - Szuper videóban mutatja be a jófej apuka

Ötgyermekes apuka és felesége elhatározták, hogy mozgalmas hétköznapjaikról leforgatják vicces családi videoklipjüket, amiben bemutatják, hogy ilyen vidám is lehet az élet öt kisgyermek mellett.

tovább a cikkre
Egygyermekes családok és élettársak is kaphatnak otthonteremtési támogatást 2015 júliustól

Újabb elemekkel bővül a lakástámogatási rendszer, melynek célja a családok támogatása. Jelentős lépés a korábbihoz képest, hogy már 1 gyermek után is kérhető az otthonteremtési kedvezmény, illetve 2015 júliusától használt lakásra is adhatják a vissza nem térítendő támogatást – jelentette be az Emmi államtitkára.

tovább a cikkre
Testvérféltékenység kezelése

Megnyugtatásul: a testvérféltékenység túlélhető. És az a legviccesebb az egészben, hogy a testvérek eleinte még nem is sejtik, hogy az egyik legnagyobb ajándékot kapták azzal, hogy testvérek lehetnek. A testvérszületés olyan nagy esemény egy gyermek életében, hogy akármekkora is a korkülönbség, nehéz feldolgozni.

tovább a cikkre
Ha késik a kistestvér – másodlagos meddőség

Dr. Kőrösi Tamás cikkéből kiderül, hogy hogyan lehetséges, hogy egy korábbi sikeres várandósság után a kistestvér érkezése sokáig várat magára.

tovább a cikkre
Családtervezés felkészülten

„ - …és fiút, vagy lányt szeretnétek? - Mindegy, csak egészséges legyen.” A válasz ugyan minden leendő szülő számára egyértelmű, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a fogamzást megelőző időszakban is számos dolgot tehetnek a baba egészséges fejlődésének érdekében. A megtermékenyülés pillanatában nemcsak a magzat neme dől el, de az is, hogy egészséges lesz-e, illetve milyen adottságokkal jön majd a világra.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökfőzelék burgonyával

Sütőtökfőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sütőtök 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sütőtököt a krumplival enyhén sós vízben puhára főzzük, szitán attörjük, majd a főzőlével kikeverjük.

Nagy szénhidrát- és karotin-tartalmú étel!

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzh(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

50 játék, ami a legjobban fejleszti a gyereket - Ezeket javasolják a szakemberek 0-12 éves korig

vissza vissza