Meseolvasás online: 3 szuper ötlet, ha rábíznád az esti mese olvasását másra - és már unod is az otthoni mesekönyveket

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Meseolvasás online: 3 szuper ötlet, ha rábíznád az esti mese olvasását másra - és már unod is az otthoni mesekönyveket Bár bizonyára tele a polcotok mesekönyvekkel, most olyan lehetőségeket is mutatunk egy kis közös mesézésre, ami talán nem is jutott eszedbe. Bár bizonyára tele a polcotok mesekönyvekkel, most olyan lehetőségeket is mutatunk egy kis közös mesézésre, ami talán nem is jutott eszedbe.

Mesélni nem csak jó, de a mesehallgatás hasznos is a gyereknek. Persze előfordulhat, hogy túlságosan fáradt vagy, esetleg nagyon unod már az otthoni mesekönyveket, és kicsit változatossá tennéd ezt a kedves délutáni vagy esti szokást.



Ne ess kétségbe, az interneten erre is van megoldás: nem kell rögtön rajzfilmeket nézni, vannak olvasós mesék is, amivel a gyermeked ugyanúgy használhatja a fantáziáját - csak éppen nem te olvasod fel a mesét, hanem valaki más.
 

3 szuper ötlet olvasós mesékre


1. Operamesék: OpeRandi
Operák és mesék? Elsőre fura párosításnak tűnhet, de az OpeRandi program célja éppen az, hogy valamilyen formában randevúzhassunk a zenevilággal, jelen esetben, a meséken keresztül.

Persze nem kell nagy áriákat hallgatni, csupán az operairodalom gyönyörű mesevilága mutatkozik be prózailag, úgy, hogy a hangulati átkötést néhány másodperces komolyzenei részek és hangeffektek kötik át, amelyek pont befogadhatók mindenki számára.

Igazi klasszikusok is terítékre kerülnek - mert bizony ők is szerepelnek a zeneirodalomban - mint a Szentivánéji álom, a Hamupipőke, a Csipkerózsika vagy éppen a Hattyúk tava meséje.

Bátor Anna Daniela a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként, rádiós-televíziós műsorvezetőként kezdett el operameséket mesélni a gyerekeknek az OpeRandi program "Esti mese" sorozatában. Mint elmondta, gyerekkorában alig várta, hogy megszólaljon a rádióban az esti mese szignál - ezt a hangulatot és az esti mese rutinját szeretné az otthonokba visszacsempészni, bízva abban, hogy ezzel észrevétlenül utat tud nyitni a gyermekek fantáziájának és zenei fogékonyságának.



2. Mobilmesék
MobilMesék címmel még márciusban indított online sorozatot a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A színház művészei azóta is néhány naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, hogy a koronavírus okozta kényszerszünet alatt se maradjanak a gyerekek színházi élmény nélkül.

A Kolibri tagjai saját otthonukban, mobiltelefonnal veszik fel a MobilMeséket, melyeket a színház YouTube csatornáján és Facebook oldalán tesznek közzé.

Elsőként Novák János, a Kolibri igazgatója köszöntötte a nézőket és olvasott fel egy mesét, majd Tisza Bea mesélte el Az elvarázsolt békaporonty című tibeti népmesét, azóta pedig 40 epizódja készült el a Mobilmeséknek, olyan művekkel, mint A sárgahasú kicsi kígyócska népmese, Benedek Elek: A vén kutya, Az élet hatalma - afrikai mese, A cipó - ukrán népmese, A bőgős fia meg az ördögök - népmese,  A táncoló sárkány vagy a Grimm fivérektől A bölcs pásztorfiú.



3. Mesék a Bábszínházból
Mivel a járványhelyzet alatt a Budapest Bábszínház előadásai is elmaradnak, a színház művészei mesékkel szórakoztatják az otthon maradt gyerekeket. A Mesék a Bábszínházból videóiban a színészek olyan meséket olvasnak fel, amelyek inspirálóan hatnak rájuk olyannyira, hogy bábelőadások is születtek belőle. Mint írják, remélik, hogy ezzel pótolhatják egy kicsit a közös előadásélmények hiányát.

Blasek Gyöngyi például a Gengszter nagyi című regény egyik részletét olvasta fel - érdekesség, hogy ő maga alakítja Gengszter nagyit az előadásban. De megtalálhatod a Brémai muzsikusokat, a Fehérlófiát vagy Lázár Ervin: A hétfejű tündér című meséjét is a felolvasott művek között.



Forrás: MTI, Youtube
Kezdőfotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.05.26