2021. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 7 dolog, amit visszasírsz majd a babás időszakból - amikor a gyermeked totyogós korba lép - Szülők Lapja

7 dolog, amit visszasírsz majd a babás időszakból - amikor a gyermeked totyogós korba lép

Szülőklapja képEgy újszülöttel úgy érezheti magát a szülő, mintha egyfolytában kimerültség lenne. A mindennapok kemények egy csecsemővel. Legalábbis így érezzük mindaddig, míg a csecsemőből totyogós nem válik. S akkor szembesülünk csak igazán azzal, milyen, amikor igazán nehéz az élet.

Szerző: Szülők lapja
2017-10-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy újszülöttel úgy érezheti magát a szülő, mintha a kimerültsége soha véget nem érne, örök körforgásban a pelenkacserékkel és az éjszakai etetésekkel. Amikor azt hiszi, már elérte a mélypontot, kiderül, hogy van még lejjebb is. Persze, egy újszülöttel a mindennapok elég kemények. Legalábbis így érezzük mindaddig, míg a csecsemőből totyogós nem válik. S akkor szembesülünk csak igazán azzal, milyen, amikor igazán nehéz az élet.

Az igazság az, hogy visszasírod azokat az édes, egyszerű napokat, amikor még félálomban körbe-körbesétáltál a babáddal, hogy elaludjon. Ijesztően hangzik? Nos, vessünk csak egy pillantást a jövőbe, mi várható a csecsemő-korszak után!

1. A csecsemők még sokat alszanak
Először azt hiszed, ennél rosszabb dolog a világon nincs. Bárhol, bármikor el tud aludni, különösen akkor, ha valahova menni kell. Akkor le kell tenni aludni, de ehhez meg kell szervezni pontosan, hol, hogyan, mi kell hozzá, stb. Amikor végre minden stimmel, le tudod fektetni, hogy nyugodtan aludjon, és te is leülsz egy kicsit pihenni, és tart az egész alvás kb fél óráig, és mindketten sírva nyugtázzátok, hogy vége az alvásnak. Te azért sírsz, mert csak fél óra nyugi volt, ő azért, mert éhes/álmos/tele a pelus/rosszul ébredt. Ebben az időszakban a csecsemők altatása sohavégetnemérő rémálomnak tűnik.


Fotó: freepik/bearfotos

De van rosszabb. A kisgyermek alvása, altatása ugyanis szintén rémálom, csak másképp. Az egyetlen különbség az, hogy kevesebbszer van egy nap, mint csecsemőkorban. Az újszülöttek talán nem úgy alszanak, ahogy mi szeretnénk (pl. éjszakai cici-igény), de legalább sokat. És bár úgy érzed magad, mint aki zombi-üzemmódban működik, ne felejtsd el, hogy 1-2 év és a gyerkőc maga dönti el, hol, mikor és mennyit alszik.

Egy kisgyermek éjszakája már tele van éjszakai ébredésekkel, vagy azért mert megriadnak valamitől, vagy azért, mert épp eszükbe jut, hogy valamit sürgősen meg kellene beszélni a nagyival. Tehát a csecsemős alvós korszak elég szörnyű, de a kisgyermekkori alvási szokásoktól konkrétan megbolondulsz!

2. Az újszülöttek sokkal csendesebbek, mint azt te hinnéd
Igen, igen, az újszülöttek sírnak. De amit a te újanyukaérzékenyhiúzvagyok-füled elviselhetetlen sírásnak hall, az semmi ahhoz a nyafogáshoz és visításhoz képest, amit akkor képesek csapni a kisgyermekek, amikor valami nem úgy alakul, ahogy ők azt elgondolták. Pl. nem ezt a ruhát akarták felvenni, épp ki akar szállni a kádból, pont azzal akar játszani, amit már elpakoltál, vagy egyszerűen az kell neki, ami a másik gyereknél van. Szóval, a hiszti-ürügyek tárháza kimeríthetetlen.

A babák valamely igényüknek adnak hangot a sírással, ám azon kívül más hangot nagyon nem hallasz tőlük (esetleg egy édes babakacajt) - és bár ez a sírás is végtelennek tűnhet, főleg, ha kólikára hajlamos a gyermeked, mégis élvezd ki ezeket az időket, mert bizony a jövőtök még sokkal-sokkal hangosabb lesz.

3. A kisbabák szükségletei valójában alapvetőek
A nehézséget ebben az időszakban még az okozza, hogy nehéz kitalálni, épp mi baja van, miért nyűgös, mire van szüksége. Éhes? Fáradt? Bántják a szelek? Talán csak szeretné, hogy magadhoz öleld? Persze, fárasztó szülőnek lenni, de egyetlen egy, igazán fontos dolgod van: tartsd életben a babád! Eleinte ez nem igényel speciális készségeket és tapasztalatot, ha első gyermekes anyuka van, valószínűleg ezzel nem is rendelkezel.


Fotó: pixabay

Aztán eljön a totyogós korszak. Mindazokat a dolgokat, amiket addig megtettél, továbbra is teljesítened kell, de el kell viselned az érzelem-kitöréseket, az önállósodási törekvéseket, a szocializációt, a válogatósságot és a szobatisztaságra szoktatás felejthetetlen gyönyöreivel is meg kell küzdened. Bármennyire is szeretnéd, hogy újszülötted egy kezelési útmutatóval a kezében távozzon a kórházból szülés után, arra csak akkor lenne igazán szükséged, amikor a meg kell akadályoznod, hogy a totyogód a padlóhoz ütögesse a fejét mérgében, mert nem játszhat a vécécsészével.

Olvasd el ezt is!
Mi mindenen tud kiborulni egy 3 éves? 44 jó ok a hisztire - kattints és nézd meg »

4. Csecsemőkkel közlekedni? Gyerekjáték!
Mindeddig azt hitted, hogy a házat/üzletet/orvosi rendelőt elhagyni újszülöttekkel lehetetlen küldetés? Várd csak ki, amikor már maguktól járnak! Azok a napok, amikor két kisgyermeked próbálja magát kiszuszakolni a bevásárlókocsiból üvöltve, míg te az almákat pakolod a kocsiba, nos, ezek a napok megfizethetetlenek. Mármint szó szerint. Te nyilván minden pénzt megadnál érte, hogy ez kimaradjon az életedből, de nem fog. Bocsi. Hidd el, alig várod majd az üzletben/orvosi rendelőben/lakásban, hogy az autósüléshez érjetek, ahol valami himbálózó, tarkabarka játék végre leköti a figyelmüket.

5. A babákat többnyire ugyanott találod, ahova letetted őket
A picik szülei folyamatosan aggódnak, hogy lemarad valamiben a babó, mert nem jól teszik a dolgokat. Persze, szeretnénk, ha minél előbb ülne, mászna, felállna vagy járna. Ezen a hajrálányos időszakon túl kell esni, nem versenyistállóba született az a gyerek! Ezt azéngyerekemelőbbcsináljamajdmintatöbbi-kényszert engedd el! Hagyd, hogy kiélvezze, milyen visszatottyanni a fenekére állásból, hogy milyen elbukfencezni, milyen lekoccolni a fejével bármit, amit eddig soha senki nem koccolt le, amint két másodpercre hátat fordítasz neki! Próbálja csak ki! Úgysem tart sokáig.

6. Kisbaba mellett lehet szép, takaros az otthonod
A babaléttel együtt jár a rengeteg piszkos ruha és fertőtlenítésre váró cumisüveg, palack. A kimerültségtől talán úgy érzed, ez már tényleg túl sok. De valójában csak akkor szembesülsz igazán azzal, mi is az a piszok, amikor a gyerkőcöd hazaér egy jó kis sárcsata, homokozás vagy porban hempergés után.


Fotó: pixabay

A kisgyerek minden egyes játékot külön dobál szét, a szoba vagy lakás teljesen különböző pontjain, csak úgy, szórakozásból. Végigönti a tejet a padlón, hogy tapicskolhasson benne. És valami megmagyarázhatatlan, természetfeletti képessége van, hogy minden állandóan ragacsos legyen a lakásban. Akármilyen szívósan próbálod is tisztán tartani az otthonod, totyogósod még annál is keményebben fog azon dolgozni, hogy úgy nézzen ki minden, mint egy mániákus gyűjtögető odúja. Na, ennek feldolgozásához kell elővenni egy üveg finom bort...

Olvasd el ezt is!
Nem árt a gyereknek egy kis piszok - miért fontos, hogy a gyermeked sarazzon, maszatoljon?

7. A babák illata egyszerűen isteni!
El tudsz képzelni csodálatosabbat, mint egy újszülött illata? Csak szippants egy jó mélyet a babád fejénél és minden gondod egy csapásra eltűnik! A kisgyermekkor beköszöntével ez sajnos eltűnik, és nem ritka, hogy az elvileg tiszta, szépen lemosdatott gyermekedet enyhe pisiszag lengi körül.

Persze ezek ellenére és mindezekkel együtt is imádnivaló a totyogós időszak - és hidd el, visszasírod majd, amikor a gyermeked tinikorba lép majd... de ez már egy másik történet.

Készült a Scarymommy cikke nyomán
Fotók: freepik/bearfotos, Pexels

Címkék: újszülött, csecsemő, totyogós, kisgyermek, nevelés, kimerültség, nehéz, kemény az élet

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ezen múlik, milyen ember lesz a gyermekedből! 10 dolog, ami hatással van a lelki fejlődésére és a személyiségére - Egy anya gondolatai
Ezen múlik, milyen ember lesz a gyermekedből! 10 dolog, ami hatással van a lelki fejlődésére és a személyiségére - Egy anya gondolatai

Hányféle dolog határozza meg egy ember személyiségét? A gének, a terhesség, a családi minta, vagy akár az előző életek? És vajon van a szülőknek bármi köze ahhoz, milyen felnőtté válik a gyermekük? Egy anyuka gondolatai.

tovább a cikkre
44 jó ok a hisztire, egy hároméves kislány szerint! - Mi mindenen tud kiborulni egy kisgyerek egyetlen nap alatt?
44 jó ok a hisztire, egy hároméves kislány szerint! - Mi mindenen tud kiborulni egy kisgyerek egyetlen nap alatt?

Hiszti hiszti hátán - egy nap alatt 44 ok miatt tört ki a hiszti, amit egy anyuka meg is osztott. Bizony, nem könnyű a dackorszakot elviselni, bármennyire is a fejlődés természetes része, hogy hisztizik a gyerek.

tovább a cikkre
7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák
7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák

Az otthon levő anyuka valójában több szerepet tölt be egyidejűleg, hisz vezeti a háztartást, neveli a gyereket, tisztán tartja a lakást, ételt varázsol az asztalra és tiszta ruhát a szekrényekbe. Hogy ez milyen nehéz munka valójában, csak az tudja megérteni, aki már belekerült ebbe a helyzetbe.

tovább a cikkre
Üzenet minden anyukának, aki úgy érzi, nem csinálja elég jól
Üzenet minden anyukának, aki úgy érzi, nem csinálja elég jól

Anyaként az ember sokszor elgondolkodik, hogy jól csinálja-e, amit csinál - rosszabb napokon az is megfordul a fejében, hogy biztosan ő a legpocsékabb szülő a világon, aki mindent elront a gyermeknevelésben...

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g zöldbab 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl (vagy kefír) bors petrezselyemzöld zsemlemorzsa

Recept:

A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megke(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Mikulásbabák 2021: Tündéri Mikulássapkát kaptak a kis újszülöttek a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

vissza vissza