Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak Hogyan nevelheted le a gyereket arról, hogy mindent meg akarjon vetetni veled? 5 bevált szülői stratégiát is mondunk, amivel megtaníthatod a gyereknek a pénz értékét, és hogy a nem az nálad valóban nemet jelent. Hogyan nevelheted le a gyereket arról, hogy mindent meg akarjon vetetni veled? 5 bevált szülői stratégiát is mondunk, amivel megtaníthatod a gyereknek a pénz értékét, és hogy a nem az nálad valóban nemet jelent.

"Anyuuu, lécci, vedd meg nekem ezt a babáát!"
"Naaa, lécccii, mindenkinek ilyen pólója van, én is akarok, vegyük meeg!"
"Persze, ez nem igazság, mindenkinek van telefonja, csak nekem nincs."

Miért nyafog a gyerek?
Valószínűleg neked is ismerősek ezek a könyörgések, mert hát a gyerekek elég makacsak tudnak lenni, ha akarnak valamit. És bizony sokszor akarnak. Ráadásul amilyen kitartóan nyüstölnek, szülő legyen a talpán, aki végül nem adja be a derekát, és adja meg nekik, amit kérnek, csak hagyják már abba a nyafogást.

Ha pedig elváltak a szülők, még könnyebben ki lehet használni a helyzetet, hiszen ha az egyikük nem is adja meg, amit a gyerek kér, lehet próbálkozni a másiknál. Aki - talán csak azért, hogy jobb fejnek tűnjön egykori partnerénél - készséggel teljesíti a gyerek kívánságát.

Pedig ez nem a legjobb szülői stratégia - és nem csak azért, mert a pénztárcád lesz laposabb tőle, de egyszersmind azt üzened a gyereknek, ha elég kitartóan rágja a szülei, később pedig a párja, barátai vagy ismerősei fülét, előbb-utóbb bármit megkaphat.



Nem jár neki minden
Igen, szülőként igyekszünk sok mindent megadni a gyermekünknek, ugyanakkor arra is a mi felelősségünk megtanítani, hogy nem jár neki minden automatikusan csak azért, mert szeretjük. Nem kaphat meg mindent, főleg nem rögtön, és főleg nem akkor, amikor nyafogással akarja kicsikarni (ugye, ismerünk olyan felnőttet is, akinek hasonló a stratégiája, és addig hisztizik, duzzog és erőszakoskodik, míg a párja beadja a derekát - márpedig ezt a viselkedést az emberek többsége a gyerekkorból hozza...)

Egyszóval muszáj erősítened magadban az ellenállási képességed és elhinned, attól még, hogy imádod a gyereked és legszívesebben mindent megadnál neki, van jogod nemet mondani, sőt, ezzel hosszú távon csak a javát szolgálod.

És fordítva: attól még, hogy a gyerek megsértődik rád és akár csúnya dolgokat is mond neked, mert nem kaphatott meg valamit, ugyanúgy szeret téged és fontos vagy neki, csak a frusztráltságát rajtad vezeti le. Tehát ne legyen lelkiismeret-furdalásod és ne kompenzálj azzal, hogy a legközelebbi kívánságát gondolkodás nélkül teljesíted.
 

5 bevált stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nemet válasznak


Most 5 bevált stratégiát is elárulunk, mit tehetsz akkor, ha a gyerek nem fogadja el a nemet válaszként - főleg ha újabb és újabb dolgok megvételéről van szó.

1. Minimalizáld a magyarázkodást
Hidd el, nemet mondani nem bűn, és nem a rossz szülőség ismérve - és nem kell túlmagyarázni a gyereknek, hogy miért nem veszed meg az újabb és újabb dinót, pónit, legókészletet vagy hercegnős szoknyát. Bár jó, ha a gyerek tisztában van vele, miért szabad vagy tilos valamit tenni, felesleges minden vásárláskor elmondani neki, az adott dolgot most éppen miért nem veszed meg. A legtöbb esetben a gyerek is tudja, hogy mi az ellenállásod oka - persze ettől függetlenül nyaggatni fog, mert szereti feszegetni a határokat.

2. Zárd rövidre a nyaggatást
Van olyan szülő, akinek kiváló érzéke van ahhoz, hogy ha egyszer nemet mondott, utána elengedje a füle mellett a folyamatos nyafogást és könyörgést, míg másnak ezt meg kell tanulnia. Hidd el, ha a gyerek néhány alkalommal megtapasztalja, hogy a nem az nálad tényleg nemet jelent, bármennyire is próbál rábeszélni valamire, akkor fel fogja adni a hisztizős próbálkozást.

3. Legyen egységes álláspontod a pároddal
Akár együtt, akár külön éltek, fontos, hogy meg tudjátok beszélni, mit kaphat a gyerek, és mit nem. A gyerek igazi trükkös kis stratéga tud lenni, ha valamit meg akar kapni, így előfordulhat, hogy már úgy jön oda hozzád, hogy "apa/anya is megengedte". Ilyenkor nyomatékosítsd a gyerekben, hogy azért te is szeretnéd megkérdezni apát/anyát erről, és majd utána adsz neki választ.
Természetesen ha megromlott a viszony a válás után, és a volt párod csakazértis elkényezteti a gyereket, próbáld elengedni a dolgot és világosan megmondani a gyermekednek, apa/anya lehet, hogy megvesz neki ezt-azt, de te nem fogod, ám attól még nagyon szereted őt - nem kell ebből versengést csinálni.

4. Meríts erőt egy barátodból
Az természetes, hogy az ember szülőként olykor elbizonytalanodik, helyesen cselekedett-e - főleg, ha egyedül neveled a gyermeked. Ilyenkor jól jön egy barát vagy ismerős, akinek adsz a véleményére gyereknevelési kérdésekben.

5. Hogyan lehet a tiéd?
Nagyobb gyerekeknél jó módszer rátenni a felelősséget a gyerek vállára, ha nagyon meg akar vetetni valamit. "Szeretnél egy új ruhát/telefont/táskát? Van most rá elég zsebpénzed? Gyere, beszéljük meg, hogyan tudod összegyűjteni rá a pénzt." Nagyon hasznos, ha a gyerek már kisebb korától tisztában van vele, a pénz nem fán terem, és a bankkártyán lévő összeg sem öröktermő, azért a pénzért mi megdolgozunk és megfontoljuk, mire költjük.

Ezért jó, ha rendszeres havi zsebpénzt kap a gyerek, amit aztán beoszthat, nagyobbaknál pedig kisebb munkákért is járhat pénz, vagy - ha szeretné - a születésnapjára egy kisebb összeget adhatunk neki, hogy aztán megvehesse, amit kinézett. Az is jó ötlet lehet, ha egy nagyobb dolognál megbeszéljük, ha a gyerek összegyűjti a fele pénzt, akkor mi kiegészítjük a másik felével. A lényeg, hogy felfogja: a kívánsága teljesülhet, de nem rögtön, és bizony neki is bele kell tennie a részét. Biztos, hogy ezáltal jobban meggondolja, mire is költi az összegyűlt zsebpénzét.

Forrás: A Parenting Ideas cikke nyomán
Fotó: Pexels/Ba Phi

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.07.06