Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat! - Szülők Lapja

Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat!


Az apákat csak akkor hívják, „ha a gyerek meg fog bukni, ki akarják rúgni, romlik a teljesítménye, vagy a magatartásával vannak bajok, ezért alakul ki a negatív kapcsolat. Pedig az apa hatása az iskolai teljesítményre akkor érződik leginkább, ha már a kezdetektől részt vesz a gyermek mindennapjaiban - állítja egy új tanulmány.

Szerző: Szülők lapja
2009-08-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A férfiakat általában nem vonják be addig, míg nincs valami baj. Akkor jönnek a hosszas beszélgetések, amikor mindkét szülő bejön és minden problémát megbeszélnek. – mondta McBride, a tanulmány készítője.

Amilyen kiskorában, olyan lesz a nagyobb gyermekkel is
Ha az apa korábban nem vett részt a gyermeke életében kicsi a valószínűsége, hogy az iskolai problémák esetén majd megteszi.
A szakember szerint, ha az apák kezdettől gyakorolják szülői feladataikat, akkor a későbbi életkorban is ez lesz általános. Azonban, ha a férfiak az iskolát megelőző időszakban sem vettek részt aktívan a gyermek életében, akkor számukra ez az iskola megkezdésével sem lesz természetes.

Vonjuk be az apákat minél hamarabb
Az apáknak és az apatípusnak ugyanolyan egyedi hatásuk van a gyermek életére, mint az anyáknak, így egyenrangú félként kell kezelni őket a szülői „testületben”.
"Segítenünk kell az apáknak, hogy felismerjék, nagyon fontos, amit tesznek. Ha várunk, és csak akkor vonjuk be őket, ha a gyerekkel gondok vannak az iskolában, akkor már elkéstünk.” – tette hozzá McBride.

Először mindig az anyukát értesítik
Ha a gyermek megbetegszik például, az óvoda vagy az iskola tipikusan az anyát hívja először, és nem az apát.” – mondta. Nem feltétlenül azért, mert az anya tájékozottabb a gyermek egészségi állapota felől, hanem mert „úgy tudják, az anya az egyetlen, aki ilyen helyzetben cselekedni képes.”
Elmondása szerint az elemzések arra utalnak, hogy többet kell gondolnunk a férfiakra, az apaságra és a szülőként betöltött szerepükre.

Mindkét fél befolyásolja a gyermek eredményeit
"Kicsit messzebbről kell szemlélnünk a képet, mert ezek az elemzések mind ugyanarra a következtetésre jutottak: a férfi és a nő külön-külön, egyéni módon hat a gyermek eredményeire.” – mondta. „Segíteni kell a férfiaknak felismerni, mit jelent valójában számukra az apaság, és mintát kell biztosítani számukra ahhoz, hogy részt vállaljanak a gyermek életéből.” A tanulmány a Journal of Educational Psychology-ban jelent meg.

Forrás: Medipress
 

Címkék: apa, gyermeknevelés, gond, bevonni

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre
4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

tovább a cikkre
Apuka is születik a 9 hónap alatt!

Hogyan vonjuk be az apukát a babavárás folyamatába? Miért nem olyan az ő reakciója, ahogy mi szeretnénk? Bent legyen a kicsi születésekor, vagy inkább kint izgulja végig? Megannyi kérdés, mely komoly fejtörést okoz a legtöbb kismama számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: Szaloncukrokat hívtak vissza, nehogy egyenek belőle a gyerekek!

vissza vissza