Kisvasutak Magyarországon 2020: 13 hangulatos kisvasút, amivel már utazhattok a hétvégén! - Erre figyelj, ha mennétek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Kisvasutak Magyarországon 2020: 13 hangulatos kisvasút, amivel már utazhattok a hétvégén! - Erre figyelj, ha mennétek Jelenleg több mint 10 kisvasút közül választhatsz, ami már újraindult és fogadja a látogatókat. Válogass közülük, ha a Mecsekben, Mátrában, Börzsönyben, a Hortobágyon vagy az ország más csodás helyén kirándulsz. Kisvasutazni nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretnek, ami nem csoda: hazánk kisvasútjai gyönyörű tájakon haladnak, ezért igazán nagy élmény szinte testközelből érezni a fákat, látni az állatokat, megszemlélni a környék csodáit.

A koronavírus miatti járványhelyzetben a kisvasutazás is csak álom volt, most azonban, a fokozatos nyitással végre a kisvasutazás szerelmesei is fellélegezhetnek, hiszen hazánk legtöbb kisvasútja újra várja a látogatókat - természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett.



Bár egyelőre nem jár a Debreceni Zsuzsi vasút, és a Királyréti Erdei Vasút - felújítási munkálatok miatt - még néhány hónapig biztosan nem fogad látogatókat, de azért már több mint 10 kisvasút közül választhatsz, ha hétvégére családi programot keresel.
 

Hétvégi családi programnak: 13 kisvasút, ami fogad látogatókat


1. Szilvásváradi (Szalajka-völgyi) kisvasút
Ismét lehet kirándulni kisvasúton és gyalogosan a Szalajka-völgybe. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán ismét megnyitottak egyes eddig lezárt kirándulóhelyet.


Fotó: MTI/Komka Péter

Továbbá újra jár a kisvasút is, melynek pályája a szilvásváradi lovaspályától a Fátyol-vízeséséig tart. Érdekessége, hogy nem csupán legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. A kisvasúton a szájat eltakaró eszközt kell viselni (maszk, kendő) és idegeneknek tartani kell a másfél méter távolságot és érdemes regisztrálni az utazásra.
Bővebb infó »

2. Gyöngyösi Mátravasút
Május 15-én újraindult a Mátrában is a kisvasút. Az utasok remotorizált Mk48-as sorozatú dízelmozdonyokkal és felújított személykocsikkal - speciális járványügyi intézkedések mellett - újra utazhatnak Mátrafüred és Szalajkaház irányába egyaránt.

A Gyöngyös és Mátrafüred között húzódó október 31-ig naponta, míg a Lajosházán át Szalajkaházhoz vezető vonalon hétvégente, illetve június közepétől augusztus végéig szerdán, csütörtökön és pénteken is járnak a szerelvények.
Bővebb infó »

3. Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút
A Bükk hegységben, Eger közelében található Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút újra fogad utasokat.

A Stimecz-házi végállomáson egyebek közt szalonnasütők, focipálya és egy másfél kilométeres - a déli Bükk élővilágát bemutató - erdei tanösvény várja az idelátogatókat. A Stimecz-háztól 2 kilométerre fakad a gyönyörű Vörös-kő-forrás, mely kora tavasszal, illetve hosszabb csapadékos időszakot követően a sziklák közül tör a magasba, majd vize ernyőszerűen esik vissza.

A vonatok hétvégén és munkaszüneti napokon szállítják a kirándulni és pihenni vágyókat.
Bővebb infó »

4. Zselici Csühöngő (Almamelléki Állami Erdei Vasút)
Az 1901-ben épült, hét kilométeres vasútvonalon a hétvégén és ünnepnapokon lehet utazni a csodálatos zselici dombok között.


Fotó: MTI/Sóki Tamás

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt előzetes regisztrációval, csak szájmaszkban, korlátozott utasszámmal és kizárólag nyitott kocsikkal közlekedik a kisvasút.
Bővebb infó »

5. Lillafüredi kisvasút
Ismét elindulnak az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút járatai. A májusban megszokotthoz képest egyelőre korlátozott kínálattal várja utasait a két vasút, a lillafüredi vonalon módosított menetrend szerint hétvégén napi hat, hétköznaponként pedig három vonatpár közlekedik.
Bővebb infó »

6. Pálházi kisvasút
Pálházán az eredeti menetrend szerint, de csak hétvégeken és ünnepnapokon jár négy járatpár Pálháza és Rostalló között.

Mindkét vonalon kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyi szabályok szigorú betartására, kizárólag nyitott kocsik közlekednek, és minden forduló után fokozottan fertőtlenítik azokat.

Mindemellett az eddigieknél több kocsi lesz a szerelvényekben, hogy az előírt másfél méteres védőtávolság biztosítható legyen a külön utazó társaságok között. Utazás közben mindenkinek sállal vagy maszkkal kell eltakarnia az orrát és a száját, az állomásokon pedig fertőtlenítőszereket is találnak majd az utasok.
Bővebb infó »

7. Mesztegnyői Erdei Vasút
Május 23-án üzembe áll a 9 kilométeres pályán haladó Mesztegnyői Erdei Vasút, a továbbra is fennálló járványhelyzet miatt azonban az általános óvintézkedéseket kirándulás közben is be kell tartani.


Fotó: Facebook/Mesztegnyői Erdei Vasút

Az első járat szombaton 10:00-kor indul Mesztegnyőből Felsőkak felé, és egyórás ott-tartózkodás után tér vissza.

A szerelvények a járványhelyzet időtartama alatt hétvégéken és ünnepnapokon járnak majd. A távolságtartás szabályainak betartása miatt korlátozott utaslétszámot tudnak fogadni, ezért a vonatozást tervezőknek javasolt előzetesen bejelentkezni.
Bővebb infó »

8. Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút
Újra várják a látogatókat a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasúton is. Az Ipoly Erdő Zrt. felhívta a figyelmet, hogy az utazás alkalmával kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése és a másfél méteres védőtávolság tartása, kivéve az egy háztartásban élők vagy egy utazóközösségbe tartozók között.

A vasúti kocsikat naponta fertőtlenítik és lehetőség szerint nyitott ablakokkal közlekedtetik. A biztonságos távolság betarthatósága érdekében, ha szükséges, korlátozzák a felszálló utasok számát.
Bővebb infó »

9. Gemenci Állami Erdei Vasút
2020. május 23-tól hétvégeken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Ezzel egy időben a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is megnyitja kapuit.

Május 23. és június 1. között csak Pörböly és Lassi között közlekednek vonatok szombaton, vasárnap, és június 1-én, Pünkösd hétfőn is. Keselyűs és Gemenc-Dunapart egyelőre szünetel a forgalom.

Naponta 5 járat indul a  Pörbölyi Ökoturisztikai Központból, az első vonat 9.00 órakor hagyja el az állomást. Az ajándékbolt, a büfé is üzemel ezeken a napokon az érvényes járványügyi előírások korlátai között.

Jegyet főként előrendeléssel érdemes vásárolni: csak ha előzetesen regisztrálsz, akkor lesz biztos, hogy jut helyed a vonaton, ezért az erdőgazdaság mindenkitől azt kéri, hogy éljen a helybiztosítás lehetőségével, mert nem tudja garantálni a be nem jelentkezettek számára az erdei vonatozást.
Bővebb infó »

10. Hortobágy-halastavi Kisvasút
A Hortobágyi Nemzeti Park területén található halastavi kisvasút május 23-án, szombaton nyit. A kisvasút végállomásán található kilátó jelenleg nem használható, a 400 méter hosszú pallóúton csak az első betekintőig lehet elmenni.
Menetrend: szombat, vasárnap, ünnepnap (május 23-tól) 10.00, 12.00, 14.00 - a menetidő oda-vissza 30-30 perc
 
Megközelítés: A kisvasút és annak jegypénztára Hortobágy-Halastón található, melyhez személygépkocsival a 33-as főút 67 km kő közelében kell lekanyarodni Hortobágy-Halastó irányába a Halászbárka Fogadóközpontig.

Fontos információk:
- a látogatók részesítsék előnyben a bankkártyás fizetést, vagy az online jegyvásárlást (2020. június 1-től)
- kerüljék a csoportosulást, a jegypénztárhoz egy személy menjen, viseljen maszkot
- a pénztárban csak a kisvasúti jegy megvásárlása lehetséges, az ajándékbolt és a büfé zárva tart
- a vasúti kocsikat az aktuális ülőhely-kapacitás maximum 50 százalékáig lehet feltölteni, ezért kérik a látogatókat, hogy előzetesen tájékozódjanak a lehetőségekről, és időben gondoskodjanak menetjegyük beszerzéséről

A vendégek egészsége védelmében minden járat indulása előtt fertőtlenítik a vasúti kocsikat, továbbá a mosdó takarítását is folyamatosan végzik, a jegypénztárban minden munkatársuk maszkot és kesztyűt visel, a pénztárban pedig plexi fallal is biztosítják a munkatársak és a vendégek kölcsönös megfertőződésének elkerülését.
Bővebb infó »

11. Kemencei Erdei Múzeumvasút
Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint a Kemencei Erdei Múzeumvasút fogad utasokat, így a járvány miatti korlátozások feloldását követően újra pályára állnak a kisvasúti kocsik.

Szombat, vasárnap és ünnepnapokon - a felújítás miatt rövidített szakaszon - Kemence - Godóvár állomás között sűrűbb menetrend szerint utazhatnak a vasúton.
Bővebb infó »

12. Nagybörzsönyi Erdei Vasút
A Nagybörzsönyi Erdei Vasút május 23-tól várja az utasokat, a járványügyi előírások betartásával. A Börzsönyben kanyargó kisvasút egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől Nagyirtásig.


Fotó: Facebook/Nagybörzsönyi Erdei Vasút

A szerelvények szombat, vasárnap és ünnepnapokon közlekednek, június 1-től pedig pénteki napokon is.
Bővebb infó »

13. Mecseki kisvasút
A Mecseki kisvasúton is utazhattok már, ha arra jártok. A vonatok az Állatkert és a Dömörkapu között közlekednek, 20-25 percenként, a korábban meghirdetett menetrendnek megfelelően, szeptember első vasárnapjáig naponta 10:00-18:00 óra között.

Érdeklődni Andróczi Istvánnál lehet a lentebb megadott elérhetőségeken: tel: 0620/355-4641, email: muki1962@citromail.hu
Bővebb infó »

Forrás: www.kisvasut.hu, a kisvasutak weboldalai, Facebook-oldalai

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.05.21