Gyereknevelés apáknak: 10 egyszerű, de hasznos gyereknevelési tanács egy ötgyermekes apától - Amikre talán nem is gondolnál

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Gyereknevelés apáknak: 10 egyszerű, de hasznos gyereknevelési tanács egy ötgyermekes apától - Amikre talán nem is gondolnál Egy ötgyermekes apuka olyan gyereknevelési tanácsokat gyűjtött össze, melyekre talán még nem is gondoltál, pedig érdemes őket kipróbálni. Egy ötgyermekes apuka olyan gyereknevelési tanácsokat gyűjtött össze, melyekre talán még nem is gondoltál, pedig érdemes őket kipróbálni.

Akár most született gyermeked, akár már többgyermekes édesapa vagy, a segítség és a jó tanács mindig elkél a gyereknevelésben, mondja Mark Merrill, az Allprodad szerzője.

Ötgyermekes apuka tanácsai
Ő pedig aztán tudja, mit beszél, hiszen nem csak ötgyermekes apuka, hanem több sikeres gyermeknevelési könyv szerzője is - néhányat közülük a feleségével közösen írt.

És mivel Mark jól tudja, hogy szülőként olykor az embernek a pofonegyszerű ötletek nem jutnak az eszébe, ezért most összegyűjtött 10 olyan jó tanácsot, amikre talán még nem is gondoltál, pedig érdemes őket kipróbálni.
 

10 egyszerű gyereknevelési tanács egy tapasztalt apukától


1. Egyszerűség mindenek felett
Nem kell túlbonyolítani a szabályokat. Amit kérsz a gyerektől, az legyen egyszerű, rövid, közérthető. Mindemellett túl sok szabályra sincs szükség, amit viszont fontosnak tartasz betartani, azzal kapcsolatban legyél következetes, ne hagyj kiskapukat, így a gyerek is pontosan tudni fogja, mire számíthat, ha megszegi.

2. Néha jólesik a segítség
Bár a férfiak - akkor is, ha apukák - nem nagyon szeretnek segítséget kérni, mondván, az a gyengeségüket fedné fel, valójában sok időt és stresszt spórolhatsz meg magadnak, ha tapasztaltabb sorstársakhoz fordulsz egy-egy gyereknevelési problémával, akár élőben, akár az interneten. Hidd el, érdemes meghallgatni, ki hogyan vélekedik - a végső döntés pedig úgyis a tiéd.

3. Legyenek kiszámítható dolgok a mindennapokban
A gyerekeknek fontos, hogy néhány dolog ugyanakkor és ugyanúgy (vagy legalábbis hasonlóan) történjen, ez nekik biztonságérzetet ad. Legyen meg a felkelési és lefekvési idő, szabjátok meg közösen, hogy mikor kell megírni a házikat és tanulni másnapra, mikor jön el a közös játék ideje és ki mikor segít a háztartásban.



4. Legyen a gyereknek is mindennapi feladata
Ha már háztartás, vond be a gyereket már kisebb korától a teendőkbe - ezzel egyrészt felelősséget adsz a kezébe, másrészt megtanulja, hogy sem a rend, sem az étel nem készül el magától, abba neki is bele kell tennie a részét. Kapcsolódó házimunka

5. Tartsatok családi játéknapot
Természetesen a gyerekeknek nem csak azt kell megtanítani, hogy miként tartsa be a szabályokat és legyen felelősségteljes, hanem azt is jó megmutatni neki, hogy bizony a játéknak és a bolondozásnak is megvan az ideje. Férjen bele a hétbe, hogy társasozzatok, kártyázzatok vagy játsszatok bármit közösen - ráadásul ezek a játékok nagyon sok készséget fejlesztenek, a logikai készségtől a koncentráción át a szociális készségekig, nem beszélve arról, hogy jókedvre derítenek és erősítik a családi köteléket.

6. Tudj elnézést kérni, ha hibáztál
Ez a feladat sok férfinak kemény dió - főleg, ha annak idején ő sem nagyon hallotta azt az édesapjától, hogy bocsánat, hibáztam. Nem beszélve arról, hogy akik a tekintélyelvű nevelésben hisznek, azok úgy vélik, csökkenne az értékük a gyerek szemében, ha beismernék, hogy nem tévedhetetlenek. Pedig valójában éppen ennek ellenkezője az igaz: a gyerek előbb-utóbb (leginkább a lázadó kamaszkorban) elkezdni tisztán látni a szülei hibáit, és pontosan tudni fogja, mikor nincs igazad - tehát az, ha ennek ellenére ragaszkodsz a magad álláspontjához, csak növelni fogja köztetek a feszültséget és a távolságot. Meg aztán, hogyan várod el, hogy elismerje és elnézést kérjen a hibás döntéseiért, ha te magad nem tudod ezt megtenni?

7. Vond be a gyerekeket is a szabályok megalkotásába
Egy család nem demokratikus elveken alapszik, sokkal inkább egy olyan hely, ahol tanítás, nevelés és problémamegoldás zajlik a gyakorlatban. Ám tény, hogy azok a gyerekek, akiket a szülők bevontak a szabályalkotásba és a lehetséges következmények átgondolásába, jobban képesek betartani a szabályokat, mint akiktől csak a szabálykövetést követelik meg.



8. Legyen néha szabálymentes nap, amikor azt csináltok, amit akartok
A szabályok fontosak - de azért lehet kivételt tenni (persze mértékkel és mindig a gyerekek biztonságát szem előtt tartva). Szóval legyenek szabálymentes napok, amikor addig lehet lustálkodni reggel, ameddig csak akarnak, és az esti lefekvés idejét sem kell betartani. Aki akar, egyen fagyit ebédre és ha esti mese helyett filmet néznének, az is megoldható.

9. Ne csak a gyerekekről szóljon a nap
A gyerekek fontos részei a családnak - ugyanakkor fontos tudatosítani magadban, hogy van egy párod is, aki legalább ennyire fontos. Sőt, a gyerekek jóléte szempontjából anya és apa párkapcsolata a legfontosabb. Éppen ezért őrizzétek a lángot: ragadjatok meg minden alkalmat, amikor kettesben lehettek, és ne csak szülőként nézzetek egymásra, hanem férfiként és nőként. Még akkor is, ha úgy alakul, hogy elváltok később, a gyerek emlékezni fog arra, hogy milyen kedvesen bántál annak idején az anyjával. (Nyilván a válásnál sem szabad átmenni mocskolódásba, de ez egy másik történet.)

10. Szívesség és viszonzás
Nehéz megoldani, hogy kettesben lehess a pároddal? Ne add fel, keress inkább a környéken vagy a baráti társaságban olyan párokat, ahol hasonló korú gyerekek vannak, és egyszer-egyszer szervezz ottalvós bulit a gyerekeknek - cserébe náluk is vendégeskedhetnek majd a ti gyerekeitek, és máris megoldódott a randiidő anélkül, hogy bébiszitterre kellett volna költeni.

Forrás: az Allprodad.com cikke nyomán
Fotók: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.09.09