Rajzold le az Év madarát: Erdei fülesbagoly rajzpályázat gyerekeknek, felnőtteknek - A Magyar Madártani Egyesület kiírása

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Rajzold le az Év madarát: Erdei fülesbagoly rajzpályázat gyerekeknek, felnőtteknek - A Magyar Madártani Egyesület kiírása A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rajzpályázatot hirdet „Erdei fülesbagoly” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban. Itt vannak a részletek. Szeret rajzolni a gyermeked? Az állatokért is odavan? Akkor ezt a rajzpályázatot neki találták ki - sőt, akár még te is benevezhetsz, ha van kedved.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rajzpályázatot hirdet "Erdei fülesbagoly" címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.

Erdei fülesbagoly pályázat - pályázati kategóriák:
- óvodás
- alsó tagozatos
- felső tagozatos
- középiskolás
- felnőtt
Csak egyéni pályázatokat fogadnak el, de óvodák, iskolák a rajzokat együttesen is elküldhetik.


 

Hogyan pályázhatsz? Tudnivalók


1. A pályázat elkészítése: papíron, bármilyen technikával elkészítheted

2. Végleges mérete: A4-es legyen, kerettel együtt

3. A pályamunka hátoldalán tüntesd fel:
- pályázó neve,
- életkora,
- nevezési kategória,
- szülő neve,
- telefonszáma,
- lakcíme,
- e-mail címe

4. Ide küldd a pályázatot: A kézzel készült eredeti alkotásokat zárt borítékban, postán küldd el a Magyar Madártani Intézet címére: 1536 - Budapest, Pf. 283. (az alkotást nem fogják visszapostázni!). A borítékra írd rá: "Erdei fülesbagoly"

5. Pályázati határidő: 2020. február 24.

6. Az eredményhirdetésre 2020. március 9-án kerül sor.



Fontos!
A pályamű beküldésével úgy tekintik, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez, kiállításon, illetve interneten való megjelenítéshez. Csak olyan alkotással lehet pályázni, amely más pályázatokon nem vett részt.

Díjak, eredményhirdetés:
Minden kategóriában a 3 legjobb pályázatot díjazzák.

- Óvodás kategória: valódi hanggal rendelkező plüssmadár, Madarak Magyarországon határozó könyv
- Alsó tagozatos kategória: természetismereti témájú könyv, Madarak Magyarországon határozó könyv
- Felső tagozatos és középiskolás kategória: részvétel a nyár folyamán megrendezésre kerülő Fehér-tavi Ornitológiai Táborban
- Felnőtt kategória: szállás 2 fő részére 2 nap, 1 éjszakára a jászberényi Sasközpontban (előre egyeztetett időpontban).

A nyerteseket e-mailen vagy telefonon tájékoztatják, és a www.mme.hu weboldalon is feltüntetik. További információ a Madártani Egyesület honlapján »
 

Ezt érdemes tudni az erdei fülesbagolyról - Segíthet a rajzolásban is


A lakosság 2019-ben három fajra szavazhatott,melyik legyen az Év madara: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra.

Így néz ki az erdei fülesbagoly
A szavazáson győztes erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják.
Hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.



Életmódja, élőhelye
Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

Mi jelent rá veszélyt?
Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben. A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális "belepuskázás", amikor a vadászok a tiltást figyelmen kívül hagyva alulról belelőnek a fészekbe. A varjúfélék, mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására.

Az év madara címmel egyébként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét, a program már négy évtizede fut.


Forrás: MTI, MME
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.01.16