Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ezeket soha ne mondd a gyermekednek! 9 jó szándékú szülői mondat, ami aláássa az önbizalmát - Szülők Lapja

Ezeket soha ne mondd a gyermekednek! 9 jó szándékú szülői mondat, ami aláássa az önbizalmát

Szülőklapja kép9 tipikus mondatot és szófordulatot mutatunk be, amit a szülők gyakran mondanak gyermeküknek, pedig mennyire nem szabadna ezeknek elhagynia a szánkat! Pedagógus szakértőnk elmagyarázza, hogy miért is nem.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-10-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
- Nincs olyan szülőknek tartott előadás, tréning, program, ahol, ha megkérdezem, ki milyennek szeretné gyermekét felnőttként látni, ne azt mondanák a résztvevők, hogy boldognak és sikeresnek. És hát igyekszünk is maximálisan ennek megfelelően nevelni gyermekeinket - bármit jelentsen is a boldog és sikeres jelző - mondja Gécziné Galla Krisztina családpedagógus.

Egy biztos, boldog és sikeres csak az önmagával jóban lévő, tehát reális önképpel, egészséges önértékeléssel bíró ember lehet. A szülők pedig esetenként merő jóakaratból, nevelési szándékkal éppen ezt az önbizalmat ássák alá.

Mit ne mondjunk, mit ne tegyünk, ha valóban fontos a gyermekünk önbizalmának építése?

9 tipikus mondat, ami rombolja a gyermek önbizalmát


1. Menj oda az óvó nénihez, és mondd meg neki, hogy te itthon se szoktál délután aludni! / Kérd meg a tanító nénit, hogy ültessen el a Pisti mellől, akkor majd tudsz figyelni az órán!

Ne mondjuk meg a tutit! Ne irányítsuk a gyereket – én tudom, hogy neked mi a jó alapon! Értő figyelemmel kísérjük, amíg saját maga megtalálja a helyzetre a lehető legjobb megoldást. Ha tanácsot osztogatunk, azzal csak erősítjük a gyermekben a „te erre egyedül képtelen vagy megoldást találni” érzést.

2. Ha holnap is panaszt hallok rád az óvó nénitől, hétvégén nem megyünk el az Állatkertbe! / Ha nem tanulsz, utcaseprő sem lesz belőled!

Ne fenyegessük se büntetések kilátásba helyezésével, se az esetleges negatív következményekkel! Elég nehéz neki ezek nélkül is átlátni a helyzetet, megtalálni a lehető legjobb megoldást.

3. Ha tegnap időben lefeküdtél volna, most nem kellene ilyen kapkodva indulni az oviba! Hányszor mondtam már, hogy fürdés, egy mese és alvás! De te mindig alkudozol, és most ez a vége! / Biztosan jobban sikerült volna ez a dolgozat, ha nem ülsz annyit a számítógép előtt! De én hiába beszélek!

Ne kezdjünk hosszas eszmefuttatásba, ok-okozati összefüggések fejtegetésébe, érvek felsorakoztatásába! Nem erre van szükség a helyzet megoldásához. Ezek azok a klasszikus helyzetek, amikor a falra hányjuk azt a bizonyos borsót. Ráadásul a gyerek csak a múlt felhánytorgatását tanulja meg, nem a megoldás felé vezető utat.

4. Ügyesen megterítettél, de legközelebb a szalvétát a másik oldalra tedd, ott a helye! / Szép ez a rajz, ide még rajzolhatnál egy autót!

Ne javítsuk ki, ne tökéletesítsük a munkáját, a megnyilvánulásait! Akarva-akaratlanul azt üzenjük ezekkel a szavakkal, hogy nem elég jó, amit csinál.

5. Mindig széthagyod a holmidat! Soha nem figyelsz! A falnak beszélek?!

Ezekkel a túlzó általánosításokkal afelé sodorjuk a gyereket, hogy ne is tegyen arra kísérletet, hogy ne így legyen. Hiszen ő úgyis „mindig…” és „soha”….

6. Okosabb vagy te annál, hogy ezen így kiborulj! / Olyan ügyes vagy, ne izgulj!

A legjobb szándékunk ellenére (hiszen dicsérünk!) negatív érzéseket keltünk a gyermekben: Mégse vagyok én olyan okos, ha mégis kiborultam… Hiába vagyok ügyes, mégis izgulok…

7. Mióta vagy te ilyen gyáva nyuszi?! / Miért nem öltöztél fel rendesen? Így akarsz kimenni az utcára?! Még azt hiszik, csöves vagy!

Ne gúnyolódjunk, ne űzzünk viccet az adott helyzetből! Mindenképpen megszégyenítő, még akkor is, ha nem nagyközönség előtt hangzik el a viccesnek szánt megjegyzés.

8. Ne foglalkozz az Andrissal, buta kisfiú, azért csinál ilyen butaságokat! / Nem kell rögtön kétségbe esni, mert elszakadt a nyuszid!

Ha a gyermek azt érzi, hogy az a helyzet, ami neki éppen problémát okoz, az a szülő szerint „semmiség”, akkor meginoghat az önbizalma: jogosan érezheti magát tehetetlennek, ügyetlennek, túlérzékenynek.

9. A nővéred ennyi idősen már meg tudta kötni a cipőfűzőjét egyedül! / Bezzeg a Petinek eszébe jutott, hogy préselt levelet kell vinni rajzórára!

Ne sugalljuk a gyereknek, hogy mindig valamihez/valakihez mérten értékeljük! A fejlődés - és a hiányosságok is - csakis saját maga előző teljesítményéhez viszonyíthatók.

9+1. Végezetül pedig ajánlok mindenki figyelmébe egy talán sokak által ismert, de soha meg nem unható bölcsességet Dorothy L. Nolte tollából - az amerikai írónő versét itt olvashatod el »

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: gyermeknevelés, szülő, önbizalom, gyerek, önbizalomhiányos gyerek, sikeres gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől
Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől

Hogyan kommunikálj, beszélgess a kisbabáddal? Milyen apró trükköket vethetsz be kisgyermekeknél, hogy szókincse napról-napra bővüljön? Pedagógus szakértőnk 10 kiváló gyakorlatot ajánl szülőknek, nagyszülőknek, hogy a baba, kisgyermek beszédfejlődése szépen alakuljon.

tovább a cikkre
Hogyan válhatsz jó szülővé? A mai gyerekeket már másképp kell nevelni
Hogyan válhatsz jó szülővé? A mai gyerekeket már másképp kell nevelni

Mi a könnyebb: tudatosan vagy ösztönösen nevelni? Hova vezet, ha mindent megengedünk, mindent ráhagyunk a gyermekekre? 4 gyermeknevelési tanács, amit nevelési elvektől függetlenül érdemes szem előtt tartanunk.

tovább a cikkre
Az 5 legsúlyosabb gyermeknevelési hiba, amit egyre több szülő elkövet

Vajon jót tesz-e gyermekeinknek a ma oly divatos szabadelvű gyermeknevelés? Miért nem mernek a mai szülők szigorúak lenni?
5 hiba, amit a mai modern szülők elkövetnek. Külföldi és hazai szakember véleménye a modern kori gyermeknevelésről és azok buktatóiról.

tovább a cikkre
2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már

A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

tovább a cikkre
Ezekkel a mondatokkal töröd össze a gyermek lelkét! - Megmutatjuk mit mondj helyette!

Te melyik szülőtípus vagy? Aki megszidja, vagy aki jó szándékkal motiválja gyermekét? Gyermeked eredményt értékeled inkább vagy az igyekezetét? Minden kiejtett szónak komoly súlya van, nem mindegy hát, hogy mit és hogyan mondunk gyermekünknek, ha virágzó és boldog gyermekkort szánunk számára.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépapüré burgonyával

Sárgarépapüré burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sárgarépa 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sárgarépát a krumplival együtt fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A sz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy anya nem panaszkodjon, ne sírjon, ne aludjon, ne adja be a gyereket bölcsődébe és bulizni se menjen

vissza vissza