Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását Ha gyereket nevelsz, akkor pontosan tudod, hogy egyvalamihez ösztönösen értenek: a folytonos nyaggatáshoz akkor, ha nemet mondtál nekik. Hogy mit tehetsz ellene? Van egy egyszerű, de hatékony ötletünk. Ha gyereket nevelsz, akkor pontosan tudod, hogy egyvalamihez ösztönösen értenek: a folytonos nyaggatáshoz akkor, ha nemet mondtál nekik. Hogy mit tehetsz ellene? Van egy egyszerű, de hatékony ötletünk.

Anyaaa, vedd meg ezt a csokiit!
Mikor érünk odaaaa?
Ehetek fagyit ebédreee?
De most miért nem megyünk moziba? Menjüüüüünk!
A Vivinek is van orrpiercingje, naaa, én is hadd csináltassaaak!
Mindenki ott lesz, lécciii, engedj eel!
Lééééccciii...
Naaa, most az egyszeeeer...
Utoljáraaaaa...
Csak még egyszeeer...

Az az állandó nyaggatás
A gyerekek bizony nyaggatnak szakadatlanul, elmondják ugyanazt a kérést újra és újra, könnyes szemmel és összekulcsolt kézzel könyörögnek - és szülő legyen a talpán, aki sosem adja be a derekát végül, csak hogy egy kicsit nyugta legyen már. És nem csak a kicsik folyamodnak ehhez az idegesítő módszerhez, a tinik is hajlamosak bevetni az alkudozós trükkjeiket, ha valamit el akarnak érni.

Ha viszont egyszer engedsz a rimánkodásnak, akkor készülj fel, hogy onnantól még gyakrabban beveti a gyerek ezt a módszert - elvégre a viselkedéseddel azt tanítod meg neki, hogy ha elég kitartó, úgyis megtöri az ellenállásod.



Mondj nemet, és ragaszkodj is hozzá
Azért nekünk lenne egy jobb ötletünk is arra nézve, miként tudod nyomatékosítani a gyermekedben, hogy ha nemet mondasz, úgy is gondolod, és ez a döntésed megmásíthatatlan.

Csupán 3 szót kell elismételned neki: Kérdeztél és válaszoltam.

Úgyhogy legközelebb kíméld meg magad a felesleges önismétléstől vagy a folytonos magyarázkodástól, és kövesd inkább az alábbi x lépéses módszert, ha a gyerek valamit nagyon el akar érni, te viszont ragaszkodnál a nemleges válaszhoz.

Így kivitelezd az 5 lépéses nyaggatásűző módszert!
Vegyünk egy példát: a gyerek sarazni akar a homokozóban, szerinted viszont már hűvös van, ne vizezzen. Ő viszont egyre csak mondja, hadd sarazzon, csak egy picit, csak utoljára, csak most még egyet...

1. lépés
Kérdezd meg: Hallottál már a Kérdeztél és válaszoltam játékról? (valószínűleg az mondja, hogy nem)

2. lépés
Kérdezd meg: Megkérdezted tőlem, hogy sarazhatsz-e? (azt fogja mondani, hogy igen)

3. lépés
Kérdezd meg: És válaszoltam a kérdésedre? (azt fogja mondani, hogy igen)

4. lépés
Kérdezd meg: Olyan anyukának/apukának/tanárnak/nevelőnek tűnök, aki meggondolja magát, ha újra és újra felteszed ugyanazt a kérdést? (a gyerek valószínűleg grimaszolva elsomfordál)

5. lépés
Ha ismét rákérdez, akkor már elég annyit mondanod: Kérdeztél és válaszoltam - másodjára már nem kell részletezni!

Ha ezt következetesen betartod minden nyaggatásnál, akkor hamarosan megtanulja a gyermeked, hogy elfogadja a nemleges válaszodat akkor is, ha nem tetszik neki - vagy legalábbis rájön, hogy nem érdemes nálad könyörgéssel próbálkoznia.

Olvasd el ezt is!
Ha hisztizik, dühöng, értetlen a gyerek - Így használd a pozitív gyereknevelés módszereit, hogy valóban szót érts vele »


Forrás: positiveparentingsolutions.com
Fotó: Freepik/lookstudio

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.10.13