Így neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket - 5 alapelv anyáknak és apáknak, amire a kezdetektől figyeljetek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket - 5 alapelv anyáknak és apáknak, amire a kezdetektől figyeljetek Férfiközpontú világban élünk, ahol a nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, ahol a nő értékét legtöbbször még mindig a külseje határozza meg, no, meg az, mennyire jó háziasszony és anya. Mit tehetsz, hogy legyen értéke a nőnek? Hiába a technikai fejlettség, az információ gyors elérésének képessége vagy az a lehetőség, hogy számos kultúrát ma már gond nélkül megismerhetünk akár élőben is, az emberi kapcsolatokban, férfi és nő viszonyban nem sokat fejlődtünk: még mindig erősen férfiközpontú világban élünk.

Egy olyan világban, ahol a nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, ahol állásinterjún rossz pontnak számít a gyerek, ahol a nő értékét legtöbbször még mindig a külseje határozza meg, no, meg az, hogy mennyire ügyesen süt-főz-takarít, hány gyereket hoz világra és milyen lelkesen szolgálja a ház urát.

Egyes fejekben még mindig a sötét középkor uralkodik
Ezt a középkori sztereotípiát erősítik meg a hazai hírességek közül is néhányan, akik szerint egy nő csak ne akarjon karriert, ellenben lelkiismeretesen vigye a hátán a háztartást és a gyereknevelést, amíg párja dolgozik, gyerekszülés után pedig gyorsan fogyjon le "lánykori" méretére, különben ura és parancsolója kénytelen lesz más nő után nézni, akivel megoszthatja az ágyát.

Az ilyen hozzáállás rengeteg kárt tud tenni nem csak a nők lelkében, de a megítélésében is, hiszen a férfiasságukban megerősítésre vágyó hímek szemében pont az ilyen kijelentések legalizálják a nők elnyomását, tárgyként tekintését, megcsalását - és akár lelki vagy fizikai bántalmazását. Nem beszélve arról, hogy ha a kisfiúk és kislányok ilyen közegben nőnek fel, akkor felnőttként viszik tovább a rossz sémát, még több boldogtalan párkapcsolatot (és családot) eredményezve.

Hogy egy felnőtt ember beidegződéseit, mélyben gyökerező nézeteit meg lehet-e változtatni, az biztosan csak kemény terápiás munkával lehetséges.

Nagy a szülők felelőssége
Ám az anyák és az apák is a kezdetektől fogva tehetnek azért, hogy ne hímsoviniszta fiúkat neveljenek, hanem egészséges lelkületű embereket, akik tisztelik a másik nemet. Olyan embereket, akik szívből hiszik, hogy a nőket és a férfiakat ugyanazok a jogok illetik meg, mindenféle tekintetben.

Akik párként nem használnak és kihasználnak, hanem kölcsönösen támogatják egymást és megtalálják feladatukat mind a háztartásban, mind a gyereknevelésben. Akik nem csak azt tudják, hol a porszívó és a serpenyő, hanem képesek azokat rendeltetésszerűen használni is. Akik nem puffogtatnak szexista vicceket, nem neveznek minden miniszoknyás hölgyet ribancnak, nem bántják a párjukat, ha a szülés után marad rajtuk plusz kiló és nem attól érzik férfinak magukat, ha rácsapnak a kolléganőjük hátsójára.

Akik tudják, a női egyenjogúság nem azt jelenti, hogy a nők egyformák akarnak lenni a férfiakkal, azt viszont igen, hogy egyenlő jogokat és tiszteletet kérnek maguknak.
 

Így neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket - 5 alapelv anyáknak és apáknak


1. Példamutatás tettekkel
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermeknevelésben mekkora szerepe van az egyéni példamutatásnak - azaz, hogy egy anyuka vagy apuka miként viselkedik, miket mond, hogyan viszonyul egymáshoz, és ezáltal a másik nemhez.

Ha egy kisfiú otthon például azt hallja, hogy "Az a ribanc már megint száraz zsömlét adott a boltban" vagy hogy "Mi van, mit hisztizel, menstruálsz?"; ha egy férfi minden este elvárja a meleg vacsorát és eszébe sem jut saját magát kiszolgálni; ha egy nő feladatának érzi, hogy még a "napi söröcskét" is a kezébe adja hűtve és betegen is kitakarít, csak mert a férje szereti a tiszta lakást - akkor miért várnánk, hogy a fiúgyerek később tisztelettudó lesz majd a nőkkel és kiveszi a részét a házimunkából? Hiszen nem ezt látta, azt sem tudja, hogy lehetne ezt másképp is.

Egyszóval: Anyaként ne nevelj kis herceget a fiadból! Szeresd, imádd, de emellett vond be a házimunkába már kicsi korától, tanulj meg neki nemet mondani, igyekezz nem elkényeztetni. Hidd el, egy fiú is ki tudja takarítani a szobáját, el tud készíteni magának egy szendvicset és a mosógépet is be tudja indítani, ha arról van szó. Ne aggódj, ezektől nem lesz nőies, ezek nemsemleges feladatok, amiknek nagy hasznát veheti majd felnőttkorában.



Apaként pedig ne elvárásokat nevelj belé a nőkkel szemben, hanem kötelességtudatot önmagával szemben. És legyen a vasárnap fordított nap, amikor ti főztök és anya pihenhet, csináljatok közös apás programot, hogy a párodnak legyen én-ideje, simogasd, ölelgesd, puszild meg a párod a gyerek jelenlétében és mondd neki, hogy szereted, köszönd meg az ebédet és akár vidd az ágyba a tejeskávét - hadd lássa a fiad a saját példádon keresztül, miként mutathatja ki a megbecsülését és tiszteletét tettekkel az édesanyja, aztán később majd a nők felé.

Ez is érdekelhet!
Így lehetsz jó apa és a gyermeked példaképe - Az apai nevelés 10 alapszabálya »


2. Szavakkal is fejezzétek ki egymás iránt a tiszteletet és hálát
Sokan ott rontják el, hogy hatalmas elvárásokkal futnak neki egy párkapcsolatnak vagy a családi életnek, és úgy vélik, nekik sok minden "jár". Pedig a kapcsolat vagy család fenntartása igazi team munka, érdemes tehát néma elvárások helyett férfiként és nőként, aztán apaként és anyaként is sokat kommunikálni, és egyebek közt megállapodni, ki mit vállal a feladatokból - emellett pedig el is ismerni azt, amit a másik tesz.

A tettek mellett nyugodtan öntsétek szavakba az egymás iránti megbecsüléseteket. "Hú, nézd, anya milyen szépen felmosta a padlót, vegyük le a cipőnket, nehogy sáros legyen". "De aranyos apa, hogy elvisz oviba, így picit többet tudtok együtt lenni, én meg addig el tudok menni futni".

3. A fiúknak is vannak érzései
Fontosak a tettek, de érdemes a fiatokat megtanítani arra is, hogy merje megélni az érzéseit - és ne csak akkor, amikor a kedvenc focicsapatának szurkol. A szomorúság, csalódottság, öröm, harag, együttérzés, hiányérzet, jószívűség, hála mind-mind érzelmek, fontos megtanulni, hogyan tudjuk beazonosítani őket, és aztán mit kezdjünk velük: hogyan éljük meg őket, aztán hogyan dolgozzuk be őket a tapasztalatainkba.

A fiúkat generációkon át úgy nevelték, hogy a tetteik fontosak, és gyakran manapság is azért dicsérjük meg őket, amit véghez vittek - nem pedig azért, hogy például miként bánnak a szomszéd idős nénivel vagy a barátaikkal. A lányok ellenben gyakran kapnak dicséretet a kinézetükre vagy arra, hogyan viselkednek másokkal, viszont a teljesítményüket ritkábban éri dicséret. Nos, ezt a kettőt kellene egyensúlyba hozni.

Ha egy kisfiú állandóan azt hallja, hogy "légy férfi", "a fiúk nem sírnak", akkor azt tanulja meg, hogy nincs joga kifejezni az érzéseit, ezért igyekszik elnyomni őket - így olyan érzéketlen felnőtté válhat, aki a jó érzéseit is képtelen megélni; aki akkor sem tud segítséget kérni, amikor rászorulna, vagy éppen olyan labilis személy lesz belőle, aki addig próbálja elfojtani a negatív érzéseit, míg azok kontrollálhatatlan formában kitörnek belőle, és esetleg más személy ellen irányulnak.

4. Tartalmas beszélgetések
A példamutatás mellett a másik fontos eszköz a gyereknevelésre és a gyerek világképének formálására a kommunikáció. Beszélgessetek minél többet az emberi kapcsolatokról, szerelemről, barátságról, hogy például mit kezdhet a féltékenységgel, haraggal; hogy mi a különbség a felnőtt és gyerek szerelem között, hogy hogyan tudja felkelteni egy lány figyelmét, de érdemes szót ejteni a szexről, védekezésről, a "nemet mondás" erejéről, az egyéni döntésekről, a vágyakról, a babavállalásról, felelősségről, párkapcsolatokról. Ezek a dolgok körbeveszik a gyereket, nem kell hát nagy feneket keríteni egy ilyen beszélgetésnek - elég, hogy ha amikor a gyerek kérdez, ti őszintén válaszoltok.

Ez is érdekelhet!
Mit mondjak a tinédzser fiamnak a szexről? - Egy apuka zseniálisan összefoglalta a lényeget »


De tinédzserrel beszélgethettek arról is, miért tartják fontosnak a nők, hogy hallassák a hangjukat. Hogy volt idő, amikor a nők nem vezethettek autót, nem szavazhattak és egyetemre sem járhattak. Hogy miért nem esik jól egy nőnek a beszólogatás, a füttyögetés, a leribancozás, hogy bunkónak lenni nem menő sem társaságban, sem buliban vagy az online térben. És hogy a nemi erőszak nem elfogadott része a férfiasságnak - hogy soha, semmi sem indokolhatja a nőkhöz való erőszakos közeledést vagy fizikai erőszakot.

A fiúkról és lányokról szóló beszélgetések már kisebb korban elkezdődhetnek, hiszen a kisgyerekek folyamatosan sajátítják el a helyes viselkedést és érdemes már az elején tisztázni: nem attól buta, gonosz, hülye valaki, mert lány, hanem amiatt, amit tett vagy mondott. Bármennyire is odafigyeltek a fiatok nevelésére, hozhat haza az óvodából, iskolából is olyan rossz mintákat, amiket érdemes csírájában elfojtani - ezek a dolgok szintén jó alapok egy beszélgetésre, persze a gyerek szintjén.

Ám bármilyen téma is kerül szóba, igyekezzetek nem ítélkezni és általánosítani: a "minden férfi" helyett használjátok a "vannak férfiak", "egyes férfiak", vagy még jobb a "vannak, akik" (sajnos sokszor a nők is hajlamosak ráerősíteni a hímsovinizmusra, és egy-egy ügy kapcsán még vehemensebben szidják a saját nemüket, mint a férfiak) A lényeg: nem a biológiai nemet ítéljük el, hanem a viselkedést!

5. Párkapcsolati konfliktusok esetén sem szűntök meg példamutató szülőnek lenni!
Figyeljetek a szavaitokra akkor is, ha dühösek vagytok a párotokra. Ahelyett, hogy azt hajtogatjátok a gyereknek, hogy milyen idióta az apja vagy hülye az anyja, sokkal jobb azt mondani: Nem értek egyet azzal, amit apa/anya tett, ezért most nagyon mérges vagyok rá". Így a gyerek meg fogja tanulni, hogy a tetteket ítélje el, ne a személyt degradálja.

Váláskor sokan sajnos a saját frusztrációjukat, csalódottságukat és dühüket a gyereken vezetik le és neki fortyognak - a "dagadék anyád" és a "seggfej apád" hangoztatásával azonban csak azt éritek el, hogy felnőtt korában vagy nem tud elköteleződni a gyermeketek, vagy sorozatosan rosszul választ a kapcsolataiban, amitől meg persze szenvedni fog.

Egyetlen jó érzésű szülő sem szeretné, ha a gyermeke boldogtalan felnőtt lenne, ennek érdekében muszáj kontrollálni az érzelemkitöréseket a gyerek előtt. A személy negatív minősítése helyett - ahogy fentebb írtuk - a viselkedést ítéljétek el, ha már szóba kerül. De lehetőleg ne a gyereket használjátok panaszfalnak, válasszátok le a párkapcsolati problémáitokat a gyereknevelésről. Attól még, hogy köztetek konfliktus van vagy megszűnt a szerelem, a fiatoknak anya és apa maradtok, akikre felnéz.

Természetesen ahhoz, hogy a fiúgyerek tisztelje a nőket felnőttként, évek munkája szükségeltetik szülőként, és egyáltalán nem könnyű feladat egy olyan világban, ahol szinte minden arról szól, hogy a nők legfőbb értéke a teste és életcéljuk, hogy a férfiaknak megfeleljenek - de ha sikerrel jártok, akkor a fiatok talán egy olyan világot teremt, ahol a lányotok is jól és kellőképpen megbecsülve érezheti végre magát.

Ez is érdekelhet!
Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz a fiad - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit? »


Forrás: A mindbodygreen.com és a parentingideas.com cikkei nyomán
Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.01.21