Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ez a legnagyobb probléma az iskolai nyelvkotatással: Egy anyuka osztotta meg szomorú tapasztalatait - Te hogy látod? - Szülők Lapja

Ez a legnagyobb probléma az iskolai nyelvkotatással: Egy anyuka osztotta meg szomorú tapasztalatait - Te hogy látod?

Szülőklapja képBlogger szerzőnk ezúttal az iskolai angoloktatásról osztotta meg tapasztalatait - nem csak szülőként, hanem szakmabeliként is, hiszen maga is angoltanárként dolgozott a kislánya születése előtt.

Szerző: Szülők lapja
2019-11-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk ezúttal az iskolai angoloktatásról osztotta meg személyes tapasztalatait - nem csak szülőként, hanem szakmabeliként is, hiszen maga is angoltanárként dolgozott a kislánya születése előtt. Te is ilyen szomorúnak látod a helyzetet?

"Nem jönnél el a lányom iskolájába tanítani? Borzalmas tanára van! Semmit nem tud, pedig heti 4 órában tanulja az angolt."

"Elvállalnád a fiamat? El vagyok keseredve. Hiába jár emelt szintű angolra, az az érzésem, hogy a legalapvetőbb dolgokat sem tudja."

Az utóbbi időben egyre több anyuka panaszkodik nekem az angoloktatás minőségéről.

Sajnos, nem csodálkozom. Amikor iskolát kerestünk Fanninak, jó pár nyelvórát megnéztem. Leszámítva egy-két órát, elkeserített, amit láttam.

Részt vettem olyan órán, amit szó szerint alig bírtam végigülni. A tanár kiejtése annyira hibás volt, hogy szinte fájt hallgatni. Azon gondolkodtam, milyen szomorú, hogy a gyerekek ezt tanulják meg. Nem csupán arról van szó, hogy csúnyán beszélnek majd angolul, ennél összetettebb a probléma.

Tapasztalatból tudom, hogy akinek helytelen a kiejtése, a szövegértéssel is gondjai vannak.

Amikor a tanár közölte, hogy "The crocodile is a very danger animal", alig tudtam megállni, hogy ne kiáltsak fel: "Gyerekek, ez a mondat helytelen! Ne ismételjétek meg! Ez úgy hangzik helyesen, hogy The crocodile is a very dangerous animal."A tanár fájdalmasan magyar kiejtését hallgatva eszembe jutott egy történet, amit egy tanítványom mesélt. Angliába utaztak az iskolával, az angoltanáruk is velük tartott. Egy angol úriember a tanárt hallgatva közölte, hogy nem is tudta, hogy a magyar nyelv hasonlít az angolra. Annyira rossz kiejtése volt ugyanis a tanárnak, hogy a helybeli nem ismerte fel, hogy a tanár angolul beszél!

Az is eszembe jutott, hogy egy ismerősöm anyósa, aki német anyanyelvű, be akart menni az unokái némettanárához panaszt tenni, hogy rossz kiejtést tanít a gyerekeknek.

Szívem szerint én is panaszt tettem volna ezután az óra után. Szomorú, hogy egy ennyire hozzá nem értő tanár tanít egy olyan tárgyat, ami igazán fontos a gyerekek jövője szempontjából.

A kormány komoly összegeket fordít arra, hogy a tanulók két hetes intenzív nyelvi kurzusokon vehessenek részt külföldön. A nyelv azonban egy élő dolog, amit nap mint nap "gondozni" kell ahhoz, hogy aktív maradjon.

Sokkal célravezetőbb lenne, ha az iskolákban anyanyelvi tanárokat is alkalmaznának, akik segítenék a diákokat a nyelv minél hatékonyabb elsajátításában.

Szülőként azzal tudtok segíteni a gyerekeknek, hogy minél gyakrabban hallgattattok velük eredeti angol nyelvű szöveget.

A kisiskolásoknak szeretettel ajánlom a Dave&Ava és a Cocomelon oldalakat. Illetve, ha a keresőbe beírjátok, hogy Bedtime stories, nagyon klassz kis meséket találtok. Mi mindig együtt nézzük Fannival, és átbeszéljük a helyes kiejtést, mivel sajnos ő is jött már haza cifra dolgokkal az iskolából.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Freepik

Címkék: nyelvkotatás, angoloktatás, lányomnak az életről

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat
Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat

Hogy mi is a liberális gyereknevelés? Sokan azt gondolják, hogy ez a gyerek teljes kontrollálatlanságát jelenti, amikor azt tehet, amit csak akar - pedig ez hatalmas tévedés! Jocó bácsi legújabb posztjában megpróbálja tisztába tenni a dolgokat.

tovább a cikkre
A házi feladat csak felesleges nyűg, nem ettől lesz jobb tanuló a gyerek - Egy pedagógus édesanya véleménye
A házi feladat csak felesleges nyűg, nem ettől lesz jobb tanuló a gyerek - Egy pedagógus édesanya véleménye

Házi feladat már a kis elsősöknek is? Tényleg ettől lesz okosabb, ügyesebb a gyerek? Blogger szerzőnk fejtette ki gondolatait legújabb bejegyzésében.

tovább a cikkre
KRESZ: A közlekedés legfontosabb szabályai gyerekeknek: Ezeket tanítsd meg neki minél előbb! + Közlekedős versek, letölthető füzetek
KRESZ: A közlekedés legfontosabb szabályai gyerekeknek: Ezeket tanítsd meg neki minél előbb! + Közlekedős versek, letölthető füzetek

Fontos, hogy már egészen pici korától megtanítsd arra a gyermeked, miként tud biztonsággal közlekedni a járdán, hogyan tud átmenni az út másik oldalára, vagy mik azok a legfontosabb közlekedési szabályok, melyeket neki is ismernie kell.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza