Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ezért mondókázz, verselj a gyermekeddel már egészen pici korától! - Nem csak a memóriájára lesz jó hatással - Szülők Lapja

Ezért mondókázz, verselj a gyermekeddel már egészen pici korától! - Nem csak a memóriájára lesz jó hatással

Szülőklapja képSzavaljatok, meséljetek, énekeljetek minél többet! Később a gyerekeitek hatalmas hasznát veszik majd ezeknek a foglalkozásoknak - Kerékgyártó Andrea blogger a mondókák, versek, dalok fontosságáról.

Szerző: Szülők lapja
2018-06-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk, aki egy hatéves kislány édesanyja, a mondókázás, dalolás fontosságáról fejtette ki véleményét legutóbbi bejegyzésében - egyetértesz vele?

"Arany János utca" jelentette be a gépi hang a következő megállót. Erre Fanni lelkesen felkiáltott: "Én őt ismerem! Ő írta azt, hogy Este van, este van, ki ki nyugalomba", és zengő hangon elszavalta a Családi kör első versszakát.

A mellettünk ülő néni ámulattal figyelte az előadást, majd megkérdezte:" Hány éves vagy, csillagom?" "Hat", felelte Fanni büszkén. "És így tudod szavalni ezt a verset?" "Hát persze, Anya szokta nekem olvasni esténként", válaszolta Fanni.

Rengeteg verset tud fejből
Azon gondolkodtam a néni mekkorát ámulna, ha tudná, hogy Fanni hány verset tud fejből. Kétévesen betéve tudta a Cinege cipőjét, háromévesen a Füstbe ment tervet és a Mamát. Hatévesen kívülről fújja a Himnuszt és a Szózatot, és kis segítséggel végigmondja az Öreg néne őzikéjét.

Amikor kétévesen elszavalta az Anyám tyúkját, egy ismerős anyuka azt mondta, hogy Fanni zseni-gyanús. Tény, hogy bámulatos a memóriája, pillanatok alatt megjegyez bármit.


Kicsi orr, kicsi száj, keretezi kicsi áll...

A sok foglalkozás gyümölcse
Sokat gondolkoztam azon, hogy ez veleszületett képesség-e. Az kétségtelen, hogy volt kitől örökölnie az eszét, a család tele van nagy koponyákkal. Az elmúlt hat évet végiggondolva viszont - azt hiszem - a rengeteg foglalkozás a kulcsa Fanni szenzációs memóriájának.

Születésétől kezdve folyamatosan beszéltem hozzá. Nem babanyelven, hanem szép, kerek, értelmes mondatokban. Úgy négy hónapos korától sétálás közben mondókáztam vagy szavaltam neki.

Esténként úgy aludt el, hogy énekeltem. Népdalokat, gyerekdalokat, rajzfilmslágereket. Amikor ezek már a könyökömön jöttek ki, a Himnuszt és a Szózatot énekeltem.

A játszóterezést is alaposan kihasználtam. Hintázás közben rendszerint Weöres Sándor verseit, az Öreg néne őzikéjét vagy az Arany Lacinak című verset szavaltam.

Kétéves kora óta mesélek neki
Úgy két éves korától pedig minden áldott este mesélek neki. Kezdetben Bogyó és Babóca és Boribon volt a nagy kedvenc. Aztán fokozatosan jöttek az egyre komolyabb történetek. A Pöttyös Panni és a Titok Tündér könyvek. Nemrég elolvastuk a Lúdas Matyit és a János Vitézt, Petőfi elbeszélő költeményét. Kicsit kétkedtem, hogy megértette- e, de minden kétségem elpárolgott, amikor megnéztük a darabot a Nemzeti Színházban, és Fanni előre mondta, hogy melyik jelenet fog soron következni...

Visszatekintve azt mondom, hogy Fanni azért ilyen okos, mert folyamatos fejlesztésnek volt kitéve. Kezdetben ezt ösztönösen, a magunk szórakoztatására tettem. Aztán láttam egy műsort, ami arról szólt, hogy a kisbabák agya 8 és 12 hónapos koruk között a legfogékonyabb.

Használjátok hát ki ezeket a korai hónapokat is! Szavaljatok, meséljetek, énekeljetek minél többet! Később a gyerekeitek hatalmas hasznát veszik majd ezeknek a foglalkozásoknak.
 

Mi mindenért fontosak a mondókák, versek, mesék?


Fodor Tímea logopédus egy korábbi cikkünkben kifejtette, hogy ezek a szövegek rengeteg területen fejlesztik a gyermekeket, egyebek közt:
- általuk a gyerekek megtanulhatják a magyar nyelv sajátosságait
- a vershallgatás előkészíti a jó helyesírást
- a kicsiknek szóló versek megmozgatják a nyelvi fantáziát
- a versekkel gyarapodik a szókincs
- a verstanulás által fejlődik a memória, a koncentrálóképesség

Aranyosi Ervin költő pedig versben fogalmazta meg gondolatait:

Aranyosi Ervin: Mindennapi versek
A vers bűvös eszköz,
hiszem, elvarázsol!
Fájó szívet gyógyít,
elesettet ápol.

Arcodra mosolyt csal,
megtanít szeretni,
megmutatja hogy kell
jó embernek lenni.

Olvass hát mindennap
verset gyermekednek,
használd ki az időt,
hogy veled lehetnek!

Élvezd minden percét,
élvezd a figyelmét,
s figyeld, hogy köti le
a csapongó elmét!

A vers bűvös eszköz,
hiszem, elvarázsol!
Ahol a szív ébred,
az öröm sincs távol!

Olvasd el ezt is!
Miért fontos, hogy sokat mondókázz a gyermekeddel? Ezt mondja a meseterapeuta »

12 rajzoltató mondóka gyerekeknek - Hogy jobban menjen majd az írás »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója; Szülők Lapja
Fotó: Freepik

Címkék: mondóka, mondókázás, gyerekdal, lányomnak az életről

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ez a baj a mai gyerekekkel! - A gyermeknevelés 8 alapelve, amit sok szülő nem vesz elég komolyan
Ez a baj a mai gyerekekkel! - A gyermeknevelés 8 alapelve, amit sok szülő nem vesz elég komolyan

A napokban került fel egy videó a Facebookra, melyben Sivarama Swami szerzetes a szülőkhöz beszél. A pár perces videót azóta rengetegen megosztották, sok szülő egyetért a benne foglaltakkal. Te mit gondolsz?

tovább a cikkre
Minden harmadik szülő megengedi ezt a kisgyermekének, pedig nagyon veszélyes! Miért ne hagyd felügyelet nélkül tévézni a gyereket?
Minden harmadik szülő megengedi ezt a kisgyermekének, pedig nagyon veszélyes! Miért ne hagyd felügyelet nélkül tévézni a gyereket?

A szülők közel harmada naponta hagyja felügyelet nélkül tévézni gyermekét, ami különösen veszélyes lehet a kisgyermekre nézve - állapította meg a három éven aluli gyerekek médiahasználati szokásairól az NMHH által készített felmérés.

tovább a cikkre
"A 7 perces családok korszakát éljük" - Ez az oka, amiért egyre gonoszabbak egymással a gyerekek! - Vélemény

Azon gondolkoztam, vajon mi változott meg az elmúlt húsz évben, amióta kijártam az iskolát? Mi lehet az oka annak, hogy a gyerekek egyre durvábbak egymással? - blogger szerzőnk írása.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 dl joghurt 2-3 ek kukoricapehely (gluténmentes) gyümölcs ízlés szerint

Recept:

2 dl joghurtba 2-3 evőkanál kukoricapelyhet áztatunk, majd ízlés szeint gyümölcsöt adunk hozzá (reszelt, vagy turmixolt gyümölcsöt).

Tipp!
Ha savanykás a gyümölcs, akkor egy édesebb gyümölccsel (pl. banánnal) édesítsük, cukrot(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Társasjáték gyerekeknek: Mit csináljak, ha nem tud veszíteni a gyerekem?

vissza vissza