Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekedde - Szülők Lapja

4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?


Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

Szerző: Szülők lapja
2009-08-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

Dél-afrikai kutatók szerint ezért a szülőknek alternatív kommunikációs eszközöket kell alkalmazniuk a gyermekükkel való kommunikáció során.

Íme, 4 tipikus szülői mondat a gyerek értelmezésében - azt is eláruljuk, miként hozhatod gyermeked tudtára azt, amit valóban közölni szeretnél vele!

1. Amit a szülő mond: Te vagy a legjobb / legügyesebb / legszebb!


Amit a gyerekek hallanak: Az a dolgod, hogy boldoggá tegyél engem.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Ez ügyes volt/szép volt. Legyél büszke arra, amit elértél.
Magyarázat: A szakértők szerint a túl sok dicséret nem tesz jót a gyerekeknek, ők ugyanis azt szűrhetik le ebből, hogy szüleik csak akkor szeretik őket, amikor valamilyen eredményt érnek el.
 

2. Amit a szülő mond: Vigyázz a szádra!


Amit a gyerekek hallanak: Nem érdekel, amit mondani akarsz.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Örülök, hogy beszélni szeretnél velem, csak arra kérlek, a jövőben ne használd ezeket a szavakat, mert illetlenség ilyet mondani.
Magyarázat: A gyerekek általában azért használnak szlenget, illetve csúnya szavakat, hogy felnőttesebbnek tűnjenek tőle. A szülőknek minden esetben meg kell beszélniük gyermekeikkel, hogy miért nem használhatnak bizonyos szavakat beszéd közben.
 

3. Amit a szülő mond: Ezt nem engedhetjük meg magunknak.


Amit a gyerekek hallanak: Minden a pénz körül forog.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Itt az áruházban nagyon sok szép dolog van, de nekünk otthon rengeteg van már belőlük, ezért nem vihetünk haza többet.
Magyarázat: Ha állandóan azzal a kifogással állunk elő gyermekeinknél, hogy nincs elég pénzünk azokra a dolgokra, amiket kérnek tőlünk, a gyerekek azt fogják hinni, hogy a pénz minden jó dolgok forrása.
 

4. Amit a szülő mond: Nincs semmi baj, minden rendben lesz!


Amit a gyerekek hallanak: Állandóan csak hisztizel!
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Megértem, min mész keresztül, mesélj róla, kérlek.
Magyarázat: Ha a gyerekek azt érzik, szüleiket valóban érdeklik a problémáik, megkönnyebbülnek, és könnyebben oldják meg őket saját maguk.

Forrás: Medipress

Címkék: szülő, gyermek, kommunikáció, beszélgetés, okos

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan neveljünk boldog gyermeket? - Vekerdy Tamás interjú

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

tovább a cikkre
Akarom!!!

Amikor egy gyerek azt mondja „nem” vagy „akarom”, a szülők nevelési stílusa, karaktere befolyásolja, hogy hogyan fogadják ezt a két szót.

tovább a cikkre
A hiszti és kezelése

A gyerek és a szülők életében nagy fordulópont a két év körüli életkor. Sok anya kétségbeesetten panaszkodik, hogy gyereke dacossá, öntörvényűvé, kezelhetetlenné vált és sok az összeütközés, harc közte és a gyerek között.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépapüré burgonyával

Sárgarépapüré burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sárgarépa 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sárgarépát a krumplival együtt fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A sz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem várta meg, míg beérnek a kórházba! - Apukája otthonukban segítette világra Martinkát

vissza vissza