Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Miért tabu beszélni az anyaság nehézségeiről? Rossz anya az, aki nehéznek éli meg a gyermeknevelést? - Így lá - Szülők Lapja

Miért tabu beszélni az anyaság nehézségeiről? Rossz anya az, aki nehéznek éli meg a gyermeknevelést? - Így látja egy pedagógus anyuka

Szülőklapja képAz anyaság ki nem mondott nehézségeiről egy édesanya olvasónk írta meg őszinte gondolatait. A tabutémát feszegető cikk kapcsán egy pszichológus szakértő így fogalmazott: "Ez az az írás, amit minden leendő és gyakorló anyának el kellene olvasnia egyszer".

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2016-09-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az anyaság egy csoda. A legfantasztikusabb dolog a világon. A női lét értelme és a nőiség kiteljesedése... Ilyen és ehhez hasonló habos-babos szövegek jutnak eszébe az ember lányának, mielőtt babát vállalna.

Aztán, amikor megérkezik a csöppség, jön a hideg zuhany. Mert abba a bizonyos mesebeli csomagba a gyönyörű pici élet és a földöntúli boldogság mellé az a fránya gólya bizony elrejt egy rakás vacak dolgot is. Dolgokat, amikről senki nem beszél. Álmatlan éjszakákat, folyamatos fáradtságot és az ezzel járó ingerültséget, szűnni nem akaró aggódást, állandó, meddő vitákat a csöpp kis szerelmünkkel, és úgy általában rengeteg problémát és feszültségforrást, amit korábban elképzelni sem tudtunk volna.

Honnan ered a babavállalás habos-babos, rózsaszín mítosza?
Sokat gondolkodtam rajta, honnan ered a babavállalás rózsaszín ködös mítosza? Miért van az, hogy nem illik a rossz dolgokról beszélni, és csakis áradozni szabad a gyermekünkkel együtt töltött időről? Aztán nemrég egy műsorban megkaptam a választ.

Kiderült, hogy a pozitív torzítás a háborúk utáni időszakból ered. Akkor ugyanis a lakosság jelentős része odaveszett, és hatalmas szükség volt az utánpótlásra. Minél nagyobb kedvet kellett hát csinálni a családalapításhoz és mélyen elrejteni a gyerekvállalással kapcsolatos negatívumokat. A terv pedig annyira jól sikerült, hogy a mai napig tartja magát a mítosz, amit akkor felépítettek.

Ezzel nem is lenne gond, ha nem tenné tönkre egy rakás anyuka életét. Azokét a nőkét, akik kudarcként élik meg, hogy bizony sokszor a pokolba kívánják a gyereküket és időről-időre cseppet sem lubickolnak az anyaszerepben.

"A gyermekvállalás felér egy személyiségfejlesztő tréninggel"
Fanni még kósza gondolat sem volt, amikor úgy tíz éve egy nagyon bölcs, kétgyerekes tanítványom kijelentette, hogy minden szülő eljut odáig, hogy legszívesebben jól felképelné a gyerekét, csak van, aki ezt nem vallja be. Akkor még nem értettem, miről beszél, de mióta Fanni megszületett, és éjjel-nappal édesanyák között élem az életem, már pontosan tudom mire célzott. Nincs az az angyali türelemmel megáldott anya, akinél időnként ne szakadna el a cérna, és ne változna át őrjöngő démonná.
Emlékszem, hányszor dicsérték a tanítványaim a türelmemet és kérdezték, hogy egyáltalán ki szoktam-e jönni néha a sodromból. Nos, kedves tanítványok, nem hinnétek a szemeteknek, ha néhanapján belesnétek hozzánk. Az én négy és fél éves kislányom olyan idegállapotba tud időnként juttatni, hogy magamra sem ismerek. A gyermekvállalás felér egy személyiségfejlesztő tréninggel.

"A várandósság pillanatával egy életre elvész a nyugalmunk"
Azon töprengtem, mennyire igazak a népi bölcsességek: "Nincsen rózsa tövis nélkül", "Az éremnek két oldala van", "A sors az egyik kezével ad, a másikkal elvesz". Az ember akkor lehet maradéktalanul boldog, ha elfogadja a tényt, hogy semmi sem tökéletesen kerek. Az élet mindig olyan helyzeteket teremt, hogy választás elé állítson minket. Például, ha nem vállalunk gyereket, megmarad a szabadságunk, a függetlenségünk és a nyugalmunk, azt csinálunk, amit akarunk, oda megyünk és akkor, amikor csak akarunk. Cserébe le kell mondanunk arról a földöntúli szerelemről, amit csak a gyerekünk iránt érezhetünk.

Ha belevágunk a családalapításba, a várandósság felismerésének pillanatával egy életre elvész a nyugalmunk. Először azon nyugtalankodunk, hogy a gyerekünk egészségesen szülessen és a szülés is simán menjen. Az igazi féltés azonban csak a baba megszületése után kezdődik. Minden egyes életszakasznak megvan a maga aggodalma, ami az édesanya utolsó lélegzetvételéig tart.

Az anyaság nehézségeiről még ma sem illik beszélni
Az anyaság valóban az élet legnagyobb csodája, a nők kiváltsága, de bizony nagy árat fizetünk érte. Elég csak lemenni egy játszótérre, leülni egy padra és csendben figyelni a leharcolt, idegileg kimerült anyukákat. Az igazság az, hogy egy gyereket felnevelni iszonyú meló. Iszonyú, embert próbáló meló még úgy is, hogy az ember tiszta szívből vágyik egy gyerekre és rajongva imádja a csemetéjét. Azonban sajnálatos módon a negatív élményekről a mai napig nem illik beszélni.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay

Címkék: anyaság, gyerek, anya, baba, babavárás, gyermeknevelés, anyaság nehézségei

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

12 fotó, amit akkor értesz meg igazán, ha gyesen lévő anyuka vagy - Így látja a fotográfus édesanya
12 fotó, amit akkor értesz meg igazán, ha gyesen lévő anyuka vagy - Így látja a fotográfus édesanya

Kislány tündéri copfokkal, csinos farmerben, édesen mosolyogva, egy makulátlan asztalnál ücsörög - hát nem bájos? Kétségkívül az, csakhogy a fotós éppen ezen - egyébként egy iskolakezdéshez szánt tavalyi - sorozat készítése közben döbbent rá, mennyire nem a valóságot ábrázolják az ilyen beállított képek.

tovább a cikkre
5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka
5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka

A gyermeküket egyedül nevelő szülők sokszor szembesülnek bántó megjegyzésekkel, könnyű kijelentésekkel, amelyek téves megítélésen alapszanak. Christine Finke német írónő könyvében lerántja a leplet az egyedülálló szülőket övező klisékről, és elmagyarázza, hogy az egyedülálló szülőnek sem mindig fenékig tejfel az élete, mint ahogy azt sokan gondolják.

tovább a cikkre
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

A meddőség hátterében sokszor lelki okok húzódnak: ilyen lehet akár az édesanyák sokszor felemlegetett szülési élménye, ami kihat a saját babaváráshoz és szüléshez kapcsolódó hozzáállásunkra. Ezekről beszélgettünk meddőséggel foglalkozó kineziológus szakértőnkkel.

tovább a cikkre
"Az én anyukám gonosz volt, a lehető leggonoszabb" - Elgondolkodtató üzenet arról, mi hiányzik a mai anyákból

Egy ismeretlen édesanya meséli el részletesen, hogy miért akar olyan "gonosz" anyukává válni, mint amilyen az ő saját édesanyja volt. Gondolatok a gyermeknevelésről, szabályokról, erényről és becsületről, amelyeknek ma minden "jó" anyukát és nagymamát el kellene gondolkodtasson...

tovább a cikkre
- Anya, időt spóroltam neked... - az utóbbi idők legszebb kisfilmje

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén: kisgyerekes szülőként valóban azzal töltjük az időnket, ami valóban fontos az életben? Végtelenül kedves, megható és elgondolkodtató reklámfilmet mutatunk, melynek sikerül bennünket rádöbbenteni a válaszra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Savanyú krumplifőzelék

Savanyú krumplifőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 szem burgonya fél pohár tejföl (20%-os) egy fél citrom leve só bors 3 babérlevél

Recept: A burgonyákat felkarikázzuk, és babérleveles sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt, a babérleveleket a főzővízből kivesszük, és a víz nagy részét a burgonyáról leöntjük.
(Tényleg csak egy egész kevés vizet hagyjunk meg, különben a f(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza