Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan legyél boldog anyuka? - Szülők Lapja

Hogyan legyél boldog anyuka?


Úgy érzed, hogy a környezeted elvárja Tőled, hogy mindig boldog anyukaként viselkedj, pedig Te majd összeesel a fáradtságtól?
Még nem tudod, hogy a kisbabád mikor, miért sír és bűntudat gyötör emiatt? Tükörbe nézel és már nem ugyanaz a karcsú, vidám nő néz vissza rád, aki az esküvői képeiden mosolyog?

Szerző: Szülők lapja
2009-10-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az anyaság a legnagyobb feladatunk az életben, mégsem tanítják sehol, sőt legtöbben még csak követendő példát sem tudunk felmutatni a családban, baráti körben. Íme, az első időszak nehézségei a kineziológus szemével.

Párkapcsolati problémák
Egy kisbaba érkezése teljes mértékben megváltoztatja a pár életét. Erre felkészülni nagyon nehéz, hiszen a hétköznapok hozzák felszínre a megoldandó problémákat. Általában a családok anyagi terhei nőnek, gyakran a férj többletmunkát vállal a megélhetés biztosítása céljából. Sajnos ez azzal jár, hogy egyre kevesebb időt tud otthon tölteni és az addig minden szabadidejét együtt töltő pár alig tud néhány órát egymásra szánni. Ez az időszak alaposan próbára teszi a kapcsolatot, a fizikai kontaktus hiánya feszült légkört eredményezhet.

Fontos ilyenkor az őszinte kommunikáció, s egyszerű stresszoldó technikák alkalmazása. Célravezető, ha mindkét szülő egymás elé tárja a megnövekedett teher okozta problémákat, kétségeket, félelmeket, érzéseket és igyekeznek közösen megoldást találni.
Ha ez nem sikerül, szakember segítségét is igénybe vehetik, mielőtt a párkapcsolat súlyosan sérülne.
A kudarc oka sok esetben szülővel kapcsolatos gyermekkori negatív élmény, illetve a nem megfelelő, konfliktusokkal teli családi kapcsolatok.

Harmónia hiánya
Az anyuka számára elsődleges szükséglet a rendszeres és egészséges táplálkozás mellett a lehető legtöbb pihenés az első 6 hétben. Fontos, hogy felismerjük a fizikai határainkat és aszerint osszuk be a teendőinket.Amikor a baba alszik, akkor a kismama is lazíthat, olvashat, zenét hallgathat, meditálhat, pihenhet. Az anya szervezetének szüksége van erre a pár nyugodt órára, csak így tud továbbra is szeretettel, türelemmel, megértéssel fordulni a csecsemő felé. Ha nem tudsz töltekezni, nincs elég energiád, az egész családra kihathat rosszkedved.
Ma már számos segítséget igénybe vehetünk a házimunka könnyítésére, pl. ebédet házhoz hozathatunk, bevásárlást intézhetünk az internetről stb.

Amennyiben továbbra is türelmetlen és ingerült vagy, kérj segítséget családtól, barátoktól, segítőktől, mert lehet, hogy egy kívülállóval történő beszélgetés hozzásegíthet ahhoz, hogy saját helyzetedben felfedezd a pozitív elemeket, tanulhatsz lazító technikákat, megismerhetsz számodra kikapcsolódást biztosító tevékenységeket.
Itt kell átgondolnunk a saját édesanyánkhoz fűződő viszonyunkat, vele kapcsolatos gyermekkori élményeinket, érzéseinket. Ha nem sikerül átlendülni az elkeseredettségen, mindenképpen érdemes egy oldás során kideríteni a probléma okát.

Testkép változása
Sajnos elég gyakori, hogy az új anyuka a szülés után csalódottan tekint a tükörbe, mert némi súlyfelesleggel kell szembenéznie.
Sokan azt gondolják, hogy megváltozott alakjukkal már nem tetszenek párjuknak. Ezt az érzést olyannyira felnagyíthatják az anyukák, hogy önmaguknak okoznak fájdalmat, ha tükörbe néznek.

Miért emeljük ezeket a falakat? Gondoljuk csak át, mit érezhet a férj?
A férfi olyan csoda részese ebben az időszakban, amit sosem élt még át. A szülés, a szoptatás meghatja az apukákat és kiteljesíti szerelmüket.
Hidd el, nem az a fontos, hogy néhány kiló súlyfelesleg van rajtad, számára Te vagy a Nő, aki megajándékozta egy gyermekkel.

Legtöbb esetben a súlygyarapodás átmeneti állapot és pár hónap múlva visszanyerheted eredeti alakodat. El kell fogadnunk, hogy a baba táplálása céljából fontos a megfelelő mennyiségű táplálék bevitele, pár hét múlva, ahogy kialakul a szoptatási rend, a kilók is fokozatosan leolvadnak majd – feltéve, hogy nem szedünk újabb védekező, fájdalom-, bűntudatkilókat magunkra.
Ha mégis, akkor mindenképpen szükséges a probléma okának feltárása és oldása. Lehet, hogy egy gyermekkori stresszélményünk akadályoz bennünket optimális testsúlyunk elérésében.

Társaság hiánya
Mivel az egész napunkat a babával töltjük, s nincs részünk felnőttekkel történő beszélgetésekben, nagyon hasznos, ha felkeressük a helyi kismama-klubot. Egyrészt színesítheti napjainkat, másrészt lelki támaszra találhatunk a hasonló élethelyzetben lévő kismama személyében. Láthatjuk, hogy hasonló problémákkal kell szembenéznie a legtöbb kismamának, egyszerű gyakorlati tanácsokat kaphatunk.
A tapasztalatcsere választ adhat a babagondozás során felmerülő kérdésekre.

Egy kis kreativitással a kismama a saját életét is megkönnyítheti: a többi anyukával közös tornát, nyelvtanulást szervezhettek, meghívhattok magatokhoz lelki segítőket. A lényeg, hogy megszűnjön benned a magány érzése.
Amennyiben teljesen elzárkózol a társaságtól, próbáld átgondolni, hogy életed során milyen elutasításban volt részed, mely gátolja a kommunikációs készségedet illetve önbizalomhiányt okozhatott.

Egy új időszak kezdetén vagy, mely egy kis szervezéssel, odafigyeléssel életed egyik legszebb időszaka lehet.

Ne feledd: egy lélek Téged választott, te vagy számára a legfontosabb és a kezdeti nehézségek után meglátod, hogy a legnagyobb csodát kapod gyermekedtől: megtanít szeretni.

Szerző: Gy. Márkus Flóra (www.kineziologus.eu)
Fotó: Pixabay

Címkék: boldog, anyuka, anyaság, párkapcsolat, harmónia, társaság, testkép

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza