Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat! - Szülők Lapja

Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat!


Az apákat csak akkor hívják, „ha a gyerek meg fog bukni, ki akarják rúgni, romlik a teljesítménye, vagy a magatartásával vannak bajok, ezért alakul ki a negatív kapcsolat. Pedig az apa hatása az iskolai teljesítményre akkor érződik leginkább, ha már a kezdetektől részt vesz a gyermek mindennapjaiban - állítja egy új tanulmány.

Szerző: Szülők lapja
2009-08-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A férfiakat általában nem vonják be addig, míg nincs valami baj. Akkor jönnek a hosszas beszélgetések, amikor mindkét szülő bejön és minden problémát megbeszélnek. – mondta McBride, a tanulmány készítője.

Amilyen kiskorában, olyan lesz a nagyobb gyermekkel is
Ha az apa korábban nem vett részt a gyermeke életében kicsi a valószínűsége, hogy az iskolai problémák esetén majd megteszi.
A szakember szerint, ha az apák kezdettől gyakorolják szülői feladataikat, akkor a későbbi életkorban is ez lesz általános. Azonban, ha a férfiak az iskolát megelőző időszakban sem vettek részt aktívan a gyermek életében, akkor számukra ez az iskola megkezdésével sem lesz természetes.

Vonjuk be az apákat minél hamarabb
Az apáknak és az apatípusnak ugyanolyan egyedi hatásuk van a gyermek életére, mint az anyáknak, így egyenrangú félként kell kezelni őket a szülői „testületben”.
"Segítenünk kell az apáknak, hogy felismerjék, nagyon fontos, amit tesznek. Ha várunk, és csak akkor vonjuk be őket, ha a gyerekkel gondok vannak az iskolában, akkor már elkéstünk.” – tette hozzá McBride.

Először mindig az anyukát értesítik
Ha a gyermek megbetegszik például, az óvoda vagy az iskola tipikusan az anyát hívja először, és nem az apát.” – mondta. Nem feltétlenül azért, mert az anya tájékozottabb a gyermek egészségi állapota felől, hanem mert „úgy tudják, az anya az egyetlen, aki ilyen helyzetben cselekedni képes.”
Elmondása szerint az elemzések arra utalnak, hogy többet kell gondolnunk a férfiakra, az apaságra és a szülőként betöltött szerepükre.

Mindkét fél befolyásolja a gyermek eredményeit
"Kicsit messzebbről kell szemlélnünk a képet, mert ezek az elemzések mind ugyanarra a következtetésre jutottak: a férfi és a nő külön-külön, egyéni módon hat a gyermek eredményeire.” – mondta. „Segíteni kell a férfiaknak felismerni, mit jelent valójában számukra az apaság, és mintát kell biztosítani számukra ahhoz, hogy részt vállaljanak a gyermek életéből.” A tanulmány a Journal of Educational Psychology-ban jelent meg.

Forrás: Medipress
 

Címkék: apa, gyermeknevelés, gond, bevonni

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre
4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

tovább a cikkre
Apuka is születik a 9 hónap alatt!

Hogyan vonjuk be az apukát a babavárás folyamatába? Miért nem olyan az ő reakciója, ahogy mi szeretnénk? Bent legyen a kicsi születésekor, vagy inkább kint izgulja végig? Megannyi kérdés, mely komoly fejtörést okoz a legtöbb kismama számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors

Recept:

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.

A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 15 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza