Kamaszok viselkedése: Mit tegyél, ha a gyerek állandóan vitázik, mindenbe beleköt és nem ismeri el, ha hibázik?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Kamaszok viselkedése: Mit tegyél, ha a gyerek állandóan vitázik, mindenbe beleköt és nem ismeri el, ha hibázik? Talán felnőtt fejjel soha nem fogjuk teljesen megérteni, hogy a kamasz gyerekünk miért pont úgy viselkedik, ahogy. Viszont mindamellett, hogy gyakran kiborulunk tőle, valójában hasznára válik az alábbi 4 jellemvonás. A kamaszok viselkedése a legtöbb esetben elég frusztráló a felnőttek számára, ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mindez része a tinik természetes pszichológiai fejlődésének. Szülőként tehát leginkább az a feladatunk, hogy átsegítsük őket ezen a cseppet sem könnyű életszakaszon.

Talán felnőtt fejjel soha nem fogjuk teljesen megérteni, hogy a kamasz gyerekünk miért pont úgy viselkedik, ahogy, még akkor sem, ha talán mi is pont ilyenek voltunk tinikorunkban.



Viszont mindamellett, hogy gyakran kiborulunk attól, hogy mindenbe beleköt, nehezen hoz döntést, folyton vitázik, megkérdőjelez minket, vagy hogy nem vállalja a felelősséget a hibáiért, valójában nagyon is hasznára válnak ezek a vonások, hiszen az életre készítik fel. Persze ehhez kellünk mi is, hogy a helyes mederbe tereljük a jellemfejlődését.
 

A kamasz 4 idegesítő jellemvonása, ami az életre készíti fel

 

1. Mindenbe beleköt és vitába száll

Fontos tudni, hogy a serdülők kognitív képességei eltérő ütemben fejlődnek. Képesek ugyan arra, hogy véleményüket érvekkel támasszák alá, ám a világot többnyire még csak a saját szemszögükből tudják szemlélni. Ez pedig oda vezet, hogy állandóan megkérdőjeleznek minket és még a legapróbb dolgok miatt is vitába szállnak velünk.

Bármilyen kiborító, de ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, a felnőtt világban ugyanis nagyon hasznos tulajdonság, ha valaki okosan tud vitázni és érvelni - és ezt bizony, rajtunk, szülőkön gyakorolják be a tini gyermekeink, még ha nem is tudatosan teszik. Ezenfelül pedig a mi érveinket hallva azt is megtanulhatják, hogy nem csak egyféle nézőpont létezik.

Hogyan viselkedj szülőként ebben a helyzetben: Bátorítsd a gyermeked arra, hogy mielőtt megszólalna, előtte gondolja át, hogy milyen álláspontot képvisel, véleménynyilvánítás közben legyen tisztelettudó, és nyitott elmével hallgassa meg az övétől eltérő véleményt is.
 

2. Nehezen hoz döntéseket


Serdülőkorban az ember eljut abba a szakaszba, hogy képes feltételezett helyzeteket elképzelni, ezzel együtt pedig hisz az idealizált gondolatokban. Így amikor egy kamasz egy konkrét kérdéssel vagy problémával szembesül, úgy véli, arra egyetlen ideális válasz vagy megoldás létezik, és csak az az elfogadható. Emiatt van az, hogy a tinik félnek szavakba önteni a fejükben megfogalmazódó gondolatokat, mert rettegéssel tölti el őket, hogy esetleg rosszul válaszolnak. Inkább kerülik az egyenes választ - és akár sértődéssel vagy felháborodással reagálnak egyszerű válaszadás helyett.

Hogyan viselkedj szülőként ebben a helyzetben: Ne akadj ki, amikor a kamasz gyermeked látszólag még egy apró döntés meghozatalával is küszködik - hidd el, frusztráló feladat számára még ez is. Inkább próbáld terelgetni a gondolatait rávezető kérdésekkel, és biztosítsd arról, hogy ha beszélgetni szeretne, bármikor a rendelkezésére állsz - ha pedig valóban úgy látod, hogy megnyílna, akkor hallgasd figyelmesen és ítélkezés helyett támogasd.   
 

3. Elkezdi észrevenni, hogy a szülei sem hibátlanok


Az, hogy a kamaszok fejében megjelennek az idealizált gondolatok, azt is magával vonzza, hogy észreveszik, bizony nem vagyunk tökéletesek. Ha visszagondolsz a gyerekkori éveidre, akkor te is rájöhetsz, sokkal több problémás tulajdonságát tudod felsorolni a középiskolai tanáraidnak, mint amilyen hibákat észrevettél az általános iskolás pedagógusokban.

Pubertáskor előtt a felnőtteket egyfajta különleges lénynek gondoljuk: maximálisan megbízunk bennük és persze úgy hisszük, mindent tudnak és mindig igazuk is van. Aztán serdülőkorban hirtelen világossá válik, mindenki esendő és mindenkinek vannak hibái. Így ne csodálkozz, ha a kamasz gyerekeid egyszerre rájönnek, te sem vagy tökéletes - és ez így van jól.

Hogyan viselkedj szülőként ebben a helyzetben: Ami a legfontosabb, hogy ne vedd személyes sértésnek, ha a tini gyermeked egyszerre elkezd bírálni és megkérdőjelezni. Az igazság, hogy te magad is tudod magadról, messze nem vagy tökéletesek, így ne tekintsd problémának, ha a gyerek is észreveszi. Inkább törekedj arra, hogy a tőled telhető legjobb példát mutasd a gyermekednek - mert most is igaz az, hogy a gyerek abból tanul, amit lát.
 

4. Kínosnak tartja, ha hibázik


Ahogy érik a kamasz elméje, úgy lesz egyre inkább képes az elvont gondolkodásra. Ha valami nem úgy alakul az életében, ahogy azt elképzelte, akkor több okot is fel tud sorolni, miért történhetett, ami történt. Ugyanakkor, ahogy azt már korábban említettük, egy kamasznak nagyon fontos, hogy önmagát mindig pozitív színben tüntesse fel, retteg a kudarctól, és attól is, nehogy vesztesnek tartsák. Így sokkal inkább tolja át a felelősséget bárkire vagy bármire, mintsem hogy elismerje, hogy hibázott.

Hogyan viselkedj szülőként ebben a helyzetben: Ha a kamasz gyermeked a tanárt hibáztatja, mert rossz jegyet kapott, a tesóját okolja, hogy elkésett a suliból, vagy a sok házi feladatra fogja, hogy nem tudta kivinni a szemetet, akkor biztosítsd arról, mindenki hibázik, és ez természetes dolog. Ugyanakkor hangsúlyozd neki azt is, hogy csak úgy nem fogja mindezeket újból elkövetni, ha tanul a hibáiból és vállalja a döntéseiért a felelősséget.

Forrás: az Allprodad cikke nyomán
Fotó: Freepik/nakaridore

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.08.25