Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 4 egyértelmű jel, hogy a gyermeked szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el gyermekpszichológushoz, mielőtt... - Szülők Lapja

4 egyértelmű jel, hogy a gyermeked szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el gyermekpszichológushoz, mielőtt komolyabbá válik a probléma

Szülőklapja képSokan még mindig szégyellik, hogy ha pszichológushoz kell vinni a gyerekeket, holott a gyerekek többsége inkább élvezi, mint sem, a pszichológus figyelmét. Mikor kell mindenképpen gyermekpszichológushoz fordulni? És mi történik odabent, a gyermekpszichológus szobájában? Hogyan működik a gyermekpszichológus?

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2017-02-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sok gyermek szorong, ezért nehéz lehet megállapítani szülőként, nagyszülőként, hogy mikor kell pszichológushoz vinni a gyermeket. Sok családban lehet dilemma, hogy mikor és miért kell segítséget kérni.

Ha a családban más szorongó személy is van, akkor könnyebb azt mondani, hogy “én is ilyen voltam/vagyok, azért ilyen a gyerek!” Valóban, a szülőtől örökli a gyermek a hajlamot a szorongásra, ez is lehet az egyik oka a gyermekkori aggódásnak. Ám fontos tudni, hogy a gyermek szenved, ez neki nem jó, és ha nem tudja levezetni vagy oldani a benne felgyülemlő feszültséget, akkor az hosszútávon komolyabb problémák kialakulásához vezethet.
 

Mikor kell pszichológushoz vinni a gyermeket? - Jelek, amik szorongásra utalnak


1. Ha a gyermek rendszeresen feszült, ideges, folyton aggodalmaskodik valamin.

2. Ha a gyermek gyakran elsírja magát, túlságosan félénk, visszahúzódó.3. Testi tünetek (például fejfájás, hasfájás, hányinger, hányás, bepisilés, alvásproblémák) jelentkezésekor is lehet gondolni a szorongásra.

4. Amikor a szorongás olyan mértékű, hogy hatással van a mindennapi életre: például nem a tőle elvárható szinten teljesít, vagy nem tud beilleszkedni a közösségbe, esetleg nem tud elaludni és emiatt folyton fáradt.

 
Miért fontos, hogy elvidd pszichológushoz a gyermeket?


A pszichológus képzett szakember, bár nem orvos, mégis úgy kellene rá tekinteni, mint a háziorvosra. Jó lenne, ha lenne minden háziorvosi rendelőben egy “házi pszichológus” is, mert akkor könnyebben bekopogtatnánk és kérnénk tanácsot.

A pszichológus olyan problémákon tud segíteni, ahol például az orvostudomány nem. De a megelőzésben és a rehabilitációban is fontos szerepet tölthet be.

A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi egészség! És minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ha úgy látjuk, hogy gyermekünk problémája pszichológusi segítséget igényel, ne szégyelljük, és ne halogassuk. A problémák egy része sajnos nem múlik el, hanem átalakul más tünetté, vagy komolyabbá válik.

Előfordulhat, hogy néhány konzultáció segíthet, máskor viszont hosszabb terápiára lehet szükség. De mindig tartsuk szem előtt, hogy ezt a gyermekünkért tesszük. És higgyétek el, a gyerekek nagyon szeretnek pszichológushoz járni! Még a kamaszok is! Nagyon különleges helyzet ez: 50 percig csak és kizárólag vele foglalkoznak, csak rá figyelnek. Ilyen kevés van az életben, és látványos változások érhetők el náluk.
 

Mikor milyen szakemberre van szükség?

 
Háziorvos - Pszichológus
Testi tünetek jelentkezésekor először mindig a gyermek háziorvosához forduljunk. Ő megvizsgálja a gyermeket. Ha a leletek, vizsgálati eredmények negatívak, de még fennáll a probléma, akkor ebben az esetben javasolt pszichológushoz vinni a gyermeket.

Ha testi tünetek nem jelentkeznek, de látjuk gyermekünkön, hogy gyakran elsírja magát, félénk, visszahúzódó, akkor kérhetjük a gyermek pszichológiai vizsgálatát a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál.
 
Gyermekpszichológus
A gyermekpszichológus elérhető mindenki számára ingyenesen a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál. De dolgozhat gyermekpszichiátriai osztályokon, ambulanciákon is, vagy akár magánrendelés keretei között. A pszichológus egyetemet végzett, képzett szakember, aki a pszichológia eszközeivel és módszereivel szakszerű segítséget tud nyújtani a szorongó gyermekeknek és szüleiknek is. Jó, ha ismeri a relaxációs módszereket, melyek bizonyítottan hatékonyak a gyermekkori szorongás kezelésében.

Iskola- óvodapszichológus
Az iskola- vagy óvodapszichológushoz is fordulhatunk. Tőle is kérhetünk tanácsot. Ő az intézményben, helyben dolgozik, a gyermeket meg tudja figyelni a csoportban is. Szükség esetén pedig továbbirányítja a gyermeket.

Gyermekpszichiáter
Ha a gyermek szorongása olyan mértékű, hogy a pszichológiai terápia önmagában nem elegendő, a pszichológus javasolhat, kérhet gyermekpszichiáter szakorvosi vizsgálatot. A gyermekpszichiáter ambulánsan elérhető. Szükség esetén gyógyszert írhat fel a gyermek számára.
 
4 egyértelmű jel, hogy a gyermeked szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el gyermekpszichológushoz, mielőtt komolyabbá válik a probléma
 

Mi történik a pszichológusnál?

 
  • A pszichológus az első alkalommal egy problémafeltáró interjút készít. Ez egy irányított beszélgetés a gyermek problémáival kapcsolatban. Ezen általában a gyermek és szülő együtt vesznek részt.
  • Ezután kerül sor az anamnézis felvételére, mely során adatokat, információkat gyűjtünk a gyermek fejlődésével kapcsolatban. Ezen az alkalmon általában csak a szülők vesznek részt.
  • Az utána következő alkalmak során történik a gyermekkel való kapcsolat kialakítása és a diagnosztizálás különféle pszichológiai “tesztek”, eljárások segítségével. Ezek életkortól függően lehetnek: rajztesztek, kérdőívek, interjúk, egyéb diagnosztikus tesztek (attól függően, hogy pontosan, mi a gyermek problémája).
  • Megfogalmazzuk a találkozások célját is, és kitűzzük azt az időpontot, amikor megnézzük, hogy kell-e folytatni a terápiát, vagy elegendő volt ennyi segítség.
  • A diagnózis függvényében a pszichológus terápiás tervet készít, és szükség esetén olyan módszereket tanít a gyermeknek, melyek hozzájárulnak a pozitív irányú változáshoz.
  • A pszichológus a szülővel folyamatosan konzultál, kapcsolatot tart. Szükség van az együttműködésre, a kölcsönös bizalomra ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk!

 
A gyermek és szülő motivációjától és a probléma “súlyosságától” függ, hogy mennyi ideig van szükség a pszichológiai terápiára. Általában 10-15 alkalom elegendő. A terápia szükség esetén természetesen meghosszabbítható, vagy hamarabb lezárható.

 
Mi a helyzet az alternatív módszerekkel?


Tudom, hogy sokan szégyellik, hogy pszichológushoz kell vinni a gyermeket, ezért először gyakran más utat választanak.

Én pszichológusként nem annyira ismerem az alternatív módszereket. Biztosan léteznek speciális diéták, és különféle “terápiák”, kezelések. Én azt javaslom, hogy ebben a témában legyünk nagyon körültekintőek! Mindenfajta alternatív segítség igénybevételéről konzultáljunk a háziorvossal, vagy a gyermekpszichológussal!

Fontos azonban tudni, hogy a pszichológus képzett szakember. Bizonyítottan tudunk segíteni. A pszichoterápia olyan változásokat képes elindítani az agyban, mint a gyógyszeres terápia, mégsem okoz függőséget, és nincs mellékhatása.

Gyermekek esetében minél hamarabb fordul valaki szakemberhez, annál hamarabb tudunk segíteni. Ha azonban évekig húzódik a probléma, és akkor jelentkeznek, amikor már nagyon nagy a baj, sokkal hosszabb időre van szükség a “gyógyuláshoz” is.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus, neszorongj.hu
Fotók: Pixabay

Címkék: gyerek, szülő, gyermekpszichológus, szorongás, szorongó gyerek, alvászavar, gyerekkor

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 dolog, amitől a legtöbb kisgyermek fél - akkor is, ha nem beszél róla! Hogyan segíthetsz neki, hogy leküzdje a szorongását? 11 tipp a pszichológustól
7 dolog, amitől a legtöbb kisgyermek fél - akkor is, ha nem beszél róla! Hogyan segíthetsz neki, hogy leküzdje a szorongását? 11 tipp a pszichológustól

Mitől fél a legtöbb kisgyermek? Hogyan élik meg ezeket a félelmeket? Miként kezelje a szülő kisgyermeke félelmeit, szorongását, azt, ha nem mer este egyedül elaludni vagy fél a sötétben? Pszichológus tanácsai szülőknek, nagyszülőknek.

tovább a cikkre
Alvászavarok gyermekkorban - Miért nem alszik a gyerekem? Pszichológus válaszol
Alvászavarok gyermekkorban - Miért nem alszik a gyerekem? Pszichológus válaszol

A gyermekkori alvászavarnak több fajtája is ismert - más a rossz álom miatti felébredés és az úgynevezett éjszakai felriadás, ami akár krónikus is lehet. Ha a kisgyerek már nem mer a saját ágyában aludni, és a szülő közelségére vágyik, akkor nem büntetésre, fenyítésre van szükség, hanem teljesen más eszközökre. Mi segíthet alvászavarok esetén? Pszichológus tanácsai.

tovább a cikkre
Ezért fontos a családi béke a kisgyermekek számára! A gyermekünk viselkedése megmutatja, ha baj van

A babák már pocakban érzik édesanyjuk minden feszültségét és rezdülését. Később a családi minták hatnak a gyerekek személyiségfejlődésére. Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott gyermeket? Mire figyeljünk oda, és mit kerüljünk a hétköznapok során? Hogyan viselkedik a kisgyerek, ha a családban nincs minden rendben?

tovább a cikkre
Figyelemzavar, magatartászavar - Mit tehet a szülő és mikor kell szakemberhez fordulni?

Gyermeked nem tud odafigyelni az iskolában? Szétszórt a figyelme és nem tud egy dologra koncentrálni? Otthon is folyton unszolni kell? Életkori sajátosságról van szó vagy segítségre szorul? Pszichológus szakértőnk véleménye az iskolai figyelem problémákról és a koncentrációs nehézségekről.


tovább a cikkre
Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye

Normális-e, ha a szülők a kisbabájukkal vagy a gyerekükkel együtt alszanak? Egészségesen fejlődik-e az a gyerek, aki a szülői hálóban alszik? Baj-e, ha a szülők a gyermek mellett élnek házaséletet? Miért nem tud az anya a gyerekről leválni? Nem késő változtatni! - gyakorlati tanácsok párkapcsolati szakértőnktől.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza